Gedigen insats lyfte Bajen över strecket

Av Eva Fransson, Publicerat för 7 år sedan.

Hammarby tog i kväll en mycket viktig seger i sista matchen innan sommar- och EM-uppehållet, mot Vittsjö. Matchen slutade 2-0 efter mål i andra halvlek av Olga Ekblom och Julia Zigiotti, inför 411 åskådare på Zinkensdamm. I och med trepoängaren klev Bajen upp över strecket. Vinsten var rättvis – Bajen dominerade totalt, från avsparken till slutsignalen.

De grönvita tog direkt tag i matchen. Redan efter några sekunder var Olga Ekblom framme och nära att få tag i bollen före den skotska landslagsmålvakten Shannon Lynn, men bara nära. I nästa matchminut stack Vittsjö upp på sin vänsterkant när Ebba Hed tog sig runt och sökte skytteligatvåan Linda Sällström. Det första skottet täcktes bort av en Hammarbyförsvarare och finskans andra gick utanför. Detta var ungefär det farligaste bortalaget skapade under den första halvleken, även om Sällström fick tag i bollen ett par gånger och oroade vid hemmalagets straffområde.

Hammarby dominerade alltså den första halvtimmen totalt. De tre anfallarna Anna Oscarsson, Julia Zigiotti och Olga Ekblom hade många chanser att göra mål, men den sista skärpan saknades många gånger. Ungefär en kvart in i matchen skapades en av de bästa möjligheterna i halvleken, då Helén Eke tog sig upp på sin vänsterkant och fick på ett riktigt bra distansskott. Lynn i målet räddade, men returen gick ut mot höger där Oscarsson kunde avsluta – via en Vittsjöspelare och ut till hörna. I 19:e minuten visade Bajen att det inte var en tillfällighet att de gjorde tre mål på tre hörnor tidigt i förra matchen. Första avslutet räddades av Sandra Adolfsson på mållinjen. Sedan parerade Lynn med möda två gånger, innan bollen gick till hörna igen efter ett avslut från Oscarsson.

Efter en halvtimme kom Vittsjö upp i planen flera gånger och fick till sin första hörna. Den blev dubbel, och vid den andra fick Emma Holmgren sträcka ut ordentligt och rädda vid bortre stolpen. Hammarby fortsatte att skapa chanser genom och för sina tre anfallare, men något mål blev det inte innan paus. HIF gjorde överlag en mycket fin halvlek, både defensivt och offensivt.

I den 51:a minuten ordnade Hammarby sin första hörna i andra halvlek. Efter oreda i straffområdet, där Julia Zigiotti försökte med en cykelspark, var Olga Ekblom sist på kulan innan den gick i mål. Äntligen fick Bajen utdelning! Efter målet fortsatte Hammarby att spela offensivt och skapa fler tillfällen framför Lynn. Oscarsson hade några distansskott, och Filippa Angeldahl slog ett inlägg som nicktäcktes i stolpen. Vittsjö skapade som bäst en hörna, men den räddades på mållinjen. HIF hade kontroll på matchen och inte minst kontroll på Vittsjös skyttedrottning Sällström, som inte gavs något större utrymme i kväll.

I den 73:e minuten fick Hammarby en frispark lite till höger några meter utanför straffområdet. Det domslutet höll Johanna Andersson inte med om – och protesterna gav ett andra gula kort för snack; Vittsjökaptenen hade ett sådant med sig från första halvlek. Angeldahl fick till ett kanonskott, som målvakten inte kunde hålla. Zigiotti fick tag på returen, men sköt utanför från mycket nära håll. Två minuter senare fick Hammarby en ny frispark i nästan samma läge. Angeldahl slog den snabbt, till en helt fri Zigiotti i straffområdet, som nicklobbade bollen i mål.

Vittsjö fick det ännu svårare att skapa lägen efter utvisningen, men Ebba Hed hade ett avslut på ett högerinlägg som Holmgren räddade vid vänstra stolpen. Bajen gick även för ett tredje mål. Nyinkomna Frida Sjöberg spelade in bollen mot mål där Ekblom försökte glidtackla in den, men Lynn räddade, och lyckades till slut hålla bollen på – för henne – rätt sida om mållinjen.

Hammarby vann rättvist och ligger nu på tionde plats i tabellen, ovanför nedflyttningsstrecket. Nu är det uppehåll i Damallsvenskan till den 18 augusti. Då väntar åter skånskt motstånd för Bajen; bortamatch mot Limhamn/Bunkeflo. Nästa hemmamatch: mot Kopparbergs/Göteborg på Zinkensdamm, onsdagen den 23 augusti 19.00. Köp biljett här!

Statistik, Bajen-Vittsjö 2-0 (0-0):
Avslut totalt 22-8 (9-2)
Avslut på mål 8-5 (3-0)
Avslut i målram 3-0 (0-0)
Hörnor 6-4 (4-2)
Tilldömda frisparkar 6-10 (1-4)
Offsidelöpningar 3-0 (0-0)
Gula kort 0-3 (0-1)