toggle menu

Motståndarkollen: Piteå IF

Av Eva Fransson, Publicerat för 7 år sedan.

Piteå är det enda laget från Norrland i årets damallsvenska eftersom Umeå IK åkte ur förra året. Man har de senaste åren etablerat sig som ett topplag i högsta serien i damfotboll. I morgon söndag kommer de till Zinkensdamms IP för att möta Hammarby.

 

Avspark: 18.00 – köp biljett här!

 

 

Piteå Idrottsförening bildades den 24 maj 1918. Nästa år är det alltså 100-årsjubileum.

 

Klubben har fyra alliansföreningar, Piteå IF damfotbollsförening är en av dem. Det finns också Piteå IF fotbollsförening som är herrfotboll och ungdomsfotboll, friidrott och orientering. Tidigare har man haft flera andra sporter som till exempel bandy och konståkning.

 

I år gör man sin åttonde säsong i Damallsvenskan. 2009 åkte man ur direkt, då man bara tog nio poäng på 22 matcher. 2011 var man tillbaka i finrummet och klarade sig kvar som nykomlingar, samma år som Hammarby åkte ur högsta serien, med 8 poäng på hela säsongen. Sedan den säsongen har Piteå IF spelat i högsta serien.

 

De två senaste åren har de gjort sina bästa säsonger då det kommit trea (2015) och fyra förra året. En hel del spelare från Stockholmsområdet har spelat i Piteå och där fått sina riktiga genombrott – som till exempel Emilia Appelqvist, Pauline Hammarlund, Irma Helin och Tempest-Marie Norlin. Ingen av dessa spelare finns kvar i klubben, som likväl tillhör toppskiktet i serien. Man har ändå kvar flera bra spelare som June Pedersen som har vassa hörnor, Ellen Löfquist på mittfältet och Hanna Petterson som är forward med flera som spelat ihop i flera säsonger. I år har man tagit in två spelare från Mallbacken – Julia Karlenäs och Madelen Janogy.

 

Senast lagen möttes i Stockholm var på Zinkensdamms IP 2015. Matchen slutade 0-0, vilket gjorde att Hammarby åkte ur högsta serien med ett måls marginal, och att Piteå tog tredjeplatsen i serien som betyder att de vann lilla silvret.

 

Hittills har det spelats tre matcher den här säsongen. Piteå har vunnit en, spelat en oavgjord och förlorat en match. Säsongen inleddes med en hemmaförlust mot Djurgården som vann med 1-0. Därefter åkte laget till Malmö för att möta LB07. Det blev oavgjort 1-1. I den senaste matchen lossnade det rejält. Matchen mot Kvarnsveden hemma på LF Arena slutade med en säker 3-0 seger efter att Julia Karlenäs (som ju var i Hammarby 2015) gjort två mål.

 

Det är också Karlenäs som gjort flest mål hittills i laget med två mål. Madelen Janogy och Hanna Pettersson har gjort ett var. Som vanligt är Piteå väldigt bra defensivt. På tre matcher har laget bara släppt in ett mål. Just nu innan det spelats några matcher i den fjärde omgången ligger laget på femteplats i tabellen efter Linköping, Kopparbergs/Göteborg, Eskilstuna och Rosengård.

 

 

Inför säsongen 2017:

 

In: Linn Viklund (Storfors AIK), Cecilia Edlund (Alvik), Madelen Janogy (Mallbacken), Julia Karlernäs (Mallbacken), Linnea Selberg (F19-laget)

 

Ut: Tempest-Marie Norlin (Djurgården), Paulina Hedquist (Assi), Irma Helin (Linköpings FC), Elin Bergkvist (IFK Kalmar), Klara Grahn (IFK Kalmar),

 

 

Matcher i Damallsvenskan 2017

 

Piteå-Djurgården 0-1
LB07-Piteå 1-1
Piteå-Kvarnsveden 3-0

 

 

Tidigare bortamöten med Hammarby:

 

2009-10-18 Hammarby-Piteå 2-2, Damallsvenskan
Mål Hammarby: Elin Cederros, Nazanin Vaseghpanah
Mål Piteå: Sarah Michael, Jennifer Nobis
Publik: 254

 

2011-07-23 Hammarby-Piteå 0-2, Damallsvenskan
Mål Piteå: June Pedersen, Victoria Forsmark
Publik: 297

 

2015-10-18 Hammarby-Piteå 0-0, Damallsvenskan
Publik: 1712

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS