toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Akropolis IF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I kväll 18.30 går HIF in i Svenska Cupen, och mycket av förhandssnacket handlar förstås om att Akropolis trupp är späckad med grönvitt bekanta namn. Mer än något annat är dock motståndarlaget målgladast i elitfotbollen och tabelltrea i Division 1 Norra – fullt kapabelt att ställa till problem för ett allsvenskt lag om det inte är helt på tårna, alltså. Här lär du känna gänget från Järva närmre.

 

Akropolis Idrottsförening grundades våren 1968 och började med att till det kommande vinterhalvåret delta i den traditionellt grekiskt starka basketens seriespel, innan man också tog upp fotboll på programmet, lagom till denna säsongsstart 1969. Decennier innan Assyriska FF, Syrianska FC och Dalkurd FF blivit framgångsrika och uppmärksammade fotbollsgäng gjorde AIF – döpt efter den berömda tempelklippan i Aten – en imponerande resa uppåt.

 

Efter att ha klivit upp tre divisioner på fem säsonger hade Akropolis chansen att i slutomgången 1980 säkra spel i Division 4 (ett snäpp högre upp än dagens motsvarighet). Seriefinalen mot IFK Lidingö lockade nära 2000 åskådare till Lidingövallen och avancemanget bärgades på målskillnad. ”Invandrarlagets” succé slogs upp stort i media, och då inte bara runt Järvafältet.

 

Två andra 1980-talsmilstolpar i Akropolis historia var uppflyttningen till Division 3 som säkrades 1987, och basketens avknoppning till Akropol BBK – som rönt stora framgångar och huserat i Basketligan på herrsidan. Akropol har södra Järva med Rinkeby, Hjulsta och Tensta som hemvist medan Akropolis håller till på andra sidan fältet. Hemmamatcherna spelades länge på Kista IP, där det även vankades lokalderbyn mot Topkapi. Idrottsplatsen revs dock kring millennieskiftet, för att göra plats för ytterligare teknisk företagsamhet. På senare år har Akalla Gårds bollplan varit hemmaplan, men i och med att Akropolis gick upp i Division 1 Norra fick man istället byta till Spånga IP inför säsongen 2015.

 

Den som vill kan läsa mer om Akropolis föreningshistoria på denna länk (där det berättas betydligt mer än vad flertalet allsvenska klubbar bemödar sig om). Det var, i stora drag, 2004 som den nutida framgångsepoken grundlades. 2010 nåddes den nuvarande serietillhörigheten för första gången, en sejour som blev tvåårig, och den senaste uppflyttningen följdes av en sensationell andraplats som nykomling. Superettan 2016 var nära, men Frej vann båda kvalmötena med 1-0.

 

Om den nuvarande sejouren också den bara blir två säsonger lång, då är det i så fall för att nästa kval uppåt slutar bättre till hösten. Brage toppar Division 1 Norra med åtta poängs marginal, före Umeå, men därefter är det främst ”Akro” och Västerås SK som jagar. Akropolis har, med 14 av 26 serieomgångar avverkade, fått ihop 25 poäng med 8-1-5 i resultatkolumnerna. Målkvoten bör också noteras – 37-28, där 2.64 mål framåt i snitt är vassast i elitfotbollen (BP har gjort 43 pytsar och Malmö FF 37, men på 19 matcher). Tabellmässigt ser vi också att vårens cupmotståndare, Nyköpings BIS, återfinns på nedflyttningsplats. Bajen vann ju med 3-2 på Rosvalla, och det blir knappast någon promenad i parken heller på Grimsta.

 

Hammarbys herrlag i fotboll har nog aldrig i modern tid stått inför en tävlingsmatch, där så många i motståndarlaget har ett nyligt förflutet i HIF. Två lirare som den grönvita publiken sett i A-lagsspel på 2010-talet är yttern Nicklas Lindqvist och mittbacken Sebastian Ludzik. Både ”Lincan” och ”Ludde” lämnade Bajen 2014, för två säsonger ihop hos ”Bissarna”. Akropolis lag innehåller även offensive Alagie Sosseh – som var med under Hammarbys framgångsrika futsal-debutsäsong. Alagie gjorde nio allsvenska framträdanden för Bajen 2007 och 2008 (innan han inte bara rappade för Sirius utan även sänkte söderbröderna i just cupens andra omgång för fem år sedan).

 

Dessutom har den fysiske vänsterbacken Alex Simovski, efter att U19-säsongen 2015 blev den sista i HIF och periodvis matchning i Haninge, nu tagit en ordinarie tröja hos tredjenivåns tabelltrea. I lördags gjorde Akropolis dessutom klart med en annan hårt arbetande och Bajen-skolad lirare, balansmittfältaren Cesar Weilid. För 19-åringen sluts cirkeln snabbt i kväll – Cesar avslutade sin tid i Bajen med SM-guldet i U21, i november 2016, på just Brommapojkarnas hemmaplan där den stundande cupmatchen avgörs. Och som om detta inte vore nog – assisterande tränaren, Johan Blomberg, var HIF-anfallare i mitten av 1990-talet.

 

Huvudtränare är dock Konstantinos Panagopoulos, som i år har sitt första uppdrag utanför Grekland, där han tidigare ansvarat för Panionios och Larisa i högsta serien. Och trots att Luca Gerbino Polo, italienaren som gjorde 25 mål i fjol, lämnat för BP har alltså målproduktionen fortgått i AIF. Vassast hittills är 25-årige delade skytteligatvåan Nikola Vasic, med nio baljor. Utöver honom och Bajen-bekantingarna märks ytterligare några namn lite extra i Akropolis uttagna matchtrupp: Iakovos Izountouemoi (back och två år äldre storebror till Bajens U19-lirare Samouil), Eyasu Alemayehu (25-årig mittfältare som varit i Dalkurd och vänt) och anfallaren Konstantinos Stavrothanasopoulos (25 år, med ett förflutet i Panionios, fem pytsar hittills i år).

 

Närmast kommer Akropolis från samma resultat som Hammarbys i Nyköping – 3-2-seger. AIF vände till vinst, efter mål av Sosseh i 65:e och 80:e. Här finns Akropolis trupp till cupmatchen, och tränarens tankar inför mötet med Hammarby.

 

Korrigering: Det blev tydligen för många Bajen-spöken att hålla reda på. Texten innehöll tidigare ett fel – om fel Victor Söderström.

 

Foto: Sosseh i futsalspel med Bajen, av Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS