toggle menu

Oscarsson: ”Ska bara bli otroligt skoj med derby”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Målvakten Emma Holmgren, mittfältarna Filippa Angeldahl och Anna Oscarsson samt anfallaren Julia Zigiotti fick alla gott om speltid i den U23-landslagsturnering som nyligen avslutades i Värmland. Nu laddar kvartetten batterierna inför söndagen. – Ett derby är alltid speciellt, och att det även är en stor möjlighet för oss att klättra i tabellen känns otroligt motiverande, säger Oscarsson.

 

Som vi tidigare berättat blev det förlust mot England och vinst mot Norge i Sveriges två inledande matcher i Värmland, och på måndagskvällen föll svenskorna med 1-2 mot USA, inför 545 som trotsade hällregnet i Sunne. Holmgren vaktade den blågula buren under hela matchen, och även Angeldahl spelade 90 minuter. Det blev också drygt en halvlek för Oscarsson, medan Zigiotti som lirat mycket tidigare i turneringen här vilades på bänken. ”Vi har haft en väldigt fin vecka med bra utbildning och tre tuffa matcher. Nu får tjejerna åka hem till sina klubblag och fortsätta driva sin utveckling”, sammanfattade förbundskaptenen Anneli Andersén turneringen för svenskfotboll.se (på länken finns också höjdpunkter och referat).

 

Oscarsson, som är fostrad i FC Gute från Visby och även har representerat Jitex, gör i år sin tredje säsong för Söderbönorna. Oscarsson byttes alltså in strax innan paus i måndags, när Nellie Lilja fick kliva av med blodvite från huvudet, och med 3-3-bortamatchen mot Göteborg inräknad har hon därmed 270 minuter på åtta dygn i kroppen. Nu är siktet inställt på återhämtning och andra förberedelser, inför derbyt mot Djurgården i Damallsvenskan på söndag, för mittfältskämpen som ofta bär kaptensbindeln i “Blågult”.

 

Hur ser du på U23-landslagets och dina egna prestationer i fyrnationsturneringen, Anna?
– Vi har blandat och gett i de här tre matcherna under veckan som gått. Både den första och den tredje matchen, mot England och USA, inledde vi bra för att sedan släppa in för enkla mål. Vi hade inte riktigt skärpan i sista tredjedelen och var inte tillräckligt vaksamma och noggranna i försvarsspelet genom hela matcherna, och straffades hårt för det. För att vinna de här internationella matcherna mot så bra lag behöver vi vara metodiska och taktiskt skickliga, i 90 minuter plus tillägg.

 

– Det är vi däremot i vår andra match, mot Norge. Där är vi otroligt noggranna och vi ligger bra i försvarsspelet, vilket genererar att vi vinner mycket boll och har många fina omställningar. Kort sammanfattat, så har vi gjort rätt så bra prestationer, men för att vinna matcher på den här nivån krävs det att laget är påkopplat och oerhört noggrant, i varje spelminut.

 

– Jag tycker att mina insatser har varit stabila. Framför allt mot Norge, där jag fick spela högerback och utnyttja mina offensiva egenskaper ett steg längre ner i banan.

 

Så din landslagsroll kan skilja sig åt mycket jämfört med den i Hammarby?
– Ja, en hel del, och det är naturligt när man spelar med helt andra spelare och har ett annorlunda arbetssätt. Framför allt har jag en lite annorlunda roll i försvarsspelet som yttermittfältare i Sverige jämfört med den i Bajen.

 

Blev det fler matchminuter än tänkt mot USA, i och med Liljas skada?
– Nej, det var ändå bestämt att jag skulle in i halvtid. Såklart har det blivit hårdare belastning för oss som varit iväg på landslagssamling nu, men det medicinska teamet i landslaget har under hela veckan haft full koll på hur jag känt mig i kropp och huvud, och utifrån det har belastningen anpassats.

 

Och hur laddar du batterierna på bästa sätt inför derbyt?
– För att återhämta mig optimalt till på söndag, så ska jag lyssna på min kropp. Eventuellt också anpassa träningen om det skulle behövas. Annars bara vara extra noga med sömn och mat!

 

Hur har du upplevt Hammarbys säsong hittills, åtta omgångar in?
– Jag tycker att vi har presterat bra i många matcher. Trots blygsamma sex poäng hittills, så har vi inte varit utspelade i någon match. Vi har stått upp bra oavsett motstånd, och visat en stor lagmoral. Sedan finns det förstås detaljer att slipa på, så att vi till exempel tar tre poäng istället för att kryssa. Men vi blir bättre och bättre för varje dag, så att jag helt övertygad om att resultaten kommer.

 

Nu väntar en sexpoängsmatch mot Djurgården på Zinkensdamm, där Hammarby kliver förbi dom blårandiga vid seger. Hur är förväntningarna och anspänningen?
– Det ska bara bli otroligt skoj med derby på söndag. Det är sådana viktiga matcher som det känns lite extra att spela, såklart. Ett derby är alltid speciellt, och att det här derbyt dessutom är en stor möjlighet för oss att klättra i tabellen, det känns otroligt motiverande. Kom till Zinken, det blir kul!

 

Här köper du biljett till Bajens hemmaderby mot DIF, på söndag 17.00!

 

Foto: Anna Oscarsson i landslagsdressen, av Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS