toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Varbergs BoIS

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

För andra helgen på raken möter Hammarby ett Boll- och Idrottssällskap. En skillnad mot Nyköping är att Varberg, som de flesta sådana, valt att inkludera ”o” från ”och” i sin förkortning. Men det finns förstås fler olikheter, och här lär vi åter känna de grönsvarta från Halland, ett välbekant Superettan-motstånd som nu står på andra planhalvan i Svenska Cupen.

 

Boll- och Idrottssällskapet från Varberg bildades 1925, efter att kvartersklubben Haga BK drabbats av inbördes meningsskiljaktigheter. Flera spelare hoppade av och i samma veva anordnades en sammankomst i Folkets Hus för att grunda en ny förening, som bland annat kunde ha större upptagningsområde. BoIS tog genast över Hagas plats i seriesystemet och lyckades även genomföra den stundande bortamatchen mot Falkenbergs GIK. Under det första aktiva året kunde sällskapet få igång fyra deltagande lag. Sedan dess har BoIS hållit på med lite av varje, även om verksamheten i dag är nedskalad till en lite ovanlig kombination – fotboll (BoIS FC) och brottning (BoIS BK).

 

Varbergs BoIS har länge stått i skuggan av Halmstads BK (och IS Halmia), sju mil söderut, och en annan halländsk rival är förstås Falkenbergs FF som återfinns på halva avståndet ditåt. Men det är först på senare år som BoIS gjort sig ett namn inom elitfotbollen. Dit togs laget av Halda Kabil, tränaren som svarade för två seriesegrar i följd, vilket alltså slutade i Superettan där man debuterade 2012. Placeringarna sedan dess: elva debutsäsongen, trettonde 2013 (kvalseger mot Oddevold), åttonde 2014, femte 2015 och återigen femte i fjol. Efter att året innan ha varit elva poäng från Sirius på den allsvenska kvalplatsen, hade Varberg senast bara sex poäng upp till HBK som ju sedan kvalade sig åter. Prestigemötet i år spelas därmed istället mot FFF.

 

”Bissarna”-huvudtränaren John Wall slog efter cuplottningen fast att Varbergs BoIS är Sveriges längsta elitlag. Att man åtminstone är numret större än Torns IF från skånska Stångby och Division 2 visade sig i Svenska Cupens utslagsomgång, även om hemmalaget tog en tidig ledning; BoIS vände till en programenlig 3-1-seger. Ghananske 23-årige flankspelaren Thomas Boakye la med sin kvittering grunden för avancemang till gruppspel (mot sin förra klubb, Östersunds FK), medan Sebastian Crona och Nsima Peter avgjorde under slutkvarten.

 

Båda de sistnämnda lämnade Varberg efter säsongen. 25-årige mittfältaren Crona har gått till Superettan-uppflyttade Öster medan anfallaren Peter valt spel i Frej. Nigerianen lär bli saknad på Påskbergsvallen efter sina fyra säsonger där, inte minst då det blev tio mål under det för klubben framgångsrika fjolåret. Där hade även två mittfältare från Bajen-bekanta Fredrikstad lyckade sejourer, men både Mats André Kaland och Andreas Aalbu är nu tillbaka i Norge, i likhet med U21-landslagsbacken Ivan Näsberg som även han var i Varberg på lån men från Vålerengen.

 

Det återstår att se om BoIS hittar något annat spår än det sydnorska för att ge Jörgen Wålemark en slagkraftig trupp i årets upplaga av Superettan. Hittills har Wålemark, som ju förknippas starkt med Ljungskile SK, fått nöja sig med ersättaren till Peter – erfarne Gabriel Altemark-Vanneryr. Anfallaren ansluter ju närmast från just LSK där han gjorde sin andra sejour. Detta blir dessutom andra gången som den ofta skadedrabbade 31-åringen gör precis denna flytt, och han har goda minnen från Påskbergsvallen. 2012 blev det tolv mål (Pablo Piñones-Arce, då i BP, var värst med 16) och året därpå en andraplats i skytteligan med sexton fullträffar. Trots stor frånvaro blev det sju påsar i fjol – mycket lär hänga på om Altemark-Vanneryr håller ihop i år.

 

I övrigt ser det förvisso sammansvetsat och fysiskt (fem man över 190 centimeter – Wall har kanske på fötterna) ut, men tämligen profilfattigt. Övriga rekryteringar är 21-årige Billy Nordström, som lånas från IFK Göteborg där han först var klar för ett avsked men sedan kom överens med ledningen om ett nytt kontrakt, och Qviding-backen Oliver Stanisic som skrev på för BoIS i början av februari och spelade hela den första gruppspelsmatchen i Östersund. Nordström är vänsterback, och även till höger i försvaret finns ett ”Blåvitt”-bekant namn, Erik Lund som hunnit bli 28 år. Det är dock ingen ålder alls jämfört med sista utposten – 38-årige Joakim Wulff.

 

BoIS laddade upp för gruppspelet med segrar mot Tvååker, Ullared och Örgryte. Men förra helgen blev det som bekant ett nesligt nederlag i Jämtland för Varberg. Där byttes Altemark-Vanneryr ut i 63:e, men den ersättande doldisen Joel Palmqvist utjämnade till 1-1 efter bara sju minuter på planen. Boakye som bytts in samtidigt spelade fram, men fick en trist återkomst till Jämtkraft Arena, då Samman Ghoddos gjorde sitt andra mål – i 94:e. Det ska därmed väldigt mycket till för grönsvart gruppseger. Förutsättningarna är ju också lite udda då Varberg behöver en storvinst, samtidigt som Bajen går vidare vid seger mot ÖFK, men där det fodras lika mycket oavsett om det blir kryss eller vinst med upp till fyra mål i eftermiddag. Det troliga är nog trots allt att BoIS siktar på ännu en jämn bortamatch mot allsvenskt motstånd.

 

Läs också: Inför Hammarby – Varbergs BoIS (från boisfc.nu)

 

Foto: Kennedy Bakircioglu i aktion under den regniga bortamatchen 2014, där han räddade poäng, av Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments