toggle menu

Årsmötet 2017: Referat av informationsdelen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Efter att det formella årsmötet avslutats, följde i vanlig ordning information från föreningen och även en redovisning av ekonomin i aktiebolaget. Medlemmarna fick även möjlighet att ställa frågor till företrädarna för klubben. Här är det tredje och sista referatet från årsmötet 2017.

 

Här finns en genomgång av själva mötesdelen.

 

Motionerna, yttrandena, diskussionerna och utfallen berättar vi om här.

 

 

Information om ekonomin i Hammarby Fotboll AB

 

Hammarby Fotbolls ekonomichef Jörgen Willgård tog plats på podiet och redogjorde för det ekonomiska utfallet i bolaget 2016. Omsättningen landade på 99 miljoner kronor, mot budgeterade 92,3. Resultatet före skatt blev 3,1 miljoner kronor, mot budgeterade 4,0. Vid årets slut uppgick det egna kapitalet till 15,7 miljoner kronor.

 

Därefter berättade Willgård om de större händelserna under året, ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi nådde sånär upp till våra mål gällande biljettbudgeten; utfallet blev godkända 99 procent. Till det kommer att sponsorförsäljningen ökade rejält från 2015. ”Här vill jag ge en eloge till vårt marknadsteam som jobbat stenhårt”, sa han. Ett annat glädjeämne var UEFA Euro 2016-intäkterna för Islands deltagande, som gav ett rejält positivt utfall gentemot budget. Klubben hade här varit försiktig och endast viktat 50 budgeten till procent av det troliga utfallet. Avancemanget till gruppspelet gav sedan ett ytterligare tillskott.

 

När det gäller kostnader såg vi ökningar för såväl marknad som matcharrangemang. För marknadskostnaderna berodde detta till stor del på kraftigt ökade sponsorintäkter, medan det även investerades i bland annat framtagande av sälj- och marknadsmaterial. På matchsidan fanns engångskostnader för en träningsmatch, extra utgifter inför en cupmatch och stigande kostnader för inhyrning av personal till matchorganisationen. Man tog också kostnaden för vår tidigare tränare fullt ut under 2016.

 

Därefter såg Willgård fram emot 2017, och åhörarna fick den kommande budgeten för ögonen. Omsättningen minskar något, till 95,7 miljoner kronor, och resultatet före skatt uppskattas landa på 3 miljoner kronor vid årsslutet. Av försiktighetsskäl har biljettbudgeten dragits ner med 3 miljoner kronor, och där är det framför allt lösbiljetter som står för minskningen. Sponsorintäkterna väntas öka något jämfört med 2016. Även övriga intäkter går förstås ner, då det ju inte spelas något EM. Riktningsförändringen i förhållande till fjolåret består av en generell kostnadsminskning, med 10-15 procent, på de flesta områdena. Utom i den sportsliga verksamheten – där 3-5 miljoner kronor mer ska investeras. ”Finns det utrymme tar vi fler kostnader. Det är oerhört viktigt att vi har koll på våra siffror, så att vi ständigt kan arbeta med gas och broms”, sa Willgård.

 

Sammanfattningsvis ser intäktssidan bra ut. Man har investerat i marknad, IT och publikrekrytering de senaste två åren. Det egna kapitalets nivå är stabil, kanske har det inte växt så snabbt som vi hoppats, men ska vi kunna ta avstamp för nästa steg behöver den sportsliga verksamheten generera större intäkter. Det behövs helt enkelt sportsliga resultat eller att vi får fram talanger som vi kan sälja.

 

 

Grunden lagd

 

Ordet lämnades efter denna genomgång över till VD Henrik Kindlund, som berättade om just detta nästa steg. Efter att klubben var bankrutt och nedflyttad 2010, ska vi 2018 vara i läge för att ta oss an topplaceringarna. ”Alla vet att vi har enorma förutsättningar. Det pratas om vår potential med publik och upptagningsområde för talanger, det är jättebra. Men finns det ingen struktur, kan detta inte tas tillvara”, sa Kindlund och berättade om de senaste årens arbete på området.

 

Eget kapital, arenaflytt (med en oerhörd publikutveckling där tanken är att slå 2015 års sanslösa snittrekord under de närmaste åren), akademi, nya Årsta IP (projektet på 2000 kvadratmeter som pågått sedan 2012 och nu är i slutfas, med en offert på bordet) och organisation är byggstenar som är på plats eller närapå. ”Vi har gjort det väldigt bra tillsammans, supportrar, ägare och anställda, och har nu en enorm möjlighet att etablera oss i toppen.”

 

 

Mot nästa steg

 

”Jag fick höra av en styrelsemedlem att det här med femårsplaner känns lite Sovjet, men det får jag ta”, sa Kindlund när fokusområdena fram till 2022 presenterades. ”Det blir ett väldigt starkt fokus på det sportsliga. De senaste fem åren har handlat om ekonomi, grund och strukturer – nu är sporten i absolut fokus. Det vi får arbeta med, sportslig ledning, spelarutveckling och de processerna, blir snarast konsekvenser av sportslig framgång. Vi vill få upp många fler unga spelare från akademierna och kommer att rekrytera talanger utifrån i större utsträckning – vi vill ha en organisation på plats som gör att man blir bättre som spelare när man kommer till Hammarby, och en del av dessa kommer vi naturligtvis att vilja sälja.”

 

Ett område som många ansvariga brinner för är analys och statistik, där Malmö FF och Örebro i dag ligger långt framme, där blir det stimulerande att komma igång mer. Ska vi vara ett kontinuerligt topplag behöver vi också utveckla en vinnarmentalitet, inte minst på Årsta. Ledarskapskulturen får ett bättre klimat i en professionell miljö, och den förbättras ju väsentligt jämfört med i dag, när ombyte sker i Årstascouternas stuga och baracken med matsal och kontor håller på att falla sönder.

 

 

Aktuella frågor

 

Klubben har en tydlig profil vid den pågående rekryteringen av ny sportchef. Det har varit klart en tid att Mats Jingblad lämnar, vilket ju även blev officiellt förra veckan. Ledar- och chefskapet är högt upp där, och handlar om hur vi tar beslut och skapar strukturer för truppsammansättning och arbetssätt under hela året. ”Utan att kritisera någon, så är tänket lite mer kostym och lite mindre träningsoverall. Vi vill ha enperson som kommer från fotbollsvärlden, med starka erfarenheter och bra kontaktnät, och har träffat några kandidater. Viktigare att det blir rätt än att det går fort, men målsättningen är att tjänsten är tillsatt i maj”, berättade Kindlund.

 

På ungdomssidan har vi fyra 1998:or med i A-truppen, ett par intressanta 99:or, och ett par superintressanta 00:or. Det kommer upp fler talanger i närtid – kanske inte redan i år, men till nästa säsong. Klubben är inte minst väldigt stolt över de två senaste rekryteringarna, Jiloan Hamad och Mads Fenger, som är två toppspelare i skandinavisk fotboll. ”Vi hade lite flyt som fick honom som bosman, och ibland ska man ha det; ju mer man jobbar desto mer flyt får man”, sa VD:n om den danske mittbacken som ansluter till sommaren. Tanken är att fylla på ungt, vilket är billigt och skapar mer utrymme för spets.

 

En ekonomisk grund finns för att kunna bli lite mer aggressiva, och HIF ser fram emot att plocka in fler kvalitetsspelare. Samtidigt finns signaler från agenter om att spelare kan lämna under sommarfönstret; något vi inte riktigt varit vana vid, men på det stora hela är det väldigt kul att vi har en trupp med attraktiva spelare. Ytterligare två-tre värvningar lär göras under 2017, varav en under den här veckan.  Detta fick VD:n förstås följdfrågor på. ”Det är en spelare vi följt under en längre tid. Alla i den sportsliga organisationen vet vem det är, och alla vill ha honom. Jag tror också att alla här inne vet vem det är. Första bokstaven? Hm, det är många som vill hem, så jag ska försöka avsluta…”

 

En annan medlemsfråga gällde om det finns en tanke att sportchefen ska vara baserad i närområdet, då vi ju har Jingblads hemflytt i färskt minne. ”Du har absolut en poäng. Den genomsnittliga livslängden i en klubb blir allt kortare för tränare, och även för spelare där den i Allsvenskan nu ligger på strax under två år. Det är inte där vi hittar kontinuitet, utan på andra ställen i klubben”, sa Kindlund. Nästa fråga klargjorde att det är VD:n som ansvarar för spelarvärvningar just för stunden. ”Ja, det är nog jag. Jag var sportchef i en månad 2013. Då sparkade jag 13 spelare… det ska jag inte göra den här gången”, försäkrade han.

 

 

Viktiga arbetsområden framöver

 

Driftsintäkterna kommer vi inte så mycket längre med eftersom de i första hand bygger på biljettförsäljning. Återigen – ska vi öka intresset och vårt egna kapital behöver det i första hand komma från sportsliga bra val och framgångar. Det kan vara spelarförsäljningar, europacupspel där vi var ute ibland för runt tio år sedan, men där det ekonomiska förändrats. Numer tjänar man en hel del pengar redan i de första kvalomgångarna, även om man ska ha lite tur och inte dra ett lag från Kazakstan så det behöver chartras ett eget flygplan… Utöver UEFA-pengarna kommer nu även tillskott från SEF, som man behöver betala tillbaka vid avancemang till gruppspel.

 

Om ett antal år finns också ett nytt tv-avtal, som väntas ge betydligt mer än det nuvarande.
nytt tv-antal om ett antal år som kommer ge betydligt mer pengar. Främst gäller ju dock bättre resultat på planen, som i förlängningen ger mer intäkter från biljetter, sponsorer och souvenirer.

 

Supporterservicen är vi ganska bra på, men den behöver förbättras ytterligare; förväntningarna ökar för varje år och det som var okej 2014 är inte längre dugligt. Det stora området är serveringsbitarna i kiosker och barer. Grundförutsättningarna finns där, men på sikt behöver det nog bli en och samma leverantör i hela arenaområdet. Den tekniska utvecklingen går fort, inte minst på mobilsidan, där det kommer en del nyheter på plattformarna under det närmaste året.

 

Gällande publikrekryteringen finns den stora tillväxten bland barn och unga. ”En del vuxna stannar hemma för att vi inte är ett topplag i Allsvenskan, blir vi det kommer de – det har de åtminstone lovat i olika undersökningar att de ska”, sa Kindlund lakoniskt. De yngre är istället där hela tiden. Därmed satsar vi mycket på BUS, närområdet vid arenan där det behöver hända mer, och fortsatt arbete med skolor och dylikt.

 

För ståplatsfrågan hålls preliminärt ett evenemangsforum den 30 mars; SLO Jakob Uddeholt meddelar på hemsidan när det är spikat. Två utredningar kring norra kortsidan pågår; om ombyggnationen av nedre etage och om användandet av övre. Vi ska få till vettiga möten med supportrar från olika ståndpunkter och sektioner, för att göra det så konstruktivt som möjligt.

 

Sammanfattningsvis ska vi bli bättre på allt vi gör. Med våra förutsättningar kommer vi att klättra i tabellen om vi håller fast vid detta. Många andra klubbar gör det dock också väldigt bra sportsligt och på marknadssidan, så vi kommer få kriga för varje placering upp från den elfte, men vi är övertygade om att vi kommer att klara det och skaffa oss en mycket god position att kliva vidare uppåt.

 

Ett par avslutande frågor hanns med. Gällande försäljningen av Lars Sætra, så fanns den posten med i redovisningen för 2016 års ekonomi. Angående överenskommelsen om vinstdelning för specifika spelare, handlar det om tredjepartsägande. 2013-14 fick klubben hjälp av externa personer för att investera i spelare. I den befintliga truppen finns en spelare med externt ägande i någon form. Sedan maj 2015 är detta ej längre tillåtet hos UEFA och FIFA. Beträffande sportsliga målsättningar 2017 är ju en uttalad sådan att förbättra den där elfteplaceringen – ta fler poäng och göra fler mål, helt enkelt. Det fick bli slutpunkten, vid 21.30-snåret ”Nu går larmet om en kvart, så vi måste utrymma. Tack så mycket!”

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS