1-3-förlust mot ”Giffarna” för roterande HIF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Bajen föll med 1-3 i uppehållsmötet på Grimsta IP. I en jämn första halvlek gjorde ”Giffarna” målen. Lars Krogh Gerson och Kristinn Freyr Sigurðsson såg till att det stod 0-2 på paustavlan, och i 58:e utökade Smajl Suljevic. Hammarby, som roterade ordentligt i manskapet under matchens gång, reducerade i 79:e när Olle Edlund nickade dit Birkir Már Sævarssons inlägg – men närmre kom man alltså inte.

Sju A-spelare ställdes över på grund av skavanker eller matchoträning i dag, och under matchens gång skulle en kvintett med U19-killar göra sina första riktiga A-lagsframträdanden. (Många ur denna äldsta ungdomstrupp medverkade visserligen redan i försäsongens ”söndagsmatcher” mot Assyriska FF, Enskede IK och Västerås SK.) 17-årige Albin Hultin fanns med i startelvan, bredvid Marcus Degerlund i mittlåset. Noterbart i övrigt var den raka 4-4-2-uppställningen, och de lite okonventionella bytena – med halvtimmen spelad och med halvtimmen kvar.

Det var ju på förhand sagt att den tidiga eftermiddagsmatchen främst skulle likna ett träningspass, och så såg spelet också ut långa stunder. Tempot var sällan särskilt hårt uppskruvat. Trevliga tendenser fanns ändå under öppningskvarten, där de grönvita skapade två farligheter mot William Eskelinens bur. Med sex minuter spelade sköt Imad Khalili tätt utanför den forne Hammarby-keeperns ena kryss – han skulle också vara nära att pricka det andra halvvägs mot paus. Och i 14:e tog Leo Bengtsson starkt emot ett Kennedy Bakircioglu-uppspel till vänster, och fördelade vidare till Mats Solheim, vars avslut dock gick utanför första stolpen.

Istället skulle ”Giffarna” göra matchens första mål, kort därpå, och symptomatiskt för halvleken var att medelpadingarnas allra första farlighet resulterade. Linus Hallenius, som vänt hem till uppväxtorten efter sejourer bland annat i Bajen, drog nytta av grönvit defensiv oskärpa och serverade när Lars Krogh Gerson placerade in 0-1 bakom Ögmundur Kristinsson.

Khalili hade, utöver de nämnda distansförsöken, ett jätteläge framemot halvlekens mitt där han dock inte fick träff från nära håll. I nästa moment vann han tillbaka bollen i straffområdet, men Bakircioglus direktträff fastnade i täcket. Desto närmre var Kennedy ett mål fem minuter senare. Efter fint väggande mellan Rômulo och Imad gjordes den senare ner, och kaptenens frispark från högerläge ämnad för första hörnet gick i ribbans översida.

Halvlekens avslutande del var händelsefattigare. Hammarby bytte Dusan Jajic och Khalili, som återvände i spel med halvtimmen kvar, mot Junior och Pa Dibba. Och så utnyttjade alltså ”Giffarna” även nästa klara målchans, i 38:e. Degerlund fick inte tag i Kristinn Freyr Sigurðsson, och islänningen kunde efter att ha vridit och vänt flera gånger om sätta dit 0-2 från nära håll. Strax innan vilan väggspelades också Hallenius till ett friläge efter en misslyckad Junior-direktskarv centralt, men avslutet gick över. Junior höll på att hinna revanschera sig på sin förra hemmaplan, när han tunnlade sig in i straffområdet från vänster, men Eskelinen kunde ta hand om bollen.

Bara sekunder in i andra halvlek snappade Dibba upp en snål hemåtpassning och hann före utrusande Eskelinen, men utan att lyckas peta bollen förbi denne. Ett resultat av bra presspel alltså, men sådant var det ont om från hemmalagets sida, medan ”Giffarna” lyckades desto bättre med att störa motståndaren i uppbyggnadsfasen. Fem minuter in spelade sig Hammarby ändå igenom, efter vägvinnande samarbete i Arnór Smárasons och Birkir Már Sævarssons högerkorridor, men Eskelinen hann tippa Bakircioglus rappa direktskott till hörna. I dess andravåg avslutade Marcus med skallen, men där var hans position bättre än nickträffen.

Matchen punkterades resultatmässigt i 58:e, när Smajl Suljevic skar in från vänster och drog till. Det var bra fart i avslutet, som dock knappast letat sig in vid Kristinssons bortre hörn om det inte ändrat riktning på vägen. Just efter 0-3-målet och de nämnda 30-minutersbytena fick Bajen till två reduceringsmöjligheter; en tre mot två-omställning som kunde förvaltats bättre, och ett andra försök med huvudet av Degerlund, där nicken nu var distinkt men Eskelinen reflexräddade.

Nästa dubbelbyte gjordes i 73:e, när yttermittfältet föryngrades betänkligt; Samouil Izountouemoi och Olle Edlund tog plats på flankerna, till höger respektive vänster. Och det dröjde bara sex minuter innan Olle höll sig framme – Birkir stod för inlägget som möttes med en nick i nät. ”Karriärens första nickmål”, som Edlund sa vid Bara Bajen-intervjumikrofonen efteråt…

Manskapet föryngrades ytterligare när Jakob Rylander ersatte Hultin i 84:e, och tog plats som högerback medan Sævarsson klev in centralt. Hammarby förmådde inte att skapa någon mer saftig chans framgent i reduceringsjakten. Närmast att ligga bakom en sådan var Samouil i näst sista minuten, efter att ha stulit bollen och väggat med Junior, men inlägget nickades undan. Det sista som hände blev istället att André Alsanati fick sig några första A-lagssekunder. Sammantaget var GIF Sundsvall effektivt i dag, medan Bajens tydliga målchanser var lätträknade.