toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Östersunds FK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I dag tar HIF emot Östersunds FK, fusionen från Jämtland som är Sveriges enda kvarvarande gäng i Europa och möter PAOK på bortaplan i Europa League-playoffomgången nu på torsdag. Innan resan till Grekland besöker ÖFK alltså Bajenland. Motståndarklubben är sjua i den jämna allsvenska tabellmitten och spelade senast 1-1 i Sundsvall. Här är en titt på läget i det rödsvarta bortalaget inför matchen.

 

Köp plåt till Bajen-ÖFK här!

 

Lördagen den 18 juni 2011 förlorade den då nytillträdde Graham Potters ÖFK med 2-1 i Division 2 Norrland, borta mot Mariehem SK, en grönvit kvartersförening från Umeå (för oss mest bekant som HTFF-anfallaren Robin Arestavs föregående klubbadress). Torsdagen den 20 juli 2017, sex år och en månad senare, innebar 1-1 i Istanbul att engelsmannens inhemska cupmästare eliminerat Galatasaray SK i Europa League.

 

Det har alltså hänt grejer sedan Potter tog över som tränare. ÖFK, som bildats 1997 genom en sammanslagning av Ope IF och IFK Östersund, kvalade visserligen till Superettan redan efter två år. Pikant nog var det en annan brokig klubb, Café Opera som den här säsongen heter AFC Eskilstuna, som stod i vägen för ett avancemang den gången. Jämtarnas historik är kort men förstås sammantaget intensiv, om än slätstruken åren mellan nämnda kvalförlust och säsongen i Division 2 Norra – när det tog fart (torsken mot MSK var ett av bara fyra poängtapp det året). Mer om den resan kan du läsa i motståndarkollen inför årets 2-1-hemmamöte med Hammarby maj. Där redogjordes också för vinterövergångarna och ÖFK-säsongen fram till omgång 7.

 

Hemmavinsten mot Bajen, där Junior gjorde vackra 0-1 förgäves och inbytte Jamie Hopcutt avgjorde i 94:e minuten, följdes av en rentav kaotisk bortamatch och förlust med samma siffror i Malmö – efter tre röda kort avgjorde MFF i 95:e. Sedan förlorade inte ÖFK förrän i slutet av juli. Sviten på sju matcher utan torsk inleddes med 0-0 mot Sirius och fortgick med uddamålssegrar, mot Kalmar FF (2-1) och på Hisingen (1-0). Prestigemötet med GIF Sundsvall i slutomgången innan uppehållet landade i komfortabla 3-1.

 

ÖFK gick in i höstsäsongen på Friends Arena, där AIK med en god portion flyt fick med sig 2-2. Scenerna efter hemmakvitteringen i 87:e var intressanta i sina kontraster – på läktaren manade den svartgula publiken ”Gnaget” till attack och forcering efter målet, men på planen slog AIK bara ifrån sig när ÖFK tryckte på för seger. Svagare var den rödsvarta insatsen mot Jönköpings Södra där Johan Bertilsson dock räddade 1-1 på tilläggstid. Desto mer imponerade då nästa hemmamatch, mot Djurgården, mellan Galatasaray-mötena. Potter vilade nio spelare ur elvan som slagit turkarna med 2-0, men kunde ändå betvinga DIF med 2-1 efter två mål vid fasta situationer.

 

Efter EL-avancemanget i Istanbul vände serien, och då föll ett betydligt mer ordinarie ÖFK mot blåränderna, 0-3 där ett riktigt darrigt försvarsspel – vid just defensiva hörnor – straffade sig. Och nästa gång som ÖFK roterade i sin trupp, mellan 1-0 och 2-1 hemma respektive borta mot luxemburgska Fola Esch i nästa kvalomgång, gick det inte alls lika bra – Halmstad klarade 0-0 på Jämtkraft arena. Förra helgen såg Darijan Bojanićs vackra frispark i 52:a ut att räcka till vinst mot ”Giffarna”, men det blev alltså bara kryss. Tom Pettersson gjorde visserligen tydligt ner Linus Hallenius, i 88:e, men situationen utspelade sig inte ens delvis i straffområdet. Ändå fick rivalen straffen som gav 1-1.

 

Något frisparksmål av Bojanić blir det inte i Bajenland i dag. Mittfältaren, som lånats från Helsingborg, återvände på övergångsfönstrets sista dygn till Skåne och köpoptionen nyttjades alltså inte. Samtidigt lånades också Sebastian Lundbäck, som inte färgat sedan avancemanget till Allsvenskan 2015, ut (till Division 1 och skolkoncernen TG). Tidigare under sommaren har ÖFK också breddat målvaktsbesättningen med Andrew Mills, tidigare reserv i Macclesfield och senast i Friska Viljor, eftersom Andreas Andersson skadades i bortamötet med Djurgården – och dessutom med Emil Hedvall som i fjol tampades med just Andersson om förstahandskarna i Gefle.

 

Mest uppseendeväckande under sommarfönstret var ÖFK-rekryteringen av vänsterbacken Patrick Kpozo, 20-åringen som har ett förflutet ihop med Joseph Aidoo i Inter Allies backlinje, men inte kom till sin rätt i AIK.  Ghananen bytte under våren Rikard Norlings frysbox mot Arktis och en lånesejour i Tromsø, och det är väl ingen vild gissning att Potter får ut desto mer av hans kunnande, som med många andra lite kantstötta spelare.

 

ÖFK kommer till Söder utan avstängningar, men truppläget i övrigt är oklart, då klubben delvis lagt ut bevakningen av det egna A-laget på entreprenad till Östersunds-Postens plusprenumeration. Någon matchtrupp är alltså inte publicerad på ÖFK-sajten, där man har fullt upp med PAOK-mötena och blänkare om de sedvanliga sociala sidoprojekten. Spelarna själva lär dock vara desto mer fokuserade på att vända den skrala inhemska serietrenden, medan Hammarby ju har en inbördes historik att bryta. Och visst vore det också skönt med ett matchreferat utan “surt sa räven”-känsla, á la detta avslutande stycke, till kvällen? Köp biljett här – och stötta Bajen till tre poäng.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS