Hammarby

IF Elfsborg

Hammarby

Matchinledningen sänkte Bajen i Borås

Hammarby föll med 0-3 i kvällens bortamatch mot Elfsborg. Två tidiga baklängesmål följdes av ett tredje framemot paus, just när Bajen stod för en stark period både spel- och chansmässigt. Då framgår det mer än väl att det var effektiviteten som skiljde lagen åt den här gången. Andra halvlek blev mest en formalitet, och nu gäller det att ladda för revansch i seriens hemmaretur nästa måndag.

HIF gjorde en förändring i sin startelva jämfört med 3-1-segern mot Örebro senast – Mads Fenger tog plats bredvid Joseph Aidoo i mittlåset. Elfsborg kom till matchen med sex raka utan förlust i ryggen, och dessutom hemvändande Samuel Holmén tillbaka och spelklar. Det, och en lika frejdig som effektiv gulsvart inledning, räckte för att avgöra den här gången.

Storpubliken, för det får man benämna 11 092 som när boråsarna dippat under 5000 tidigare i år, behövde bara vänta tre minuter på att tillställningens förgrundsfigur skulle slå till. Simon Lundevall gjorde för tredje matchen i följd Elfsborgs första mål, när han tog emot Issam Jebalis korta passning och såg ut att drivas ur vinkel till vänster, men ändå hittade nätmaskorna via en olycklig lucka mellan Ögmundur Kristinssons ben.

Under den första dryga kvarten var det, för Bajens offensiva vidkommande, lite förenklat Pa Dibba mot Kevin Stuhr Ellegaard. Strax efter målet fick Pa tag i centralt startande Jiloan Hamads stickare och försökte från höger, men IFE-målvakten kom ut och täckte. Detta upprepade sig i tionde minuten, när Leo Bengtsson kom med riktigt bra fart efter Juniors brytning och transporterade bollen mot straffområdet innan han släppte ut den till Dibba, som nu fick se hemmalagets kapten rusa ut även mot anfallarens vänsterläge. Och så var Dibba nära att snappa upp en snål passning från Anders Randrup – vars landsman dock var vaket ute och bröt.

Dessvärre hade Elfsborg, efter Pas andra läge, gjort 2-0. Den här gången fanns det inte mycket att göra, vare sig för Ögmundur eller försvarsmässigt. I andraläget efter en hörna skapade Lundevall sig yta till höger, och hittade Holmén framför halvmånen, som snabbt fördelade vidare till kvardröjande Joakim Nilsson. GIF Sundsvalls förre mittback fick drömträff och bollen borrade sig otagbart upp i högra krysset.

Utöver halvchanserna för Dibba, stod Bengtsson för det mesta framåt i första halvlek, och just efter 2-0-målet rann han åter igenom mitt i banan. Holmén fick inte tag i 19-åringen, men det lyckades däremot Jebali med – i allra sista stund petade den hemjobbande tunisiern undan bollen för Leo. Mål istället där, och det hade funnits goda möjligheter till ett slutresultat som gjort det enklare att flina åt Guliganernas blixtsnabba upptag av ”Bajen/Bajen”-växelramsan i sångrepertoaren– eller åt Jørgen Horns hemåtpass på liggande boll som gav HIF en gratishörna.

Och en rejält motig femminutersperiod, efter att första halvtimmen avverkats, punkterade istället matchen definitivt. Leo var än en gång omöjlig att få fast med sin snabbhet med boll, och släppte ut den till Arnór Smárason, som nöp till – men fick se Stuhr Ellegaard lyckas tippa till högerhörna. Den slog Hamad utåtskruvad mot straffpunkten till, och Aidoo nickade med full kraft, men decimetrar över. Och så ordnade den i kväll mycket offensivt intresserade Birkir Már Sævarsson ännu ett läge åt Smárason, som grämde sig ordentligt när hans nästa direktavslut smet tätt över. Sævarsson testade också, utan att träffa mål, och direkt därpå kom nästa kalldusch. Lundevall tilläts obehindrat att spankulera in till vänster i straffområdet och placera in 3-0 i bortre burgaveln.

Till råga på allt blev Jiloan liggande nästan direkt på avspark, efter att ha fastnat med högerbenet mellan Olssons skånkar. En tilläggsminut lades således till för behandlingen, och extra symptomatisk var pausvisslan. Vid en 1990-talsmatch på Söderstadion blåstes första halvlek av, medan Hans Eskilssons nick var i luften och på väg i nät. Riktigt så var det inte här då domarens signal ljöd med 46.01 på uret, men keepern såg ut att försöka nå Dibbas halvvolley som avlossades i perfekt båge, i samma veva, utan att lyckas.

Den 3-1-reduceringen hade sannerligen behövts, för i andra akten var den i ärlighetens namn aldrig särskilt nära, trots att Jeppe Andersen ersatte Hamad med en skaplig debuthalvlek. Hammarby försökte, bland annat med en stundtals frenetisk press på offensiv planhalva som de gulsvarta spelade sig ur retfullt bekvämt varje gång. Exempelvis gav lugnet där bak ett omställningsläge i 54:e och 66:e, där ”Ömmi” fick lite revansch två gånger om – med en vass fotparad när Daniel Gustavsson nåddes av en crossboll och avslutade i vasst läge, och med en räddning från nära håll när Viktor Prodell försökte.

Bjørn Paulsen var halvmetern ifrån att skapa lite nerv med en nick på hörna då 20 minuter återstod, och Junior fick se en bra direktträff i andrabollsytan just utanför straffområdet täckas undan. Men sammantaget hade Bajen, där Imad Khalili och Rômulo byttes in, förtvivlat svårt att dyrka upp hemmaförsvaret – särskilt i transportsträckan som de avslutande 45 minuterna utvecklades till. Tusentalet tillresta supportrar höll intensiteten uppe under hela matchen och mer därtill, vilket läktarmässigt resolut skickade den tänkta gulsvarta Holmén-festen i skymundan, resultatet till trots.

Hammarby har nu en vecka på sig att fundera över hur revanschen ska ordnas, när serien vänder och hemmamötet med Elfsborg väntar härnäst. Avspark: 19.00, måndagen den 24 juli. Här köper du biljett.