toggle menu

Julkalendern, lucka 8: Runström gjorde 2-0

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

I årets julkalender går vi som bekant igenom musikaliska alster med Hammarby-anknytning. I lucka 8 kretsar handlingen i låten kring en derbyafton i förra decenniets mitt.

 

Att definiera ”Bajenlåt” blir snårigt. Sånger som ”Just idag är jag stark” och ”En dag ska hela läktaren resa sig” handlar ju inte om Hammarby, men har blivit omhuldade som grönvita i och med artisternas klubbsympatier. Samtidigt finns det flertalet exempel på låtar där Bajen besjungs, utan att de för den sakens skull hamnat på samlingsskivor med grönvita spår (en faktor är säkert också att vi fortfarande väntar på uppföljaren till matiga dubbelalbumet ”Bajen Forever” från 2001). En sådan dänga är ”Studenter på flak” med Haninge-gruppen Suburban Kids With Biblical Names, där handlingen kretsar kring en derbyafton i början av 2000-talet.

 

 

Ena halvan av bandet, Johan Hedberg, släppte 2014 en soloskiva med noterbara rader som ”vi är bengalerna/sångerna som stiger över elden mot ert stängda tak”, och flertalet skildringar av Söderort. Medan SKWBN framträtt på Bajen Aid, har Hedberg även spelat vid en av Bajen Fans medlemskvällar.

 ‪

2007 premiärspelades ”Studenter på flak” i SVT-programmet Bingo Royale:

 

 

Låten släpptes 2009, och en av de som då fick upp ögonen för den var Kalmar FF-mittfältaren Henrik Rydström, som i en krönika om en tuppfäktning med Nanne Bergstrand hoppades att det sjöngs om honom. Studioversionen som föranledde felhörningen:

 

 

Foto i snurran: Hasse Fridén/hammarbyfotboll.se

 

Comments

comments

ANNONS