toggle menu

Julkalendern, lucka 13: Ramsrimmeriet och fyrverkeriet

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

I lucka 13 rör vi oss återigen långt bort från Spotify, till ett bortglömt projekt tidstypiskt för 1984, där spelare från Bajens herr- och damlag med Pia Sundhage i spetsen hyllar den positiva läktarkulturen.

 

1984 fick en herre vid namn Slim Lidén nog. Han satte ihop en samlings-LP om farorna med hasch och annan narkotika, ”Rysk roulette”, där han skrev texterna och fick hjälp av bland andra Ted Åström, Anders Glenmark och Robert Wells med det musikaliska. Samtidigt kom Lidén synbarligen också i kontakt med fotbollen och Hammarby. En sjutumssingel gavs ut där Hasse Holmqvist, Micke Andersson, Peppe Holmberg och Kenta Ohlsson från Bajens herrlag stod för talkören – ihop med och EM-guldmedaljörerna Ann Holmberg och Doris Uusitalo (alla från HIF) samt Ann Leidborg och Mia Kåberg (AIK). För sången stod ingen mindre än Pia Sundhage, då i Jitex men snart mångårig i Hammarby.

 

Det här hade ju i ärlighetens namn kunnat bli pajigt rakt igenom, men kolla in Kentas hälsning i konvolutet. Visst bär det en träffsäkerhet och uppriktighet, som alltför ofta saknas i Debatten™, så här 32 år senare?

 

diskpiabak_kenta

 

Låten heter ”Supportersamba” och säga vad man vill, men den där Slim lyckades ganska bra med texten. Hör bara på spänsten i följande rader: ”Anhängare som troget stått på samma läktarsektion/Fansvängare som träget gått på samma fäktarlektion”. Noterbart i övrigt är att låtarnas texter alltså diskuterats med och ”godkänts” av Hammarbys A-trupp, men att detta bara gäller herrlaget… B-sidan, ”Missförståndslåten”, framförd av Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, ska vi nog hålla på en skivspelar-armlängds avstånd – minst. Kanske var det denna som inte föll Söderbönorna i smaken?

 

Huvudspåret uppbringar först en stark overklighetskänsla hos lyssnaren (inte olik den Lalla Hanssons översatta tolkningar av Dire Straits från samma tidsepok fyller en med). Men för den som motar bort detta, växer den faktiskt för varje lyssning:

 

 

Foto i snurran: Pia Sundhage genom åren; som EM-vinnare 1984, cupmästare med Lillie Persson 1995 – och samma duo som landslagsledning, Bajen-supportrar och programläsare 2016

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS