toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Halmstads Bollklubb

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

På söndagseftermiddagen går Hammarby in i Allsvenskans åttonde omgång när bortamatch mot nykomlingen Halmstads BK står på programmet. Bajen har chansen att skapa en rejäl lucka ned till bottenskiktet, men då behöver en svit brytas – seger på Örjans vall har det inte blivit sedan 2005. Här lär du känna HBK närmre inför dagens match.

 

Ett tekniskt missöde på söndagsförmiddagen gjorde att motståndarkollen inte publicerades som brukligt, det vill säga före matchen.

 

Halmstads Bollklubb kom till 1914, och har sitt ursprung i en förening som hette BK Wasa. Ungdomarna, som lirat på fältet vid Stenvinkelsgatan, beslöt efter meningsskiljaktigheter med IFK Halmstad att bilda en ny klubb. Ett möte på hotell Lugnet den 7 februari ledde till grundande och en ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet, som beviljades den 6 mars, vilket HBK räknar som sin födelsedag. Man tog tidigt upp friidrott, simning och boxning på programmet men ägnar sig sedan länge endast åt fotboll. Gamla antagonisten IFK, som gjorde tvärtom, är det numer som tillhandahåller friidrott.

 

Under de första åren tampades HBK främst med IS Halmia i den lokala Pokalserien, men 1923 tog man hem Hallandsserien och kvalificerade sig för Sydsvenskan, dåtidens näst högsta serie. Efter att ha vunnit Sydsvenskan 1926 kvalade HBK mot Elfsborg om en plats i nystartade Allsvenskan, men föll i den tredje och avgörande matchen. Istället blev Halmia först i staden med att nå finrummet, 1932. Tillsammans med morgontidningen Hallandsposten kampanjade Halmia dessutom för att de bästa spelarna i HBK skulle gå över till lokalrivalen, en manöver som misslyckades. ISH höll sig ändå kvar i kraft av bättre målskillnad än IK Sleipner, och samtidigt tog sig HBK för första gången upp i Allsvenskan, där man mycket överraskande vann brons under debutsäsongen. IFK Norrköpings trätobroder Sleipner hade en huvudroll också när HBK fick lämna serien 1936 – seger för ”Klubben” i slutomgången hade räckt, men IKS vann med 4-2.

 

I mitten av 1940-talet hade HBK en fyraårig sejour i Allsvenskan, och en ettårig påhälsning 1947/48. Samtidigt hade Halmia sin definitiva storhetstid, med sju raka säsonger i högsta serien. Halmia innehar publikrekordet på Örjans vall, 20 381 åskådare i kvalet mot Landskrona 1962, och det blir svårslaget – men resultatmässigt har ju HBK tagit över och sedan ISH-degraderingen 1979 har de vitröda inte varit nära en tolfte allsvensk säsong. Vägen till dominans i den halländska hamnstaden var dock krokig för HBK, som blev tvåa i Allsvenskan som nykomling 1954/55 men åkte ur 1960, och under det kommande decenniet var ända nere i tredjedivisionen. Nästa allsvenska sejour, 1972, blev bara ettårig.

 

1975 påbörjades en guldålder för ”Klubben”, med 14 raka säsonger i Allsvenskan. Nykomlingen var nära att åka ur direkt, och tippades genomgående att flyttas ner 1976 – men stod för en av seriens största skrällar när man istället tog hem sitt första SM-guld. HBK vann även guld 1979, med bland andra Mats Jingblad i laget. I det kontinentala mästarcupspelet gick det däremot inget vidare; Dynamo Dresden respektive Esbjerg blev för svårt.

 

Under 1980-talet var HBK ett mittenlag, tills man alltså ramlade ur 1987, men omgående tog sig tillbaka. En ny nedflyttning väntade 1991, men avancemanget 1993 blev början på en ny stabil period, där fler titlar dessutom erövrades. 1995 vann HBK Svenska Cupen efter finalseger mot AIK, och 1997 kammade man hem Allsvenskan för tredje gången, anfört av Fredrik Ljungberg och skytteligasegraren Mats Lilienberg. Fjärde SM-tecknet kom 2000, med profiler som Petter Hansson och Stefan Selakovic. Nära var det också 2004, men 1-1 hemma mot IFK Göteborg – som också gärna värvade från HBK – räckte inte då Malmö FF vann sin match i slutomgången. Året var extra pikant för Markus Rosenberg, anfallslånet från just MFF, som tog hem skytteligan.

 

HBK tog sig till gruppspel i UEFA-cupen 2005/06, efter att ha slagit ut självaste Sporting Lissabon, men knep där bara en poäng. Och därefter har ljuspunkterna varit desto färre. Efter ett par tuffa säsonger blev Josep Clotet Ruiz huvudtränare 2011, och spanjoren tog med fem landsmän på lån. Året blev dock ett fiasko, med bara 14 inspelade poäng, och efter 19 år i Allsvenskan flyttades HBK ner. Såväl 2012 som 2013 avslutades med kvalsegrar mot GIF Sundsvall, vilka alltså innebar avancemang respektive säkrat kontrakt. 100-årsjubileet 2014 firades med en tiondeplacering, men året därpå åkte HBK år efter flertalet tunga spelarförluster. För femte gången på raken lyckades ”Klubben” dock ta sig tillbaka direkt 2016, den här gången efter ett kvaldrama mot Helsingborg, under tränare Janne Jönsson som alltså förvaltade det fortsatta förtroendet.

 

Spelaromsättningen har under vintern varit ringa i det unga HBK-manskapet. På målvaktssidan har Stojan Lukic lämnat för Örgryte. Där var både 23-årige Malkolm Nilsson och 19-årige Isak Pettersson utlånade till Öster under fjolåret – duon är tillbaka, och det är tonåringen som har tagit hand om förstahandskarna. På mittfältet har Antonio Rojas lämnat för en roll som spelande assisterande tränare i Kristianstad, medan Kristoffer Fagercrantz har lagt av.

 

På nyförvärvskontot finns två utländska offensiva förmågor. 22-årige japanen Kosuke Kinoshita kommer närmast från Freiburgs andralag, medan den två år äldre Nikolai Alho hämtats från HJK Helsingfors. HBK gick också in i säsongen med två unga lån från FC Köpenhamn, där backen Mads Roerslev dock bara hann med en match innan han kallades tillbaka, medan ivorianske mittfältaren Aboubakar Keita fått desto mer speltid.

 

Något avancemang från Svenska Cupens grupp 2 blev det inte för HBK, som inledde med 2-2 i Vänersborg och 4-0 mot Örgryte, innan förhoppningarna om gruppseger grusades rejält via förlust med hela 0-7 i Norrköping. Därmed går vi direkt till Halmstads allsvenska prestationer hittills, och man stod för en stark öppning.

 

Sead Haksabanovic, mittfältslöftet som trots att han fyllde 18 så sent som häromveckan varit en nyckelspelare i flera år, gjorde matchens enda mål i premiären mot Östersunds FK. Borta mot Jönköping slog han till igen med en reducering, och trots rött kort för Konishita kunde HBK bärga poäng, när Alexander Ruud Tveter (norrmannen som stod för 13 av lagets mål i Superettan) sedan utjämnade till 2-2. Men för andra matchen i följd drabbades HBK sedan av en utvisning i 33:e minuten, när Keita tappade huvudet mot MFF, som enkelt gick ifrån till 3-0-vinst på Örjans vall.

 

Bortamatchen mot AFC Eskilstuna blev sedan mållös, innan Halmstad råkade ut för en freak accident-straff hemma mot Djurgården, som avgjorde den typiska 0-0- eller 1-0-matchen i blårändernas favör med fem minuter kvar av ordinarie tid. Ett tidigt bottenmöte i Kalmar slutade sedan 2-0 till KFF, och HBK hade senast en nedflyttningskandidats missflyt i 0-1-mötet med AIK. För tredje hemmamatchen i följd ställs Halmstad nu mot ett 08-lag. Förutsättningarna för revansch är goda – endast långtidsskadade påläggskalven Alexander Arvidsson saknas i truppen.

 

Läs också: Ett skadefritt HBK tar emot Bajen (från hbk.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS