toggle menu

ANNONS

Tidernas 10:e största Bajenprofil

Av , Publicerat för 20 år sedan.

10. Klas “Klasse” Johansson (1975-89)



“Skjut, Klasse, Skjut” känner alla bajare till. Trots att det var länge sen den hördes på Söderstadion är den en av Bajenfansens allra mest kända ramsor. Varför man började skrika så är inte känt, men Klasse Johansson har tidigare berättat sin egen version:
– Det kan bero på att jag var den som sköt ut mest bollar på Nynäsvägen. En gång fick min fru Lillemor ett samtal från en kille som frågade efter mig. Hon sa som det var, att jag var och tränade på Söderstadion. “Jag förstod det, när jag körde förbi nyss fick jag en boll på vindrutan”, sa killen och la på.






Varje dag lottar vi ut ett exemplar av Hans-Olov Öbergs fotbollsthriller “En klockren no-brainer”. Dagens vinnare är Kjell Melin, som röstade på “Klasse” Johansson.
Backklippan Klas Göran Johansson, senare kallad “den sista knegaren”, debuterade i Hammarbys A-lag sommaren 1975. Han skulle bli kvar i 14 år till. Ända till “Miraklet i Karlstad” 1989.
Klasse var 19 år när han gjorde allsvensk debut. Dessförinnan hade han spelat juniorfotboll med Bajens 56:or. Debutsäsongen i A-laget slutade med 13 matcher och en tionde plats för Hammarby.
Två år senare, 1977, gjorde Björn Bolling, som var den som skolade in Klasse i A-laget, sin sista säsong som Bajentränare. Men det var med stort lugn han lämnade över uppgiften till Tom Turesson.
– Nya, yngre spelare som vänsterbacken Klasse Johansson, Micke Andersson och Thomas Dennerby gjorde att jag tyckte att Hammarbys framtid såg väldigt ljus ut när jag lämnade laget, sa Björn Bolling.

Men innan Bolling lämnade fick Klas Johansson uppleva sina första riktigt stora fotbollsögonblick. Den 19 maj 1977 spelade Hammarby final i Svenska Cupen. Matchen spelades av någon anledning på Söderstadion och motståndare var Öster. Bajen föll med 1-0 sedan en viss Anders Linderoth avgjort. Klasse spelade hela matchen.
Den 12 oktober samma år gjorde Klas Johansson landslagsdebut. Klasse som låg i lumpen tvingades ta bondpermis för att kunna spela. Matchen spelades i Budapest mot Ungern och Sverige förlorade med 3-0. Totalt gjorde Klasse, mellan åren 1977-83, tretton landskamper.
Under Klasses fyra första år i Bajen kom klubben, trots ett på pappret bra spelarmaterial, aldrig bättre än åtta. I en intervju med tidningen Bajenland har Klasse berättat sin teori om varför man hade så förtvivlat svårt att vara med i guldstriden.
– Vi var ett bottenlag i princip. Det viktigaste var att ha kul. Om vi ledde med till exempel 2-0 kunde vi ändå satsa allt framåt, sa Klasse.
1979 var man äntligen med och slogs bland topplagen. Men efter att bara ha vunnit en av de sex sista matcherna fick man nöja sig med sjätte plats.

1980 började lika uselt som 1979 hade slutat. Det tog sju omgångar innan Hammarby vann sin första match, och då var man redan avsågat. Men Hammarby spelade upp sig och gjorde till slut sin bästa säsong sedan 1970. Bajen kom femma och Klas Johansson var tillsammans med Billy Ohlsson och Björn Hedenström ensam om att spela samtliga allsvenska matcher. Klasse missade sällan en match överhuvudtaget. Under sina första fem hela säsonger i Bajen missade han bara en enda allsvensk match. Men 1981 åkte Klasse på sitt livs första riktiga skada och missade halva säsongen. Hammarby slutade sjua, hela 15 poäng efter segrande Öster.

1982 tog Bengt Persson över som ny tränare. I en krönika i Aftonbladet skrev Hammarbys nya tränare bland annat: “Nu ska inte försvarsspelet gå till överdrift. Vill inte få bort charmen med laget. Vore snudd på justitiemord att odla defensiv fotboll bland glädjespridarna från Söder. Bajen är ett charmgäng, och ska så förbli”.
Säsongen startade dock inte speciellt bra. Efter elva omgångar hade man bara vunnit tre matcher. Men sen gjorde man en kovändning. Hammarby började plötsligt att spela drömfotboll och under resten av Allsvenskan blev det bara en förlust. Klas Johansson spelade som vanligt samtliga matcher. Bajen slutade tvåa i serien, bara en poäng efter IFK Göteborgs UEFA-cupvinnande lag. Ändå hade man fortfarande chansen på SM-guld. Anledningen var att man från och med 1982 avgjorde var SM-guldet skulle hamna med ett slutspel. Hammarby tog sig till final efter att ha slagit ut Örgryte i kvarten och Elfsborg i semin. I finalen mot IFK Göteborg blev det dock förlust. Detta trots att man hade vunnit den första matchen på bortaplan i Göteborg med 2-1. I returen på Söderstadion vann IFK Göteborg med 3-1. Hammarby hade ändå nått den största framgången i klubbens historia.

Den tolfte omgången i 1983 års allsvenska blev en minnesvärd match för Klas Johansson. Under sina åtta säsonger i Hammarby hade han ännu inte gjort ett enda allsvenskt mål. Mot Örgryte lossnade det. Redan efter två minuters spel gav Klasse Johansson Bajen ledningen med 1-0. 35 minuter senare fastställde han slutresultatet 3-1. Det han inte hade lyckats med under åtta år gjorde han plötsligt två gånger om inom loppet av 35 minuter. Behöver vi tillägga att han inte gjorde några fler mål den säsongen?
Efter att Hammarby gjort sex raka säsonger med en plats bland dem sex bästa hände något 1988. Efter 21 raka säsonger i Allsvenskan åkte Hammarby ur. Man gjorde det med dunder och brak. Av årets 22 matcher lyckades man endast vinna fem och Hammarby slutade obönhörligt sist, fem poäng bakom närmaste lag.

Fortsättning följer här.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS