toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: AFC

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

16.00 är det avspark i Hammarbys första seriematch i Eskilstuna sedan hösten 1992. Då blev det 4-0-seger mot IFK Eskilstuna efter två mål av Hans Eskilsson. Bajen vann dessutom med samma siffror mot AFC i årets vårmöte, men de orangea har spottat upp sig. Fyra poäng på 14 omgångar blev elva efter 20 matcher, och HIF är förvarnat i dag – 3-1 mot Malmö FF förra helgen. Här lär du känna AFC närmre.

 

Den som vill bekanta sig närmre med AFC-truppen som gick in i årets säsong, med seriespelet dittills och med bakgrunden till Athletic Football Club Eskilstuna rekommenderas att läsa motståndarkollen som föregick bortamötet med Hammarby. Här tittar vi istället på hur AFC Eskilstunas första säsong i seriespel utvecklat sig sedan den 29 april, när Bajen besegrade den då hopplöst akterseglade jumbon med 4-0.

 

AFC tog visserligen poäng mot Örebro, Göteborg och Halmstad redan under de fyra första omgångarna i den allsvenska debutsäsongen. Men med undantag av 0-0-hemmamötet med Häcken, blev det sedan uteslutande förluster i de kommande tio matcherna. Eländet började med 1-3 mot Östersunds FK och fortsatte alltså i Bajenland. Därefter åkte AFC på tre uddamålsförluster på raken – 0-1 i Jönköping, 1-2 mot Norrköping och 1-2 i Borås. Elfsborg kom dock undan med blotta förskräckelsen; man låg under och avgjorde först i 89:e spelminuten.

 

Efter det mållösa hemmamötet med Häcken, väntade möten med huvudstadsområdets tvillingklubbar innan sommaruppehållet. Där blev det desto tydligare förluster för AFC – 1-4 borta mot Djurgården och 1-3 mot AIK. Dock var AFC förtjänt av poäng mot solnaiterna, som i likhet med seriens andra gulsvarta lag gick ifrån till seger i slutminuterna. I den matchen hade sparkade Pelle Olssons assisterande tränare Jesper Norberg huvudansvaret, men under uppehållet tillsatte AFC Michael Jolley, som tidigare tränat Burnleys U23-lag.

 

Engelsmannen hade inte kunnat få en tuffare första uppgift i sin debut som A-lagstränare – Malmö FF på bortaplan. Jolley verkade ha lyckats gjuta mod och moral i sitt manskap på en gång, och AFC ledde mot den överlägsna tabellettan i paus. Det gick som det borde och MFF vände till 3-2, men AFC hade stått för sin klart bästa insats dittills. På Studenternas var man sedan skapligt nära att lugga Sirius, nykomlingen som haft en klart skönare resa under året, men föll efter hemmamål med kvarten kvar. Och mot Kalmar FF kom utdelningen, när pausunderläge vändes till seger i andra halvlek, och mittbacken Ludvig Öhman avgjorde mot sina tidigare lagkamrater.

 

Returen i Småland slutade dock med en rätt så komfortabel 2-0-vinst för KFF, som följdes av ytterligare två uddamålstorskar, 1-2 mot DIF och 0-1 i Norrköping. Det är ändå tydligt att laget agerar betydligt mer stabilt bakåt nu än under våren, samtidigt som Mohamed Buya Turay fortsätter att leverera mål på topp, och AFC kommer närmast från två riktigt starka serieresultat – som gör att det bara är fem poäng upp till GIF Sundsvall på kvalplatsen med en tredjedel kvar av Allsvenskan. 1-1 inför 12 000 frustrerade på Friends Arena – och mot tabellettan slog Buya Turay till igen med två nya pytsar. 2-0 stod Omar Eddahri för, och AFC hade 3-0 redan i halvtid, medan MFF trots en tillfilmad och tidig straff efter paus inte kom närmre än den reduceringen.

 

I vanlig AFC-ordning har truppomsättningen varit stor i sommar. Fyra breddspelare har skickats iväg på lån, och så har mittfältaren Anel Raskaj (till Prishtina i födelselanet Kosovo), målvakten Cem Alpek (Ümraniyespor i turkiska andraligan) och egenhändigt upphaussade Emmanuel Frimpong (cypriotiska Ermis Aradippou) lämnat permanent.

 

Utöver att man lånat ”hem” Razak från ”Blåvitt”, har AFC också hämtat brassemittfältaren Wanderson på lån, från Andraus-PR. Vänsterback i startelvan är numer Taye Taiwo – ja, det handlar om den 54-faldige landslagsmannen för Nigeria, mångårig profil i Marsielle och närmast från Lausanne. AFC har också rekryterat en ung afghansk landslagsduo till mittfältet – Farshad Noor (från Roda i Holland) och Sharif Mukhammad (Spartak Nalchik i ryska tredjeligan). Ändå är yttern Andrew Fox mest uppseendeväckande – AFC tillkännagav värvningen från Stevenage i engelska League Two med ett grynigt mobilfoto, 27 minuter innan avspark i Norrköping, där 24-årige Fox gick direkt in i startelvan.

 

En bra trend i serien har AFC, men något gruppspel i Svenska Cupen blir det inte våren 2018. Buya Turay gav laget ledningen mot Vasalund, på ordförande Alex Ryssholms gamla hemmaarena Skytteholm, i onsdags. Men VIF vände till 3-1-seger efter förlängning, mot ett reservbetonat AFC.

 

Buya Turay fick dessutom sin andra varning i 103:e, men det är inte därför som sierraleoniern (och Allsvenskans skytteligafyra, ihop med Pa Dibba, på sju mål) missar eftermiddagens match. Sitt sjätte gula kort för året fick han istället när 1-0-målet mot MFF firades genom att översvämningarna i Sierra Leone uppmärksammades på planen, med hemlandets fana. Med på det sympatiska men i och med tabelläget klumpiga tilltaget var även viktige ivorianske mittfältaren Abdul Razak, vilket bestraffades med ett tredje gult kort – även han är avstängd i dag. I övrigt tycks AFC ha med hela sitt ordinarie manskap.

 

Se också: Klubb-TV: Michael Jolley inför Hammarby: “Ytterligare tuff match för oss” (från afc-eskilstuna.se, med truppen)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS