toggle menu

Julkalendern, lucka 10: För att du ska bli glad i fejset

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

I eftermiddag ska Hammarbys nystartade futsalgäng försöka bärga sin fjärde trepoängare på lika många försök. På en matchdag för sporten som är allra störst i Brasilien, passar det extra bra med grönvita sambatakter från början av 1980-talet.

 

Sambans och Bajenklackens inverkan på 1982 års SM-slutspel, och inte minst dubbelmötet med IFK Göteborg i finalen, är välbekant. Här är några traumatiserade ”Blåvitt”-spelares reaktioner efter första matchen, där den grönvita klacken fick hela Gamla Ullevi att gunga i takt med orkestern Hägersten Hot Heavens rytmer:

 

 

Ljudupptagningar från den beryktade vändningen på hemmaplan i semifinalen mot Elfsborg gavs snart ut på tolvtumsvinyl av Bajen Fans (en publikation som också släpptes på nytt 2005):

 

1982bf_sajt_skalad

 

Och våren 1983 samplade Hägersten Hot Heaven själva från BF-ljudfilerna, till en sjua på klassiska progg-etiketten MNW:

 

hhh_sajt

 

Arne Domnérus (1924-2008) var en av Sveriges mest betydande jazzpionjärer. Bland personerna som den stockholmske virtuosen samverkade med finns jazzgiganten Quincy Jones (Ray Charles polare, som senare i livet främst verkat som producent, exempelvis är han mannen bakom soundet på Michael Jacksons ”Thriller”-album – världens mest sålda någonsin). En annan var Thore Skogman, Hallstahammars store son, exempelvis tillbringade duon den här folkparkskvällen 1961 ihop:

 

ArneochThore61Medium_zps7849994b

 

Långt senare, efter Bajens SM-final, spelade Arne Domnérus orkester och Tosse Bark (han med ”Nere på sta’n”) in en komposition av Skogman. Kanske hade text och melodi legat och väntat i decennier, på rätt tillfälle att luftas? ”Bajen samba” skapades hur som helst 1983, men gavs ut på jubileumssamlingen ”Sjung om Hammarby” först fjorton år därpå. Resultatet blev onekligen värt att vänta på, flera gånger om:

 

 

Och visst lever Bajen-samban vidare i föreningens DNA. Helt säkert märks tydliga spår, när Hammarby joxar med trasan i Mariefred senare i dag.

 

Foto överst: hifhistoria.se/Wikipedia

ANNONSER

Comments

comments