toggle menu

Motståndarkollen: Djurgårdens IF

Av Eva Fransson, Publicerat för 7 år sedan.

Efter landslagsuppehållet är det äntligen dags för damallsvensk match igen. Och det är inte vilken match som helst, utan ett derby mot Djurgården, i den nionde omgången på Zinkensdamms IP på söndag 17.00. Det är en viktig match då Djurgården ligger tre poäng före Bajen i tabellen. Träningsmötet inför säsongen vann Hammarby med 3-1.

 

Köp biljett till derbyt här!

 

 

1984 gick Djurgården upp i den högsta divisionen i damfotboll för första gången. Damallsvenskan kom till först 1988, men första året var klubben inte med. Malin Swedberg (nu expertkommentator) blev 1989 klubbens första landslagsspelare.

 

På 1990-talet blev Djurgården Damfotboll en egen förening, men i början av 2000-talet gick man ihop med Älvsjö AIK och blev en gigant i svensk damfotboll. Förutom de ekonomiska skälen, ville man bilda ett riktigt bra lag i Stockholmsområdet. Älvsjö var en storklubb i damfotboll vid den här tiden, med flera SM-guld och många landslagsspelare, som Victoria Svensson (Sandell). Som Djurgården/Älvsjö blev det två SM-guld och tre cup-guld. Umeå IK och Malmö FF/LdB Malmö var här de största konkurrenterna om guldet i serien och orsaken till att det inte blev fler guld.

 

År 2007 blev klubben Djurgården Damfotboll igen. Därefter har det gått lite sämre. Efter att ha varit i Elitettan sedan 2013, gick klubben upp i Damallsvenskan igen till i fjol. Det här är andra säsongen i rad i Damallsvenskan – den 25:e totalt. Numera ingår damfotbollen i DIF Fotboll och man spelar sina hemmamatcher på Stockholms stadion.

 

Under pågående landslagsuppehåll har Djurgården haft fyra spelare på landslagsuppdrag; Sheila van den Bulk (Holland), Gudbjörg Gunnarsdottir och Hallbera Gísladóttir (Island) samt Johanna Rytting Kaneryd (Sverige U23).

 

I truppen finns också Katrin Schmidt och Petronella Ekroth som spelade i Hammarby förra gången Bajen var i Damallsvenskan, 2015.

 

Joel Riddez är ny tränare för DIF den här säsongen, där man för tillfället ligger åtta i tabellen, tre poäng före HIF. Förra säsongen kom laget sexa i tabellen.

 

 

Den här säsongen

 

Inför säsongen värvades den isländska landslagsspelaren Gísladóttir. Från Piteå värvades målskytten och tidigare Bajenspelaren Tempest-Marie Norlin. Petra Kümin, Ältas duktiga målvakt, kom också inför säsongen. Freja Hellenberg har efter en tur till Norge och Kopparbergs/Göteborg kommit tillbaka till Djurgården. Carolina Mendes spelar numera på Island, Sofia Nilsson i Brommapojkarna i division 1, liksom före detta Bajenspelaren Therese Persson.

 

In: Hallbera Gísladóttir (Breiðablik), Petra Kümin (Älta IF), Tempest-Marie Norlin (Piteå IF), Freja Hellenberg (K/Göteborg FC). Från F19-laget: Julia Westergren, Patrysja Jerzak, Filippa Pettersson.

 

Ut: Carolina Mendes (Grindavik), Sofia Nilsson (Brommapojkarna), Therese Persson (Täby FK).

 

Djurgården inledde säsongen med en 1-0-seger mot starka Piteå på bortaplan. Hemmapremiären mot Rosengård slutade med förlust med 1-3. Efter förluster med 1-2 mot Linköping och Kvarnsveden, blev det seger mot Kristianstad. Sedan ställdes DIF mot skånskt motstånd i två matcher. Båda slutade i förluster, mot LB07 respektive Vittsjö. I den senaste matchen vann Djurgården mot Eskilstuna, som fram till den matchen var obesegrade. Laget har gjort nio mål och släppt in 14. Med nio poäng genom tre segrar hittills ligger DIF på åttonde plats – tre före Hammarby.

 

 

Matcher i Damallsvenskan 2017

 

Piteå – Djurgården 0-1
Djurgården – Rosengård 1-3
Linköping – Djurgården 2-1
Djurgården – Kvarnsveden 1-2
Djurgården – Kristianstad 2-1
LB07 – Djurgården 2-1
Vittsjö – Djurgården 4-1
Djurgården – Eskilstuna United 1-0

 

 

Interna skytteligan

 

Mia Jalkerud 2 mål
Tempest-Marie Norlin 2 mål
Michaela van den Bulk 2 mål
Hanna Lundqvist 1 mål
Katrin Schmidt 1 mål

 

 

Tidigare hemmamöten med Djurgården

 

2007-05-24 Hammarby-Djurgården 1-2, Damallsvenskan
Mål HIF: Jessica Landström
Mål DIF: Elin Ekblom Bak, Victoria Svensson
Publik: 1001

 

2008-04-16 Hammarby-Djurgården 3-0, Damallsvenskan
Mål HIF: Nazanin Vaseghpanah, Daniela Chamoun, Lisa Björkvik
Publik: 312

 

2009-11-07 Hammarby-Djurgården 0-1, Damallsvenskan
Mål DIF: Victoria Sandell
Publik: 596

 

2010-08-28 Hammarby-Djurgården 0-2, Damallsvenskan
Mål DIF: Rebecca Johnson, Ahkeela Darcel Mollon
Publik: 1293

 

2013-08-07 Hammarby-Djurgården 1-1, Elitettan
Mål HIF: Alexandra Lindberg
Mål DIF: Madeleine Stegius
Publik: 438

 

2014-09-27 Hammarby-Djurgården 2-0, Elitettan
Mål HIF: Helén Eke, Ellinor Lindbom
Publik: 873

 

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS