Poäng med mersmak i omstarten

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Hammarby ägde första akten mot LB07, debuterande Murielle Tiernans nickmål i debuten var minst sagt logiskt. I andra tryckte den skånska tabellfyran på. Dock utan att lyckas skapa lika heta lägen som Bajen-mittfältaren Filippa Angeldahls rökare i ribbans undersida, fram till 87:e, när en lite slumpartad situation gav 1-1. En i dubbel bemärkelse tung bortapoäng – lagets femte raka.

1994 bidrog Bajens offensiva sommarförvärv, montenegrinen Aleksandar ”Älgen” Vlahovic, till att skjuta Söderbröderna kvar i Allsvenskan. 2017 gör amerikanskan Murielle Tiernan kanske gör om bedriften. 23-åringen, som spottat in mål för Virginia Tech de senaste åren och tillhör Hammarby fram till slutet av säsongen, har faktiskt också spelmässiga likheter med den mytomspunne montenegrinen. Storväxtheten, huvudstyrkan – och så den utpräglade box-beslutsamheten som gav en välförtjänt pausledning på Limhamns IP i kväll, med nickmålet sekunderna innan vilan. Ändå imponerade den kollektiva insatsen mest.

Det var Bajen som tog tag i taktpinnen från avspark, och vi hade kunnat ha 0-1 på tavlan redan sex minuter in, när kapten Olga Ekblom tog sig fram till höger och fick in bollen till Helén Eke, delansvarig för den andra flanken och på plats vid bortre stolpen. Inspelet studsade dock upp, och vidare via smalbenet till Julia Zigiotti, som inte hann reagera med ett avslut när bollen kom i höfthöjd från nära håll. Tiernan hade också en nick tätt utanför kort därpå, efter en av många sedvanligt känsliga Filippa Angeldahl-lyftningar.

Periodvis var matchen ett ställningskrig på mittfältet, där erfarna Madeleine Tegström vann kopiöst med boll genom att läsa nästa rödsvarta passning i förväg. Dock fick Bajen inte tag i Michaela Johnsson, hemmalagets största hot som tidigare spelat i nu EM-glada Heerenveen, kvarten in. Sejde Abrahamsson trängde henne ur läget, och trots att chansskottet träffade ribbans översida såg Emma Holmgren ut att använda målvaktsögat. Det var också enda gången Limhamn hotade – förutom när finska anfallsparhästen Iina Salmi föll väl lätt i straffområdet i duell med Cathrine Dahlström, något domaren inte gick på, och en ”satellit” när flipper efter en lyftning bakom Bajens backlinje slutade med att Nellie Lilja sköt högt över.

Nästa grönvita läge hade Tegström, som inte fick andrabollen efter en vänsterhörna på mål, och minuten därpå gav Zigiottis frenetiska press ett eget distansförsök som Josephine Frigge enkelt motade. Hammarby rullade stundtals riktigt bra vilket ledde till fler hörnor och frisparkar för Angeldahl och fler halvchanser framför Frigge, men det logiska målet lät alltså vänta på sig till halvlekens slutsekunder. Angeldahls hörnserve från höger möttes med pannan av Tiernan, och LB-backen täckte först på fel sida mållinjen.

Tiernan hjälpte också till i eget straffområde med sin luftförmåga, som vid hörnan när Sofia Wännerdahl tog sig fram från backpositionen och drog till fem minuter in i andra halvlek, och rensade uppoffrande undan med huvudet – trots att det kostade en rejäl smäll i ansiktet. Amerikanskan behövde fyra minuters omvårdnad, så att hemmalaget fick anfalla mot tio grönvita, vilket underströk matchbilden. Zigiotti jagade oftast ensam; 4-3-3 blev 4-5-1 utan boll, och den hade Bajen sällan inledningsvis.

Närmre än metern var det heller inte 0-2 när Ekblom ånyo spelade in, efter att ha satt av i en omställning i 64:e men det var ändå som om det gav råg i ryggen när Tiernan fläkte sig vid straffpunkten och Bajen visade att fler kunde fylla på framåt. Även nästa chans, fem minuter därpå, var Hammarbys – Ekbloms lyftning hittade in i rätt yta till höger, och även om Zigiotti både kom ur vinkel och snavade omkull, så lyckades hon spela tillbaka. Kaptenens direktavslut hamnade dock för nära keepern. Nästa djupledsboll från Ekholm snappade Zigiotti upp till vänster, där hon tryckte sig förbi bevakningen och hittade Angeldahl, som nöp till direkt – klockrent i ribbans underkant, men inte i nät.

Så såg chansfördelningen ut. Hammarby låg kompakt men framför allt väldigt rätt hemåt, och fick ny energi i återerövringsspelet när Kajsa Sund ersatte Tiernan med kvarten kvar. Tegström fortsatte att äta upp det rödsvarta centrala mittfältet. Angeldahl tog presslöpningar ner till offensiv kortlinje som om matchen var åtta sekunder gången snarare än 80 minuter, och med fem kvar till full tid ordnade hon nästa frispark åt sig själv. Zigiottis starka nickskarv vid första stolpen gick i backen och såg ut att vara på väg i mål, men hemmaförsvaret räddade decimetern därifrån.

1-1 hängde knappast i luften. Ändå fick LB07 till det poänggivande målet i 87:e, när man kom fyra mot fem i en spelvändning. Bajens försvarare såg ut att hinna hem med skaplig marginal, men högerinspelet täcktes av Alexandra Lindberg som annars var nästintill felfri ihop med Abrahamsson… i en olycklig riktning. Anna Welin höll sig framme och behövde bara sätta dit bredsidan. Snopet, minst sagt, men Hammarby höll huvudet kallt och emot när nykomlingskollegan jagade efter mer. Och överlag var detta definitivt en fin lagprestation, som också hyllades av ett tjog högljudda grönvita på plats i Skåne.

Statistik, LB07-HIF 1-1 (0-1):
Avslut totalt 16-10 (7-7)
På mål 10-7 (1-4)
I målram 1-1 (1-0)
Hörnor 6-2 (1-2)
Frisparkar för 7-8 (1-6)
Offsidelöpningar 3-1 (2-0)
Gula kort 1-1 (1-1); Gibson, första för året)