Hörnorna nära att räcka till seger i Dalarna

Av Eva Fransson, Publicerat för 7 år sedan.

Viktiga poäng stod på spel när Bajen tog sig an mittenlaget Kvarnsveden, i Borlänge-stadsdelen med samma namn. Efter en hypereffektiv inledning där Hammarbys första tre hörnor resulterade i nickmål, blev det ändå bara en pinne, inför 778 åskådare kring Ljungbergsplanen – däribland ett antal högljudda grönvita.

Skadeförföljda mittfältaren Elena Sadiku mottog i går sin hårda skadedom efter den tidiga derbysortin, och Hammarby behövde därmed göra en förändring i föregående helgs startelva. Helén Eke tog Sadikus plats på innermittfältet, medan Amanda Johansson i sin tur tog Ekes ytterbacksposition, efter att ha missat ett par matcher.

Kvarnsveden brukar stå för fysisk och tuff fotboll, med långa bollar ämnade för Tabitha Chawinga, som gjort 14 av lagets 20 mål. Dagens match blev inget undantag – med undantag för ghananska Elizabeth Addos bollskicklighet på innermittfältet. Då domarteamet lade ribban högt för duellerna på mittplan, fick hemmalaget många tillfällen att måtta mot sin malawiska stjärna.

Bajen inledde annars bäst. I den åttonde spelminuten hittade Anna Oscarsson till Olga Ekblom med ett svepande högerinlägg, och lagkaptenen försökte sätta volleyavslutet tillbaka mot första burgaveln, men KIK:s mittback räddade ett givet mål när hon lyckades nickrensa till vänsterhörna. Den skulle dock resultera. Filippa Angeldahls hörnor brukar bli farliga, och i dag var de riktigt välslagna! Alexandra Lindberg nådde högst vid bortre stolpen och nickade in sitt andra mål för säsongen. Mittbacken sprang direkt till bänken där hon fick tag i Sadikus tröja, som sträcktes upp i en hyllning.

Även den andra hörnan resulterade, just innan matchuret tickade över 14 minuter. Oscarsson kom upp starkt centralt, och Ekblom förlängde med skallen från nära håll. Och HIF fortsatte att vara hundraprocentigt vid hörnorna. Också i 22:a kom Angeldahls lyftning från höger, en hög sådan mot bortre ytan i boxen, där Oscarsson återigen vann sin luftduell och Julia Zigiotti knoppade dit 0-3-målet – ett avslut som vikarierande KIK-förstemålvakten Jenny Wahlén bara orkade styra vidare upp mot sitt högra kryss.

Så långt såg det bra ut för Bajen, som dock inte tog sig till så många fler chanser. 3-0 sägs det ibland vara svårt att leda med, och i den här matchen visade det sig stämma. De grönvita såg ut att ha kontroll på händelserna, eller enkelt uttryckt kontroll på Chawinga, men i 39:e slogs en långboll som nickskarvades vidare av Lovisa Lundin, utan att Sejde Abrahamsson. Chawinga var igenom bakom Hammarbys backlinje och använde yttersidan för att få bollen förbi en chanslös Emma Holmgren.

Precis innan paus ropade hemmapubliken på straff när Chawinga föll i straffområdet, och det hade de nog fog för, men situationen gav istället bara inkast för Kvarnsveden. Abrahamsson revanscherade sig för missen när hon i halvlekens slutsekund stod i vägen och täckte framför buren, och 1-3 till Hammarby stod sig därmed till vilan.

KIK öppnade andra halvlek besinningslöst och fick till tidiga chanser – ett skott precis över av Chawinga, och en nick i ribban av Melisa Hasanbegović. I 53:e kom ytterligare också nästa reducering. Julia Roddar tog emot bollen i högra delen av straffområdet och fick till en bra träff, som gick in i bortre delen av målet, över Holmgren.

Kvitteringen hängde i luften och lät bara vänta på sig i fyra minuter. Självklart var det Chawinga som höll sig framme, efter att Michaela Hermansson slagit en lång frispark från egen planhalva. Bollen missbedömdes lite av försvaret och Chawinga noterades för seriemål nummer 16.

HIF fick jaga mycket boll sett till hela matchen, men en dubbelchans strax efter halvlekens mitt gav laget ny offensiv vittring. En frisparkslyftning från Filippa skapade rejäl oreda framför KIK-målet, men Wahlén höll sig på rätt plats på linjen och höll avslutet, när Lindberg väl fick utrymme för det. Och bara halvminuten därpå avancerade hårt ansatta Anna till ett centralt avslutsläge – inte olikt det som gick klockrent i ribban mot Djurgården. Men här var mittfältaren ytterligare någon decimeter ifrån att hitta rätt.

Julia hade sedan gott om yta att manövrera på till höger när hon nåddes av Filippas djupledsboll i en omställning med kvarten kvar, och anfallaren hade möjligen kunnat dra till direkt med en lobb då Wahlén klivit ut långt ur sin bur, men höll istället i och sökte första krysset – en projektil som missade med halvmetern.

Bajen låg betydligt tätare inpå Addo och det handlade nu återigen mest om de beprövade lycka till-bollarna mot Chawinga, varav en var halvnära att resultera, men Bajen-försvaret trängde målmaskinen ur skottvinkeln. Matchen slutade alltså 3-3 – lite surt efter den tidiga 3-0-ledningen. Kvarnsveden fick tyvärr sina mål vid fel tillfällen, och i alltför tät följd.

Ytterligare matchfakta finns här.

I och med resultatet ligger Hammarby fortfarande näst sist i tabellen – två poäng efter Kopparbergs/Göteborg som ligger ovanför strecket, och fyra efter Vittsjö som är nästa motståndare. Här köper du biljett till matchen, som har avspark 19.00 hemma på Zinkensdamms IP, nu på torsdag den 29 juni.