toggle menu

ANNONS

Tränarfrågan och sporten i centrum på medlemsmötet

Av Rasmus Björe, Publicerat för 7 år sedan.

På onsdagskvällen höll Hammarby Fotboll ett medlemsmöte i Eriksdalsskolans aula. Drygt 300 personer fick höra hur klubben resonerat kring tränarfrågan, ombyggnationen på Årsta IP men också tränarens och sportchefens syn på den sportsliga framtiden.

 

 

Ordförande Richard von Yxkull började med att hälsa medlemmarna välkomna till mötet. Han fortsatte sedan med att berätta om målsättningen, både inom föreningen och aktiebolaget.

 

– Vi jobbar stenhårt på att bli en etablerad toppklubb i Sverige och i Allsvenskan. Det är ett mål vi jobbar mot, både i aktiebolaget och i föreningen. Det är något vi alla tror på. Vägen åt det hållet har varit ömsom asfalterad, ömsom lite grusad. Men vi vet om att vi har en fantastisk bas i våra supportrar, sa ordförande Richard von Yxkull.

 

 

Mötet gick vidare med en presentation av vad som gör en stabil toppklubb. Det gäller att ha en långsiktig plan för framgång, en stark ekonomi med både driftsintäkter och ett eget kapital. Organisationen måste också vara stark med en stabil styrelse, kontorsfaciliteter. Men också en bra sportslig organisation och spelartrupp med en bra akademi.

 

– Det gäller också att ha en riktigt bra arena att växa in i, vilket vi har, och en bra träningsanläggning, vilket är på gång.

 

 

Richard von Yxkull fortsatte med att berätta om den ekonomiska situationen. Klubben har från 2012 fram till och med 2017, mer än fördubblat sina intäkter från 52,3 miljoner till 110 miljoner.

 

– Vi måste jobba med våra intäkter och för ekonomi för att driva klubben framåt. Just nu har vi ett eget kapital på 33 miljoner.

 

 

Efter von Yxkull var det dags för Henrik Kindlund att berätta om tränarfrågan. Han började med att lite kort berätta om bakgrunden till hur klubben har tänkt vad gäller ledarfrågor de senaste åren.

 

– För att nå framgång behöver ha en linje och sedan hålla sig till den. Vi har jobbat mycket med att just ta ut en sån linje och en riktning vad gäller den sportsliga delen. Samtidigt är det viktigt att ha en helhetssyn, både vad gäller organisationen i stort, men framförallt också den sportsliga organisationen. Det är också viktigt att veta var kontinuiteten sitter någonstans.

 

 

Kindlund fortsatte med att mer i detalj redogöra för punkterna. De större klubbarna i Sverige har fått en större och större ekonomi. Hammarby har fått mer resurser och ett större eget kapital. Det egna kapitalet som finns i klubben nu är betydligt större än vad det varit historiskt. Men det finns dock ett par klubbar i Sverige som ligger högre upp.

 

– Samtidigt är det viktigt för klubben att vara tydligare i sitt styre eftersom omsättningen på spelare och tränare ökar hela tiden, detta måste ske i form av strategier och långsiktig planering. Vi måste jobba med mer tydliga roller. Ju fler man är, desto viktigare är det. I en sådan organisation måste det vara tydligt att sportchefen är chef, inte huvudtränaren. Det kanske funkade för 10-15 år sedan, men inte i en sån här organisation.

 

 

Kindlund gick sedan över till att berätta om hur kontinuiteten har förändrats i fotbollsklubbarna över tid. Tidigare låg kontinuiteten främst hos spelarna och tränarna i en klubb, det har övergått till att snarare ligga hos styrelsen och klubbdirektören. Spelare och tränare är, generellt sett, mer benägna att byta uppdrag och klubbar.

 

– Internrekryteringen som ett alternativ är en fördel och en styrka över tid, det ser vi med Stefan Billborn, Pablo Piñones-Arce och Mikael Hjelmberg. Sen så tog Stefan över som huvudtränare lite tidigare än vad vi kanske hade trott från början.

 

Presentationen styrdes sedan in på att mer i detalj berätta om resonemanget kring Jakob Michelsen och hans avsked från klubben. Kindlund berättade att klubben varit tydliga med vilken kravprofil man hade när anställningsprocessen var igång efter det att Nanne Bergstrand lämnat Hammarby. När klubben och Jakob sedan inte kom överens om vilken riktning lagbygget och de taktiska delarna skulle ta, så valde man att gå skilda vägar. I mitten av december påbörjades arbetet med att börja söka efter en ny lösning gällande tränarfrågan.

 

– Profilen är densamma som vi använde när vi rekryterade Jakob, men vi ville också ha in en mer teamorienterad huvudtränare. Både sportchefen (Jesper Jansson) och den tekniska direktören (Ola Larsson) lyfte från dag ett fram Stefan Billborn som ett alternativ. I den generationen tränare som växer fram i allsvenskan just nu är Stefan en av dom mer framträdande. Han kan klubben, han har ett stort förtroende i övriga staben och hos spelarna. Styrelsen ville även att vi skulle utvärdera ett antal externa alternativ för att kunna gör en rättvis och professionell bedömning. Vi hade ett par intervjuer i mellandagarna där vi bland annat gjorde personlighetstester, vilket vi även gjorde på Stefan givetvis. Efter det så bestämde vi oss för att gå på Stefan Billborn som huvudtränare och erbjuda honom ett 3 årskontrakt.

 

 

Efter att tränarfrågan avhandlats gick Kindlund in på övrig information och berättade då om hur situationen ser ut på Hammarby IP. Stockholm stad har under vintern haft problem med elförsörjningen till den delen av Södermalm. Det har gjort att verksamheten inte har kunnat bedrivas enligt plan på Hammarby IP, främst vad gäller belysning och uppvärmning. Problemet kommer förhoppningsvis vara löst senare i vinter alternativt tidig vår.

 

– Det här har i sin tur lett till problem med ombyggnationen av Årsta IP då tanken är att A-lagsverksamheten skulle förläggas till Hammarby IP under tiden. Det är ett berg på Årsta IP som måste sprängas bort, då kan spelarna inte vara där. Men själva klubbhuset är beställt och börjar byggas på fabriken i Jönköping inom kort. Vi har fått in donationer till projektet, till en början var det flera mindre donationer men på senare tid har vi även fått in en hel del större belopp. Just nu har vi samlat in 5 411 000 kronor och då är en del större donationer förhoppningsvis på väg in.

 

 

Mötet öppnade sedan upp för frågor från publiken och utöver Henrik Kindlund tog även Richard von Yxkull och Jesper Jansson plats på scenen. Flera frågor handlade om ansvarsfrågan i olika delar av verksamheten, där sportchef Jesper Jansson var tydlig.

 

– Jag är den ytterst ansvariga för den sportsliga verksamheten, jag rapporterar uppåt till Henrik och Richard.

 

 

Många av frågorna handlade sedan om tränare, internrekryteringen och klubbens syn på att eventuellt placera tränare i samarbetsklubbar, något som Jesper Jansson ställde sig positivt till, något som dock inte är planerat under 2018. Jesper berättade också att klubben är igång med att hitta ytterligare en tränare till tränarstaben och att förhoppningen är att den personen ska vara på plats innan träningslägret i Portugal.

 

– Vi tittar på en profil som kompletterar upp Stefan och Pablo. Samtidigt så är Pablo assisterande tränare, han är ett bra komplement till Stefan i och med att han har en spelarbakgrund vilket Stefan inte har.

 

 

Sedan var det dags för huvudtränaren själv, Stefan Billborn, att beträda scenen. Han och Jesper svarade på frågor från publiken. Många av dessa frågor handlade om Stefans syn på fotboll där Stefan hoppades på att hans mångåriga bakgrund inom ungdomsfotbollen kan vara en fördel.

 

– Jag kommer från en lång bakgrund som ungdomstränare, även om jag bara jobbat med seniorer sen 2010. Där man har ett utvecklingstänk. Jag vill att man ska tro på sin egen förmåga, jag är villig att spela med ganska stor risk. Jag vill ha bollen och utgå därifrån och kontrollera matchen på det sättet.

 

 

En annan fråga som dök upp var hur både Janssons och Billborn ser på spelartruppen. Båda var eniga om att de ser en stor potential i spelartruppen med spelare som har en inställning att de hela tiden vill utvecklas. Efter drygt två timmar började mötet lida mot sitt slut och Peter Aronsson som agerat konferencier i Eriksdalsskolans aula tackade både de som stått på scen men även publiken som deltagit. 

ANNONSER

Comments

comments