toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: HJK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I morgon tisdag klockan 19 sparkas årets första match på Tele2 Arena äntligen igång. 1910 har biljett, se till att köpa du också! För motståndet står Helsingin Jalkapalloklubi, förkortat HJK, som har en tung fjolårssäsong bakom sig – med sina mått mätt. Ett ligasilver är inget som fansen till Finlands fotbollsdominant firar vilt, direkt. Här lär du känna ”Klubi” närmre inför Bajens försäsongsmöte.

 

 

Historik

 

HJK från huvudstaden Helsingfors bildades 1907 och namnet betyder helt enkelt Helsingfors Fotbollsklubb. Traditionellt har stadens svenskspråkiga invånare, som på den tiden var ungefär lika många som de finskspråkiga, föredragit IFK Helsingfors – medan HJK redan ett år efter bildandet beslöt sig för att främst ha finsktalande som underlag för truppen, vilket gjorde att stadens publik fördelades därefter.

 

HJK höll tidigare på med ishockey och bandy där några FM-guld också erövrats, men mot slutet av 1960-talet blev klubben en renodlad fotbollsförening. Där är ”Klubi” också klart starkast i Finland när det gäller meriter, med 27 ligamästerskap och 17 titlar i landets båda cuper.

 

 

Europaspel

 

Följaktligen har ”Klubi” ofta fått testa slagstyrkan i de kontinentala tävlingarna. 1998/98 blev man första finska klubb att avancera till gruppspelsfasen i Champions League, efter att ha eliminerat Metz i sista utslagsrundan. Väl där överraskade HJK många genom att ta fem poäng, varav fyra mot Benfica. HJK har inte förmått att upprepa CL-succén, delvis på grund av tuffa lottningar i kvalet (Partizan, Dinamo Zagreb, Celtic) men även till följd av riktigt svaga prestationer – som 2013/14, när estniska Nõmme Kalju skrällde.

 

Nästa europeiska cupsäsong gick det dock betydligt bättre. Efter respass mot cypriotiska Apoel i CL-kvalet slog HJK ut Rapid Wien och nådde Europa League-gruppspel. Återigen överträffade HJK förväntningarna med segrar mot FC Köpenhamn och Torino, något som ändå inte räckte till mer än en tredjeplats.

 

 

2016

 

Senast hade ”Klubi” ett ben i sista EL-kvalrundan efter en meriterande och fullt rättvis 2-1-seger mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi, men returen blev blytung för hemmasupportrarna – ”Blåvitt” vände och stämningen bland de över 10 000 på Sonera Arena var milt sagt uppgiven. Och än värre skulle det alltså bli. Fansen fick se ligaguldet glida laget ur händerna under hösten, till Mariehamn, det grönvita gänget från Åland som trots en tre gånger mindre spelarbudget än HJK lyckades vinna sitt första mästerskap.

 

Som lök på laxen gjorde lillebror IFK Helsingfors sin andra säsong i högsta serien efter bortavaro ända sedan 1972. Kamratföreningen har sedan dess lyckats betydligt bättre med ishockeyn, medan fotbollslaget fört en tynande tillvaro – inte olik IFK från Malmö (som man faktiskt mötte i Europacupen 1960). Och i de sedan mer än fyra decennier efterlängtade derbyna, kanske de första matcherna i Veikkausliiga med en inramning fullt i klass med Allsvenskan, har HJK bara lyckats vinna ett – fyra oavgjorda och en IFK-seger i övrigt.

 

 

Trupp

 

HJK står alltså inför en säsong där förväntningarna på olika typer av revansch är stora. Vilka profiler återfinns då i truppen som ska ta tillbaka guldet, normalisera förhållandena i Stadin derby och helst även nå EL-gruppspel?

 

Vi börjar bakifrån i banan. Vaktar målet gör reslige tysken Thomas Dähne, som har ungdomslandslagsmeriter men ett betungande Red Bull-förflutet – debut i österrikiska Bundesliga med Salzburg som 18-åring, hämtad till HJK från reservlagsspel i Leipzig sommaren 2015, nu 23 bast. Högerback är 34-årige brassen Rafinha, som återvände till HJK i somras efter fyra säsonger i Gent där han oftast var ordinarie och dessutom vann belgiskt ligaguld häromåret. I mittlåset finns 30-årige Ville Jalasto som spelat sex år i Tippeligaen och vände hem till Finland i fjol. Ett nyförvärv som den allsvenska publiken känner igen är förre Helsingborg-mittbacken Hannu Patronen, även han med spel i Norge närmast bakom sig. HJK tappade dock en riktig profil förra veckan – nigerianske Taye Taiwo, mångårig stjärna i Marseille, lämnade för Lausanne.

 

Anthony Annan i aktion mot Tyskland i VM 2010 (Bildbyrån)

 

En välbekant västafrikan lär vi ändå få se på tisdagskvällen – 30-årige innermittfältaren Anthony Annan, som gjorde succé i VM 2010 med Ghana och har 67 landskamper under bältet, anslöt 2014 efter spel i Rosenborg, Osasuna och Schalke 04. Mer offensivt lagd är jämnårige japanen Atomu Tanaka, och från ligakonkurrenten RoPS har HJK hämtat 25-årige Juha Pirinen som debuterade för Finland under fjolåret. På mitten är det annars ungt och hemvävt, med flertalet U-landslagsspelare. Ett färskt tapp är egna produkten Nikolai Alho som nosar på A-landslaget och valde spel i Halmstad kommande säsong.

 

En annan offensiv herre som testat lyckan i Halland är Akseli Pelvas, 27-åringen som länge hade svårt att slå sig in i HJK-elvan men hamnade i Falkenberg via 14 påsar 2015 för SJK. Något mål i FFF-tröjan lyckades Pelvas inte trycka dit, och han är nu tillbaka i HJK. En intressant 20-åring är Alfredo Morelos. Colombianen spelade 2016 på lån från Independiente Medellín, med en köpoption som HJK knappast tvekade att nyttja. 16 baljor räckte till en andraplats i Veikkausliigas skytteliga; den riktiga ljuspunkten för HJK-supportrarna under ett annars dystert år. I anfallsbesättningen hittar vi också en tidigare lagkamrat till Joseph Aidoo, 18-årige påläggskalven Evans Mensah.

 

 

Försäsong hittills

 

Mötet med Hammarby i Volkswagen Stockholm Cup blir den tredje framträdandet för ”Klubi” under försäsongen. För finländska lag utgör gruppspelet i cupen oftast det inledande matchandet. Där har programenliga segrar tagits, 3-2 mot Honka (en division under), och 4-0 mot kvartersgänget Gnistan (från tredjeligan). Pelvas har påbörjat återkomsten till Finland bra – tvåmålsskytt i båda cupmatcherna.

 

 

Tidigare möten med Bajen

 

Bajen har visserligen bara mött HJK i försäsongsmatcher, men fem gånger, och fortfarande utan att vinna. 1999 vann HJK med 1-2, och 2004 räckte Björn Runströms mål inte till mer än 1-2 och 1-1 i de båda mötena. 2013 blev Demba Savage, numer i Häcken, tvåmålsskytt i genrepet på Söderstadion (0-2). Och 2014 tappade Hammarby 3-0 till 3-3 under slutkvarten i det första genrepet på Tele2 Arena. Står sig finländarnas svit, eller kan söderbröderna sätta punkt för den? Köp biljett till tisdagskvällens match här!

 

 

Foto överst: Kennedy Bakircioglu måttar inlägg mot HJK på Söderstadion, av Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS