Motståndarkollen: GIF Sundsvall

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

15.00 tar Hammarby emot Gymnastik- och Idrottsföreningen från Sundsvall, i Allsvenskans fjärde omgång. Bajen har inte vunnit ett seriemöte med ”Giffarna” på 2559 dagar, sedan 2-1 på Söderstadion den 20 april 2010 – elva raka utan seger. Speciellt mycket närmre än så ska ingen grönvit behöva lära känna det här motståndarlaget – här får du ingen vidare koll på GIF Sundsvall inför matchen.

Ibland är det bäst att helt enkelt vara ärliga mot varandra. Vi orkar inte med att än en gång minutiöst redogöra för ”Giffarnas” historik (medan den inte nämns i en stavelse på den egna sajten). Vi pallar inte berätta ingående om motståndarlagets cupspel, silly season, allsvenska prestationer hittills under våren och truppläge. Ni orkar heller inte med att läsa en sådan text, och det avgör saken. Vi gör så här istället. Det blir väl… kul?

GIF Sundsvall – HIF 2-2 (1-0), 29 juli 2010
Efter att Emil Forsberg gett hemmalaget ledningen just innan paus vände Bajen i kraft av David Johanssons och Tobias ”Storken” Holmqvists baljor, men Christian Brink kvitterade i 90:e minuten. Forsberg ryktas just nu vara intressant för Arsenal, medan Brink håller till i Stord Sunnhordland FK.

GIF Sundsvall – HIF 3-3 (1-1), 8 juni 2011
Även här vände Hammarby till ledning, och dessutom med 3-1. Sinan Ayranci, Max Forsberg och Sebastian Castro-Tello nätade, men Pontus Engblom (naturligtvis på lån från AIK) räddade kryss med mål i 72:a och 85:e.

HIF – GIF Sundsvall 1-3 (1-0), 12 september 2011
Andreas Dahl gjorde 1-0. Efter paus tillsåg Kevin Walker, Engblom och Fredrik Holster att 5669 fick se bortalaget segra på Söderstadion. Som lök på laxen hade Söderbönorna i maj åkt ur Svenska Cupen på straffar – mot Sundsvalls DFF (som knoppats av från ”Giffarna” 1984).

GIF Sundsvall – HIF 1-0 (1-0), 2 juni 2013
2012 spelade GIF Sundsvall i Allsvenskan. Då passade naturligtvis Bajen på att vinna – försäsongsmötet på Norrporten Arena; 2-1, båda målen av Adis ”Baggio” Hušidić. Några bortamål blev det alltså inte i nästa Superettan-möte, Adam Chennoufis pyts redan efter två minuter räckte.

HIF – GIF Sundsvall 1-1 (0-1), 29 september 2013
Inför hemmareturen var Hammarby avsågat från topplaceringarna, men 14 208 såg ändå på. ”Giffarna” gick för direktuppflyttning, men fick nöja sig med kvalplatsen (kvalförlust mot Halmstad). En del i det hade åtminstone Nahir Besaras kvittering här, efter att Simon Helg spelat fram till Johan Eklunds 0-1.

GIF Sundsvall – HIF 3-1 (1-0), 30 april 2014
Eklund blev något av ett spöke, och tvåmålsskytt i vårmötet, när Bajen brast rejält vid defensiva fasta situationer.

HIF – GIF Sundsvall 2-2 (0-2), 10 augusti 2014
Det enda av dessa elva möten som lämnade en positiv grönvit eftersmak. Eklund skarvade fram ett annat anfallsspöke, Pa Dibba, till 0-2 just innan paus. Sena mål av Andreas Haddad och Kennedy Bakircioglu gladde 25 000 hemmasupportrar, och gav en skön boost inför fortsättningen.

HIF – GIF Sundsvall 1-2 (1-1), 15 maj 2015
”Giffarna” följde med upp i Allsvenskan som tvåa i Superettan, och väl där fick 21 535 se Dibba ligga bakom vändningen efter Johan Perssons tidiga 1-0 – Hammarby-produkten spelade fram till kvitteringen innan paus, och till 1-2 i 90:e minuten.

GIF Sundsvall – HIF 3-0 (0-0), 3 augusti 2015
Hammarby-islänningarnas landslagskompis Rúnar Már Sigurjónsson var det som avgjorde vårmötet, och även matchen på Norrporten Arena. Dibba ordnade 2-0 och assisterade vid 3-0 på tilläggstid.

HIF – GIF Sundsvall 1-1 (0-0), 1 maj 2016
Philip Haglund hav HIF ledningen tidigt i andra halvlek, men den hölls bara i fem minuter, innan EM-mittfältaren Sigurjónsson slog till igen, i ett av sina sista framträdanden för ”Giffarna”.

GIF Sundsvall – HIF 0-0, 15 augusti 2016
Den enda mållösa matchen klubbarna emellan av dessa elva, och det första utan nätkänning sedan Söderstadion-mötet 2005. Förhandssnacket präglades av att Pa just skrivit på för en återkomst i den grönvita dressen, och på planen stod de blåvita för bollinnehavet medan söderbröderna tog sig till fler målmöjligheter.

Råsundaspöket framstår ju som en väldigt gemytlig figur i jämförelse med den här resultatraden, särskilt i dessa Friends Arena-tider. Förhoppningsvis bryts ju sviten i dag, innan det är dussinet fullt med förlustfria Hammarby-möten för medelpadingarna. 2009 vann Bajen för övrigt både hemma och borta. Dessförinnan höll klubbarna oftast till i olika serier; mötena med IFK Sundsvall är sett över tid desto fler.

En liten titt på förutsättningarna inför matchen rundas det trots allt av med här. Naturligt då att börja med Svenska Cupen, där det nästan känns tarvligt av ”Giffarna” att man i höstas följde Hammarbys dåliga exempel, och slogs ut av BollKlubben Vargarna från Norrtälje. Tävlingssäsongen 2017 inleddes därmed i Allsvenskan där Peter Wilson, Lars Krogh Gerson och Marcus Danielsson inom loppet av 20 minuter vände på steken mot AFC Eskilstuna. 3549 hade letat sig till arenan. (Och detta kommer måhända inte från rätt käft, men – fint att den åter heter Idrottsparken, nu när det inte längre finns en namne i Norrköping.) ”Giffarna” hade som väntat föga att sätta emot i Malmö (0-2), men efter 1-2 hemma mot Häcken senast får nog säsongsöppningen betraktas som oroväckande, för gänget som hamnat på plats 12 och 13 sedan återkomsten i finrummet. Av blott 3055 suckade 3054 bland annat åt en Tommy Naurin-groda.

Tröstmålet då gjorde Kristinn Freyr Sigurðsson, ny från Valur, och 25-årig debutant i Islands landslag mot Mexiko i mars. Roger Franzén (som lämnat klubben) har ju åtnjutit god kontinuitet under sina tränarår hos GIF. Den tog slut i vintras. Eklund vände hem till Brage, Stefan Ålander lade av, Robin Tranberg skrev på för Dalkurd, Robbin Sellin valde Champions League-kval med Mariehamn och Åtvidaberg-lånet Mauricio Albornoz hamnade i Eskilstuna (eller, det vet man ju inte så noga, men i AFC). Och framför allt såldes succévärvningen Stefan Silva till Palermo. Framåt får man nu förlita sig på unge Wilson – och hemvändaren Linus Hallenius, förstås. Även på försvarssidan har man fått tillbaka en profil, David Myrestam som gjort några år i Haugesund. Slutligen har William Eskelinen anslutit till målvaktsbesättningen, efter två säsonger i Bajen.

I dag saknar ”Giffarna” viktige norskluxemburgaren Krogh Gerson. Här finns truppen.

Uppåt 20 500 har plåt till dagens match. Köp biljett här!