toggle menu

Rapport från evenemangsforum 24/11

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

Evenemangsforumet som genomfördes häromveckan blev inte bara uppemot tre timmar långt, utan också mer välbesökt än vanligt, med hundratalet närvarande supportrar. Det hängde till stor del ihop med att ståplatsfrågan stod på programmet. Första delen av rapporten inleds dock med klubbens syn på dagsläget inom bland annat det sportsliga, marknadssidan och arrangemangen av hemmamatcherna.

 

 

Det sportsliga läget

 

När SLO Jakob Uddeholt hälsat välkomna och tackat för de många svar som kommit in på publikenkäten, gick VD Henrik Kindlund snabbt in på mötets informationsdel. Han konstaterade att Nanne Bergstrand lämnat huvudtränarposten efter tre år, att det sägs och ryktas saker, men att det inte ligger några konflikter eller hårda ord bakom beslutet och att man skiljs åt som vänner. Uppdraget som Nanne fick är till stora delar uppfyllt och processen har alltså varit ganska odramatisk.

 

Kommande försäsongsläger planeras till 16-25 januari nära Maspalomas på Gran Canaria.

 

 

Marknadssidan

 

2016 beskriver Kindlund som ett bra år. Vi fortsätter att förbättra för sponsorerna så att de får vad de betalar för och inte minst är benägna att förlänga avtalen, och arbetet med att förnya avtal och signera nya är ungefär halvvägs inför 2017. Fem huvudsponsoravtal löper vidare och situationen ser positiv ut med god utvecklingspotential. De mindre sponsorerna inom Klubbpartners och Klacksparkens Vänner är historiskt väldigt lojala och där upplever vi även en viss tillväxt.

 

 

Kanalplan

 

Stockholms Stad bygger för närvarande om Kanalplan med anledning av anpassning till Allsvenskan på damsidan, och även ur det perspektivet var det förstås bra att laget gick upp. Träläktaren på västra sidan av planen flyttas till kortsidan och ersätts av en ny huvudläktare vilket ger en kapacitet på drygt 3000 åskådarplatser.

 

Hammarby Fotboll ser detta som en möjlighet att ha Kanalplan som vårt riktiga hem. U19 och U21 kommer att spela sina matcher där, ungdomarna kan träna 364 dagar om året, och vi kan hålla familjedagarna där. ”Tidigare har Hammarby IP använts för allt från danskvällar till boxningsgalor, och vi vill gärna hjälpa till så att Kanalplan utnyttjas så mycket som möjligt”, sa Kindlund. Det blir nya omklädningsrum, en ny servering, och en förhoppning är också att en del lokalytor kan användas av BUS.

 

 

Evenemang

 

Göran Rickmer, ansvarig för evenemang och säkerhet, intog podiet. Den tidigare prognosen om att åtta år behövs för att hitta rätt på den nya arenan känns fortfarande riktig. Man har jobbat mycket med organisation, strukturer och beslutsansvar vilket förstås skiljer sig rejält med betydligt mycket mer personal och besökare än på gamla Söderstadion. Utmaningarna är en effektiv kostnadsbild. Publiksiffrorna har studsat lite grann, men över 20 000 i snitt är väldigt mycket; få evenemang överhuvudtaget i Sverige lockar så många – ännu färre är återkommande.

 

SLO Uddeholt ansvarar för närområdet där klubben vill bättra på miljön hela vägen upp på läktaren och skapa en miljö där alla känner sig trygga och trivs. I samarbete med driftsbolaget byggs BUS-land och annat upp, och här tittar man fortfarande på att förbättra upplevelsen med musik och annat till kommande säsong. Från parkeringshus och t-banestationer ska det märkas att Hammarby spelar match. Feedback och idéer kring detta välkomnas.

 

Göran Rickmer fick, inte helt oväntat, frågor rörande spelschemat 2017. Det håller på att läggas nu – ett komplicerat pussel med flertalet parametrar. Klubben har önskemål om söndagsmatcher på hemmaplan och förstås bortamatcher på helgdagar. Så fort Bajen fått lottningen sätter sig kansliet ned för diskussioner, och sådana förs även med supporterorganisationer kring vilka resor man vill satsa på. Som det ser ut nu kommer Hammarby att inleda på bortaplan.

 

 

Ståplatsfrågan

 

VD Henrik Kindlund inledde med att konstatera att ämnet är känsligt då det är viktigt för många supportrar. Alla kan per definition inte bli nöjda med utfallet och klubbens beslut. Hammarby Fotboll har gjort allt för att skapa och driva en så bra process som möjligt

 

Utgångspunkten inför arenaflytten var att ståplats på långsidan är väldigt viktigt. Redan innan premiären kunde klubben skönja att intresset för kortsidan var betydligt större än vad man räknat med. Alla var dock överens om att långsidan skulle ha ståplats, och under första delen av säsongen 2013 kunde man se till att det blev en monterbar sektion. Under de tre och en halv säsongerna på arenan har intresset för kortsidan kontinuerligt växt.

 

I dag är norra ståplatsläktaren den första eller näst första att sälja slut, och även familjesektionen i det övre sydöstra hörnet säljer väldigt fort. ”Jag har under hela tiden rört mig mycket på runt om på arenan, och när jag suttit still har det oftast varit på östra läktaren – för mig är det uppenbart att det är väldigt svårt att få till en koordination mellan de båda ståplatssektionerna”, sa Kindlund.

 

 

Utredning för beslut

 

Debatten kring var ståplatssektionerna ska vara placerade tog fart hösten 2015 och blev snabbt så omfattande att klubben kände att man behövde utreda frågan och ta ett inriktningsbeslut. Flertalet utredningar låg som underlag för detta. Två tekniska undersökningar av läktarrummet respektive flöden och logistik, en enkät bland säsongskortsinnehavare, en ekonomisk analys och ytterligare ett antal frågeställningar. En del slutsatser har också dragits utifrån möten – medlemsmöten, evenemangsforum och andra diskussioner med supportrar. ”Tanken var att vi skulle ta ett beslut i augusti, men komplexiteten och nya diskussioner med polismyndigheten har gjort att vi inte var mogna förrän i oktober”, sa VD:n.

 

Den första tekniska undersökningen blev klar under våren och gav svaret att en flytt är möjlig, även om ett högre skydd behövs nedanför sista läktarraden på övre etage för att minimera fallrisken. Publikflödena in och ut på arenan innebär desto större utmaningar. Vid byggnationen fanns inga planer för ståplats på övre etage, som därmed inte är byggt för detta. Visitation sker i dagsläget fullt ut för nedre, men bara selektivt för publik på övre; med ståplats på övre behöver sannolikt alla visiteras. Detta blir en kostnadsfaktor, men framför allt är entréerna för övre etaget inte byggda för att man ska hinna visitera.

 

En parameter för en flytt av ståplats till övre kortsidan har att göra med att det i framtiden kan komma krav från polis och förbundet att vi ska sektionera arenan på ett eller flera etage, där varje etage delas av i fyra sektioner. Om det blir sektionering i framtiden, vilket det inte finns en förberedelse för på övre, blir inpasseringen av hemmapublik väldigt komplicerad. Klubben och arenadriftaren tittar nu tillsammans på lösningar för att klara av logistiken med ståplats på övre etaget. Givetvis finns det kostnadsmässiga aspekter på detta, men det handlar också om servicenivå till all publik på det övre etaget.

 

 

Enkätundersökningen

 

Syftet med undersökningen har varit att få en bred bild av hur vår publik ser på ståplatsfrågan. Inför undersökningen fick ett par personer i supporterleden komma med synpunkter både på informationsbrevet som gick ut i samband med undersökningen, samt de frågor som ingick.

 

9000 säsongskortsköpare (de personer som klubben har e-mailadresser till) tillfrågades i samband med undersökningen som genomfördes i månadsskiftet februari/mars. Klubben påminde ett par gånger under tidsperioden, och 3500 svar inkom.

 

Resultaten presenterades därmed på presskonferenssalens overheadskärm. I den första frågan fick man välja på: a) nuvarande upplägg, b) att flytta ståplats från långsidan till den övre kortsidan, dvs enbart klack kortsida och slutligen c) nuvarande upplägg + en ny ståplatssektion på det övre etaget. 16,7 procent förespråkade alternativ a) att behålla den nuvarande utformningen; en ståplatssektion på långsidan och en på nedre kortsidan. 53,6 procent valde alternativ b – att ha ståplats på kortsidan; en ståplatssektion på både övre och nedre etage. 29,7 procent ville slutligen behålla de befintliga ståplatssektionerna, men även göra om övre kortsidesetaget till ståplats. I den andra frågan fick respondenterna välja mellan a) nuvarande upplägg och b) att flytta ståplats från långsidan till den övre kortsidan, det vill säga enbart klack kortsida. Här svarade 33 procent a) att behålla nuvarande upplägg och 66 procent b) att flytta ståplats från långsidan till den övre kortsidan, det vill säga enbart klack kortsida.

 

Hade det gjorts en analys om hur säsongare på olika sektioner svarat? ”Vi har såklart tittat på det, de som svarat alternativ A är i första hand folk på långsidan och B-svaren kommer i huvudsak från övriga sektioner med en ganska stor andel från kortsidan.” Var det en övervikt kvantitativt hos respondenterna, för kortsidan? ”Ja, men svar har kommit in från hela arenan”. Kontentan är alltså att de som står på långsidan i dag vill stå kvar? ”Ja, en hel del av dem, så är det och det ligger i sakens natur vilket vi har full förståelse för.

 

 

Ekonomisk analys

 

Vad gäller de ekonomiska effekterna av en flytt av ståplatssektionerna bygger de givetvis på uppskattningar och prognoser. Utifrån nuvarande publikintresse räknar klubben med ökade biljettintäkter på 600 000 – 1 700 000 kronor. På frågan om den förutspådda ökningen av intäkter hängde ihop med höjda priser på långsidan blev svaret att det är den del i den prognosen. Ur ett ekonomiskt perspektiv är framförallt kostnaderna alltså svåra att beräkna, men att kostnaderna skulle öka i och med en flytt är redan nu ett faktum och det är därför som klubben benämnt det kommunicerade som ett inriktningsbeslut och inte ett definitivt sådant. ”Visar det sig att ombyggnader och personalkostnader gör det svindyrt att flytta upp ståplats på övre etaget kommer vi inte att kunna göra flytten”, sa Kindlund.

 

 

Övriga argument som ligger med i beslutsprocessen

 

Historiken. Sedan många år tillbaka har ståplatsklacken hållit till på långsidan, det finns en medvetenhet om den faktorn och den har inte bortsetts ifrån. Kapaciteten. 800 färre platser räknat på en person per stolsplats tror man sig kunna skruva till något, till kanske 1,2 eller 1,3 personer per stol, vilket skulle ge en minskning på sannolikt ca 300 platser. Förändringarna på övre etage. Där finns befintliga säsongskortsinnehavare, som naturligtvis får möjlighet att vara kvar om de så önskar och annars hjälps till en flytt, och en familjeläktare.

 

Samtidigt är det sådant som händer på en ny arena; en flytt av sektioner har redan genomförts då familjeläktaren tog ett kliv upp från nedre etage till det övre etaget, den har fallit väl ut. Och redan inför säsongskortsförsäljningen 2016 informerades det om att förändringen kan komma framöver, något som förstås också kommer med inför 2017. Det finns som sagt farhågor om inpasseringen, och ska ett definitivt beslut tas måste vi ha bra lösningar. ”Vi säger ju inte att vi tagit rätt beslut, det är en bedömningsfråga, men vi har gjort det vi åtagit oss i processen och tagit ett beslut som vi anser är det bästa för klubben framåt. Vi har försökt åskådliggöra att det inte är ett enkelt beslut. Självklart har vår utgångspunkt inte varit i det ena eller andra lägret, utan i vad vi tror blir bäst för klubben”, sa Kindlund.

 

 

Inriktningsbeslutet

 

I nästa steg presenterade Kindlund själva beslutet. Utgångspunkten för Hammarby Fotboll är att vår bedömning är att det bästa för klubben över tid är att flytta ståplats till kortsida. För att detta ska kunna genomföras behöver Hammarby tillsammans med SGA hitta en logistisk lösning för flöden, visitering och inpassering som fungerar ur såväl ett kostnadsperspektiv som ett service och säkerhetsperspektiv för all publik på det övre etaget. Detta innebär att förändringen inte kan genomföras till säsongen 2017 utan tidigast till säsongen 2018. Det ska också sägas att detta är ett inriktningsbeslut från Hammarby, ett definitivt beslut får tas när vi har allt med logistik, service och kostnader klart för oss.

 

Varför tas det här beslutet?  Klubbens bedömning är att kraften från ståplats kommer bäst till sin rätt om man samlas på kortsidan. Detta ger oss möjlighet att bibehålla och utveckla stämningen på våra hemmamatcher. Undersökningen bland säsongskortsinnehavare visar också tydligt att det finns en övervägande vilja till förändring.

 

Vad händer med långsidessektionen om det blir ett slutligt beslut att flytta?

  1. Marknad och sponsorer kommer absolut inte göra anspråk på dessa platser.
  2. Sektionen ställs om till Aktiv sittplats, de som har SET där idag har givetvis förtur till plats. Det innebär att de som vill stå på långsida och se fotboll får möjlighet till det även i fortsättningen.
  3. Vi tittar på möjligheten att ha den delen som idag är ståplats som en onumrerad sektion.
  4. En sådan omställning skulle ge oss 65 meter av långsidan som Aktiv sittplats.
  5. Prissättning är inte bestämd, cirka 1000 kronor mer för säsongskort och cirka 100 kronor mer för lösbiljett är en uppskattning.

 

 

Arbetet framåt med ståplatsfrågan under 2017

 

Vad gäller den norra nedre kortsidesläktaren genomförs det nu en utredning för att se vilka förutsättningar som finns att höja upp den sektionen så att den kommer upp i samma höjd som övriga sektioner på det nedre etaget.

 

Det stora arbetet framåt är i dagsläget att se över förutsättningarna inne på och utanför arenan vad gäller logistik. Målet är att hitta en anpassad lösning som är tillräckligt bra och kostnadseffektiv för att kunna genomföra en flytt av ståplats till den övre kortsidan. Några garantier för att det kommer att gå kan klubben inte ställa i dagsläget.

 

Om det visar sig att en flytt verkligen är genomförbar kommer klubben att sätta sig och ta ett slutligt beslut i frågan, sannolikt under sommaren 2017.

 

 

Mötesdiskussion och frågor

 

Diskussionens vågor gick framgent höga, men mötet fortlöpte förbluffande väl, sett till ordningen med handuppräckning, och till engagemangsnivån som var på en hög nivå. En stor mängd frågor ställdes och nedan följer en sammanställning av frågeställningarna som lyftes fram.

 

  • Flera mötesdeltagare hade frågor kring vilka klubben tror kommer att välja ståplatssektioner på kortsida i framtiden. Klubbens uppfattning i den frågan är att vår publik byter sektioner ganska flitigt beroende på vad man tycker känns rätt, dessutom kommer det hela tiden nya unga Hammarbyare som söker sin plats på våra läktare.
  • Flera mötesdeltagare framförde också förslaget att Hammarby ska köra vidare med nuvarande upplägg och dessutom lägga till en ståplatssektion på det övre etaget. VD lovade att ta med sig det förslaget in i det kommande arbetet.
  • Vad gäller den genomförda undersökningen framfördes det en del åsikter av olika slag, främst att man skulle vilja veta mer om hur publiken på långsidan ser på en eventuell flytt. VD lovade att ta med även det in i det kommande arbetet, främst i form av en uppföljande undersökning.

 

Klockan 21.13, två timmar och trekvart efter att vi bänkat oss i presskonferenssalen, fick mötet så avslutas i och med att tillgången till lokalen höll på att rinna ut. Uddeholt rundade av: ”Tack så mycket för att ni kom! Det här får uppenbarligen bli en stående punkt på varje evenemangsforum framöver…”

 

Arkivfoto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments