U19: Bajen vände i toppmötet – ”Otrolig stolthet”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

En tempofylld, händelserik och sevärd ”förmatch” till måndagens seniormöte levde fram till slutminuterna – då Hammarbys offensiva skicklighet som så ofta i år blev tungan på vågen. Samouil Izountouemois och Jake Larssons mål vände 0-1-underläget, medan Elias Durmaz och André Alsanati avgjorde med 3-2 och 4-2. – Spelarna visar med hela sin uppenbarelse hur mycket de vill vinna. Nu har vi fyra finaler framför oss, gläds tränare Lukas Syberyjski.

De som valde en elvagradig, fin hösteftermiddag utomhus istället för handbollsmatcherna i Eriksdalshallen fick se en händelserik första halvlek rättvist sluta oavgjort, efter var sitt mål framemot paus. Det märktes att mycket stod på spel i dag – en trepoängare för något av lagen skulle innebära fint slagläge om SM-titeln inför säsongsavslutningen.

Hammarby tog sig till ett tidigt första läge tre minuter in, då en snabb kombination till höger där skadeåtervändande Kevin Jarrett och målformtoppade André Alsanati till ett avslut ämnat för bortre gaveln – men bollen gick via en backbenstouch och tätt utanför. Bajen förde oftast spelet, även om det emellanåt blev för trångt. Tolv minuter in bröt vänsterbacken Mattias Wedin mönstret, med ett avslut från 25 meter som IFK-målvakten Gustav Thilander inte hade koll på, men som smet precis över.

Kring halvlekens mitt hade lagen var sitt jätteläge – som båda uppstod slumpartat. Bajens möjlighet föregicks visserligen av fortsatt bra tryck framåt, men bollen damp ner vid Alsanatis fötter, och den lite överrumplade halvvolleyn gick rakt i skopan på målvakten. Vid ”Blåvitt”-chansen missförstod mittbacken Albin Hultin och Edrisa Bojang varandra. Måns Saebbö snappade upp halvdistans-bollen och rundade keepern. Han såg ut att ha tid att måtta – men Hultin tog sig tillbaka och gjorde sig tillräckligt stor för att vikarierädda till hörna.

Det blev ändå IFK som tog ledningen, halvtimmen in. Hultin kapade Emil Holm och blev varnad, men först fick gästerna fördel av boll. När spelet fortgick nåddes Noah Alexandersson av inspelet från höger och pricksköt dit 0-1 från centralt läge.

Men HIF hann replikera innan paus, på det andra av två lägen kring 40:e minuten. Först ordnade Jarrett en vänsterhörna där Abiel Sequar såg Jake Larsson smyga in i första ytan, men volleyn hittade inte igenom. Därefter damp ännu en andraboll ner efter frispark, och Samouil Izountouemoi fick ordning på bollen, som rakades dit. Strax innan vilan rann känslorna över lite, då Saebbö såg ut att gå in med en armbåge mot Bojang. Huvuddomaren rådfrågade sin assisterande, som inte heller han fick grepp om förseelsen.

Bajen hade långa stunder bättre grepp om spelet efter paus, och ledningsmålet var sånär inne i 52:a, efter att Larsson direktskarvat fram Olle Edlund som fyllde på till vänster. Inspelet tillbaka möttes med ett tungt avslut, där Thilander sprattlade till och reflexräddade. 2-1 gjordes istället kvarten in i halvleken, efter en minut där Larssons vilja personifierade dagens fina laginsats. Anfallaren fick först en arm i ansiktet, och då han hämtat sig pressade han kvar bollen i grönvit ägo, genom att löpa på en lycka till-boll. I den lika vägvinnande som vackra fortsatta anfallsvågen stack Alsanati in en chipp-stickare i boxen, där Larsson tog emot och tryckte dit bollen – Hammarby hade vänt.

Men söderbröderna hamnade märkligt nog i gungning därefter, även om 2-2 sju minuter efter Bajens ledningsmål var en strut á la ”en på hundra sitter”… Edvin Dahlqvists halvvolleyslägga från vänster borrade sig otagbart upp i Bojangs första kryss. Ytterligare fem minuter senare hade Alexandersson också en klockren ribbträff, och om den gått in hade matchens sista fjärdedel kunnat se annorlunda ut.

Samtidigt speglade en Hammarby-vinst med två måls marginal tillställningen i sin helhet väl. Mot slutet gick hemmalaget tydligast för ett avgörande, som åstadkoms i 81:a, genom förste inhopparen. Elias Durmaz ordnade en vänsterhörna som först såg ut att bli resultatlös, men Wedin såg att flera grönvita dröjt sig kvar i motsatt del av straffområdet och skickade tillbaka bollen dit. Durmaz hade halvsekunden över som behövdes, för att lägga lädret tillrätta, och skicka upp det i första krysset.

Slutskedet blev rätt så grinigt från ”Blåvitt”-håll, och Bajen passade på att göra 4-2 i 87:e, då Alsanati skaffade sig utrymme för sitt definitivt avgörande skott från halvmånen. Segern innebär att HIF nu gör Djurgården och Malmö FF sällskap på 19 poäng, inför de fyra avslutande omgångarna, där kampen om SM-tecknet knappast avgörs förrän i Slutspelsseriens sista match.

Lukas Syberyjski, nu när vi pustat ut, hur ser du på holmgången?
– De båda lagens spelsätt öppnar upp matchbilden. När vi spelar oss förbi deras första press har vi väldigt nära till målchans, och när Göteborg straffar våra lite naivt kort inspel centralt i uppbyggnaden är de lika farliga som vi.

– Vi korrigerar delar i vårt uppspel till andra halvlek och nyttjar våra forwards mer i ett tidigt skede, vilket i ett andra led gör att våra mittfältare ännu oftare kan spela rättvända. Därifrån tar vi oss in bakom deras backlinje i ytterzon och hotar med både inspel och egna avslut. 2-1 målet är ett bevis på hur långt vi har kommit med vårt passningsspel. Det har en tydlig riktning, det går framåt i hög hastighet och vi slår ut motståndarnas linjer. Det är bra.

Det blir än mer böljande efter vårt första ledningsmål. Hur ser du på de minuterna?
– Svängigheten går egentligen hand i hand med resten; den öppna matchbilden. Men en stor del är också att vi möter ett lag som, liksom vi, verkligen vill vinna. De vrider om sina tre forwards och kan få tryck genom att slå den längre bollen diagonalt, utanför våra ytterbackar, och skapa press. På det sättet blir det inte särskilt mycket mittfältsspel.

– Men våra spelare visar med hela sin uppenbarelse hur mycket de vill vinna, hur investerade de är. Jag känner otroligt stor stolthet för sättet de genomför matchen. Det finns väldigt stora portioner disciplin, mod och tempo hos samtliga i den här spelargruppen.

Och nu väntar ett minst sagt rafflande säsongsslut.
– Ja, nu har vi fyra finaler framför oss. Vi börjar med att åka till Vångavallen och spela mot ett riktigt formstarkt och gediget Trelleborg.

Statistik, HIF-IFKG 4-2 (1-1):
Avslut 24-11 (8-6)
På mål 7-6 (2-4)
I ram 0-1 (0-0)
Hörnor 9-2 (4-2)
Frisparkar för 13-8 (8-5)
Gula 3-1 (2-1)
Offside 2-2 (0-2)