U19: Hafsigt men raffinerat när Bajen slog Sollentuna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Hammarby tog till sist tre poäng i toppmötet med Sollentuna, men segern satt långt inne. Två ledningsmål på straff, där Marcus Mitander nätade för Bajen, följdes av SFK-kvitteringar – men i 78:e fick inbytte Olle Edlund sista ordet. Det var stundtals grinigt humör och småslafsigt spel på mulna Kärrtorps IP, men minst sagt händelserikt.

Hammarby har en del skadebekymmer i U19-truppen, så här i inledningen av säsongen. Giuliano Gatica, som hade otur med ett båtbensbrott som spolierade fjolårshösten för målvakten, har drabbats av en ny handskada. Dessutom fick offensive Samouil Izountouemoi en lårkänning efter senaste U21-matchen, och BP-värvade mittbacken Isaaq Raage rehabar efter en ryggskada. Öppningen i seriespelet, där Bajen ju ryckt ihop med just BP, blir med det inte mindre imponerande.

I dag lämnade till på köpet vänsterbacken David Alm sent återbud då han är krasslig. HIF fick således möblera om i en backlinje där Mattias Wedin för närvarande är förhindrad av en skavank, och mittlåskollegan Niklas Shwenkér Fröjdholm är på väg tillbaka efter en annan men ännu inte redo för mer än en bänkplats. Adnan Vrana, anfallare och stundtals mittfältare, klev ner på den mittbacksplats där han huserat nedåt knatteåldern. Och så fick Jakob Rylander, tänkt att starta bredvid Albin Hultin centralt där bak, ta hand om Alms uppgifter.

Bajen är inte ett gäng som letar ursäkter i första taget, fast i första halvlek var det Sollentuna som skapade det vassaste, då man fick bättre träff i sina omställningar än vad de grönvita åstadkom i sitt större bollinnehav. Hultin fick stå emot och täcka när Monir Jelassi höll sig framme 20 minuter in, och SFK-mittfältaren sköt minuten därpå över från nära håll, innan han i 25:e hittade Simon Israelsson Lozano vars avslut parerades av Tomas Wåhlin. De få Hammarby-möjligheterna skapades via fasta situationer; Vrana nickade tätt utanför vid en högerhörna och Samuel Persson höll på att stå för ett drömmål med en soloräd, efter en till synes harmlös kantfrispark.

Det var också Persson som ordnade matchens första mål, när han gjordes ner efter ännu en individuell aktion kort innan pausvilan. Samuel klunsade med Marcus Mitander om vem som skulle få ta hand om straffen, och den duellen vann anfallaren, till den ständigt målsugne ytterbackens förtret. Marcus segrade även från elva meter med en säker straffspark – 1-0.

Sollentuna kom ut sårat till andra halvlek och visade prov på både bollskicklighet och offensiv fantasi. Det gav utdelning direkt – i 49:e kvitterade Batuhan Dincer. SFK hade dessutom tagit ledningen redan i nästa anfall, om inte Tomas sträckt ut och gjort en prakträddning nere vid sin högra stolprot, på Jelassis rappa avslut.

Istället klev Elias Durmaz in i handlingen på allvar. När hans inlägg från vänsterkanten täcktes av en svartklädd arm kunde domaren inte göra annat än att återigen döma straff för Hammarby. Mitander tog hand om den också, och slog den på samma ställe som vid 1-0, efter att ha väntat ut Alexander Meyer Djurklou. Direkt efter detta andra ledningsmål för HIF hade Abel Girma en intern uppgörelse med bortamålvakten där båda varnades, och den laddade atmosfären på planen höll i sig, med många synpunkter på domslut från bänkarna.

Halvvägs in i andra akten gick en SFK-spelare omkull i duell med Albin, och matchens tredje straff utdömdes. Simon Israelsson Lozano gjorde inte heller han något misstag från straffpunkten, och utgången blev lika oviss som den kändes i det läget. Tungan på vågen blev ett grönvitt byte i 73:e. Olle Edlund ersatte André Alsanati (och gick in centralt då Girma klev ut på kanten), och fem minuter senare hade Bajen återtagit ledningen. Durmaz forsade än en gång fram till vänster och hittade in till Edlund – som inte alls fick till sitt avslut, men ändå fick tillräcklig fart och riktning på bollen för att burväktaren skulle kunna hindra den från att passera mållinjen.

Sollentuna låg förstås på ordentligt för ännu en kvittering, men Wåhlin och hans försvar höll emot, förstärkt av Shwenkér Fröjdholm som avlöste Abel i 83:e. Efter många spelavbrott lades sex minuter till, och då Samuel fick en smäll i 95:e hann U17-lagets Alex Douglas även han med ett debutinhopp i backlinjen. En riktig kämpavinst för obesegrade HIF, som i kraft av de tre poängen ånyo befäste toppositionen.

Matchfakta finns här. Och här kan du se höjdpunkter och tränare Klebér Saarenpääs summering av segern.