Klinisk start gav efterlängtad vinst på Örjans vall

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Hammarby tog i dag första bortasegern mot Halmstad sedan 2005, och trepoängaren grundlades tidigt. Jiloan Hamad tåade in ledningsmålet i 7:e minuten och prickade rätt med en halvvolley i 11:e, båda gångerna framnickad av Bjørn Paulsen. En välförtjänt vinst, som ändå var i viss fara efter HBK-reducering i 86:e. Smolket i dagens glädjebägare: Johan Persson, Rômulo och Hamad tvingades alla kliva av.

Bajen drabbades av ett sent avbräck när Joseph Aidoo fick lämna återbud, men med Marcus Degerlund i mittlåset hade laget fortfarande inte släppt in något allsvenskt mål, och 19-åringen klev in bredvid Richard Magyar som ju var tillbaka på sin gamla hemmaarena. En till förändring gjordes jämfört med 1-2-matchen i Östersund senast – Rômulo startade där framme, i den nu välbekanta 4-1-4-1-formationen.

I den strålande halländska vårsolen tog Hammarby kommandot direkt. Ledningsmålet, redan sex minuter in i matchen, föll således logiskt – och kom till vid den tredje giftiga grönvita framstöten. Ett minimalistiskt mästerverk; Ögmundur Kristinssons utspark knoppades vidare av Bjørn Paulsen, och Jiloan Hamad rann mellan HBK-försvararna, fram till ett friläge där han retfullt enkelt petade bollen förbi utrusande Isak Petterson i hemmaburen.

Redan fyra minuter därpå fick 19-åringen åter vittja nätmaskorna. Mats Solheim satte av längs vänsterflanken och slog in bollen mot Paulsen, som nickade vidare i sidled till Hamad. Efter att nyss ha gjort sitt först seriemål för klubben bröstade Jiloan sig själv till ett volleyläge, och avslutade distinkt från halvdistans, utan chans för keepern.

Halmstad såg skärrat ut, och det skulle dröja uppemot halva första akten innan hemmalaget hade något alls att säga till om. Det handlade mer specifikt om ett par fasta situationer, där det aldrig blev speciellt oroande för Kristinsson och hans försvar. Istället hade pausledningen kunnat vara större än två mål.

Marcus Johansson, mittbacken vars 195 centimeter utgjorde det främsta HBK-hotet i offensivt luftrum, slarvade exempelvis med knappa halvtimmen spelad i eget straffområde. Rômulo snodde åt sig bollen och hittade Bjørn som nöp till direkt – men skyhögt över. Med tio minuter till vilan blev Johan Persson liggande efter en närkamp, och strax därpå dök nästa jätteläge för trean upp. Som vid första målet började Bajen-anfallet med en snabb ”Ömmi”-igångsättning, och Hamad skapade sig en ordentlig yta till höger när han tog sig före motståndaren vid mittlinjen. Inspelet friställde Rômulo helt, men brassen stördes av att Marcus Mathisen var på väg att braka in i hans rygg, och fick inte styr på skottet.

Kort därefter tvingades Johan kliva av, och som mot ÖFK ersattes han av Dusan Jajic. I samma minut, den 37:e, stack Halmstads HJK-värvning Nikolai Alho upp med en räd där valet att avsluta snarare än att försöka med ett inlägg höll på att överrumpla Kristinsson – som dock fick upp händerna i tid. HBK repade mod efter inledningen och tillställningen var svängig fram till vilan, men närmre än Johanssons nick vid en kantfrispark från vänster i 42:a – via täcket och väldigt tätt utanför – kom man inte ett mål (som hade blivit det första blåsvarta sedan omgång 2). Just innan det läget var 0-3 än en gång nära. Hamad ordnade en högerhörna där Paulsen nickade i stolpens insida, och Arnór Smárason var sedan offside när han petade dit returen.

Andra akten blev betydligt jämnare än den svårspelade gräsmattan. Halmstad fick med fler spelare i offensiven, även om man hade fortsatt svårt att få till riktigt klara målmöjligheter. Tio minuter in blev även Rômulo liggande efter en luftduell, och fick ersättas av Pa Dibba; ett rakt byte. Samtidigt gjorde även HBK en offensiv förändring, när Gabriel Gudmundsson fick lämna plats för anfallsräven Fredrik Olsson.

Nästa grönvita skavank dröjde dessvärre inte mer än några minuter. Jiloan fick besvär med en vad och in i tvåmålsskyttens ställe kom Fredrik Torsteinbø. Ställningskriget fortgick utan att HBK kom någon vidare vart i sin reduceringsjakt, även om man rätt så tidigt plockade av innermittfältaren Ivo Pekalski till förmån för mer kreative Rebin Asaad. Noterbart dock att Birkir Már Sævarsson tilldelades den varning som gör honom otillgänglig på onsdag.

Nästa förändring, där påhittige men tröttkörde Alho avlöstes av Kosuke Kinoshita i 80:e, resulterade dock snabbt. Efter fem minuter på planen fick japanen utrymme för ett avslut i bra läge, och Ögmundur nådde inte träffen, som letade sig in tillbaka bortemot målvaktens högerstolpe.

Junior fick bortemot en halvminut att ticka iväg när han täckte bollen och samtidigt brottade undan två HBK-spelare uppe vid hörnflaggan, men hallänningarna hann med att skapa en riktigt het kvitteringschans. Återigen var det Kinoshita som höll sig framme, men han vinkades av för offside, strax innan han avslutade utanför från nära håll. Felaktigt – och hur mycket han påverkades av flaggan i skottmomentet får vi aldrig veta. Kryss på tilläggstid hade dock varit minst lika snöpligt för Bajen som upplösningen i 94:e senast uppe i Jämtland, då de grönvita här hade full kontroll på händelserna fram till reduceringen.

Ytterligare matchfakta finns här.

Och redan nu på onsdag väntar alltså en stormatch hemma mot serieledande Malmö FF för Bajen, som i kraft av dagens tre poäng klivit tillbaka upp på övre halvan. Säkra din plats på arenan och köp biljett!