toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Nyköpings BIS

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I dag börjar Hammarbys tävlingssäsong 2017 med en resa på tio mil från Gullmarsplan, till Bajenlands södra utkanter. Nyköpings Boll- och IdrottsSällskap håller till i Norrettan och har, precis som 2013, nått Svenska Cupens gruppspel. ”Bissarna” kvalificerade sig i kraft av 5-0 mot Division 4-gänget Åby och 2-1 mot Superettan-segrarna AFC. Här lär du känna motståndarklubben närmre.

 

Nyköping är residensstad i Södermanlands län och har runt 30 000 invånare. Bland de mer prominenta genom åren finns musikern Staffan Hellstrand, Sveriges förra utrikesminister Anna Lindh och handbollslandslagets Lukas Karlsson – som ju var med och tog upp Bajen i Elitserien, där det blev två SM-tecken. Lukas är fostrad i IFK Nyköping, klubben som Hammarby nyligen besegrade två gånger om i futsalgrundserien.

 

Här ska det dock handla om Nyköpings BIS. Sällskapet bildades när 1965 blev 1966, genom ett sammangående av Nyköpings SK och Nyköpings AIK. De båda klubbarna hade länge varit jämnstarka rivaler, men satsade därefter gemensamt, vilket gått skapligt. Fotbollsherrarna höll till i näst högsta serien under hela 70-talet, och har genom åren fått fram en handfull välkända namn. Mest bekant för oss grönvita är förstås Peter Berggren, som värvades till Bajen 1993 och blev en av det decenniets största Söderstadion-profiler, och i nutid är Elfsborgs kantspelare Adam Lundqvist framträdande.

 

”Bissarna” höll tidigare även på med ishockey, men sedan en sammanslagning 1990 bedrivs den verksamheten separat; det är främst på Hovet och i Rosvallas islada som Bajen stött på Nyköping, inte minst under 90- och 00-talen. Precis som HIF Hockey gjort 2008, försattes dock Nyköpings Hockey i konkurs 2014, och man har sedan påbörjat en BFIF-liknande resa under namnet Gripen. När det gäller fotboll hittar vi en tidigare tävlingsmatch lagen emellan i historieböckerna – även den i Svenska Cupen. Hösten 1997 såg 519 åskådare Mikael Hellström göra matchens enda mål i tredje omgången. Hammarby gick därefter hela vägen till semifinal borta mot Örgryte, som slutade med straffmiss i slutminuterna och 1-2-förlust.

 

Som det nämndes inledningsvis blir det stundande gruppspelet i cupen inte ”Bissarnas” första. Hösten 2012 slogs dåvarande Väsby United och Brommapojkarna ut (Pablo Piñones-Arce nätade förgäves när hemmalaget gjorde 3-3 på tilläggstid och sedan ytterligare två mål i förlängningen), av laget som under året vann Division 2 i överlägsen stil. I första gruppspelsomgången skrällde BIS igen – 2-1 mot Kalmar FF, men det blev ändå IFK Göteborg som gick vidare.

 

Det förra cupäventyret sammanföll alltså med att BIS klev upp i tredje högsta serien. Någon blyg viol som nykomling var man knappast 2013; bara en poäng saknades för en andraplats och Superettan-kval. Sedan dess har BIS prenumererat på en plats i mitten: sjua 2014, sexa 2015 och sjua 2016 – då långt efter BP och Vasalund, men utan närkontakt med Norrettan-tabellens nedre regioner.

 

Det pågående cupspelet inledde BIS i juni, med 5-0 borta mot Åby från Division 4. Bajens förre anfallare Christoffer Hansebjer blev tvåmålsskytt, liksom amerikanen Romain Gall. I augusti slog alltså ”Bissarna” åter ut AFC, som tycks vara en drömmotståndare oavsett klubbnamn och hemvist. Omar Eddahri gav gästerna en tidig ledning, men Carl Björk (tidigare i Djurgården, ”J-Södra” och Brage, senast sporadiskt med speltid i Tippeligaen för Aalesund) replikerade och i andra halvlek slog Gall till igen med avgörande 2-1.

 

Sedan dess har det hänt en hel del i ”Bissarnas” trupp. Fyra dagar innan cuplottningen den 20 november stod det klart att varken Sebastian Ludzik eller Nicklas Lindqvist skulle finnas med framöver och därmed möta sin förra klubb i dag; duon har valt att fortsätta spela fotboll tillsammans, men med seriekollegan Akropolis som klubbadress. 22-årige Gall, som utöver cupmålen också stod för 16 seriepoäng som mittfältare, har även han lämnat – för Allsvenskan och GIF Sundsvall.

 

På plussidan finns Christian Kouakou, närmast från BP, en 21-årig anfallare som gjort fem allsvenska inhopp för AIK. Värvade är även Alen och Enis Ahmetovic. Alen som är mittfältare återvänder till ”Bissarna” efter en kort sejour i Värmbol, medan äldre brorsan Enis är småbekant för Bajenpubliken då han provspelade senhösten 2013 och deltog i en träningsmatch. Ytterbacken har tidigare gjort tre säsonger i BIS, fördelat på två sejourer, där det blev spel i Landskrona efter testet hos Hammarby och i Brage under fjolåret. Viktigast lär dock vänsterbacken Pontus Nordengren bli – 22-åringen återvänder till BIS efter två allsvenska säsonger med Åtvidaberg (närmast från isländska Vikingur).

 

Under försäsongen har “Bissarna” gjort blandade men skapligt positiva resultat: 4-0 mot Smedby, 0-4 i Åtvidaberg och senast 4-1 mot Viktor Nordins Sandvikens IF. Övriga profiler i laget som Hammarby tar sig an i dag, då? Edvard Setterberg vaktar buren, vilket han även gjort i grannstaden Norrköping, men som tredjekeeper (bland annat mot Bajen i U21). Mittbacken Andrew Jean-Baptiste anslöt i höstas och är landslagsman för Haiti, vilket kanske inte hade sagt så mycket om 24-årigen inte också noterats för 40-talet matcher i MLS. Jämnårige mittfältaren Suad Gruda har några allsvenska matcher för Gefle på meritlistan. Och längst fram spelar förstås evighetsmaskinen Dago Funes, pålitlig målskytt på Rosvalla sedan snart ett decennium tillbaka. Kan någon av dem, eller rent av Hansebjer, ställa till det? Klockan 14 visar det sig.

 

Foto: Ludvig Ahl signalerar för mål i höstens seriematch borta mot Piteå, av Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments