Retroaktiv utdelning och eufori mot ”Blåvitt”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

Månaden som benämndes ”svarta september”, även av luttrade grönvita, är över med besked. Den 1 oktober 2018 skapade Hammarby, och inte minst Kennedy Bakircioglu, klubbhistoria genom den övertygande prestigeseger mot ett förvisso blekt motstånd som kröntes med ett redan ikoniskt 3-0-frisparksmål – kaptenens tredje i samma bur mot ”Blåvitt” på tre säsonger.

Bajen gjorde ju det mesta utom mål mot Elfsborg senast, men det blev två ändringar i elvan: Jiloan Hamad var åter från start, medan ljumskbesvärade Simon Sandberg ersattes av Mads Fenger, vilket förstås betydde att Bjørn Paulsen användes till höger i backlinjen. Stämningen var laddad, vilket en sett till säsongen imponerande välfylld bortasektion bidrog till, även om det hederliga “kaostifot” stal showen.

Fenger tog en otippad offensiv huvudroll i första halvlek; efter tiotalet svängiga minuter satte sig den allmänt förväntade matchbilden, med Hammarby som speldrivande, och snart efter den första men långt ifrån sista duellen mellan Nikola Djurdjić och David Boo Wiklander började det också regna chanser. Juniors räd vann tiotalet meter och en frisparkslyftning från Muamer Tanković där David Fällman skarvade fram Fenger till en halvvolley i bortre ytan, tätt över. Fördel lämnades då Tanković kapades och Paulsens inspel höll på att hamna i egen kasse efter Carl Starfelts brytning. Efter en fin Vladimir Rodić-hörna lämnades Fenger ensam i boxen – men Tom Amos enhandsräddade nicken.

Allt detta, och 1-0-målet, skedde inom loppet av 13 minuter. Med 25 på uret nådde Paulsen högre än August Erlingmark då Rodić skickade in en andraserve efter vänsterhörna, och då nickbollen studsade på målområdeslinjen blev Amos skrämd av att Tanković störtade ditåt men inte riktigt fram med sulan före, och tappade bollen förbi sig.

Trots ledningen var resten av halvleken karbonlik dess första hälft, även om målmöjligheterna inte duggade lika tätt. De farligaste var rentav blåvita, efter HIF-bjudningar. Junior slog en indianare mitt på egen planhalva och Fällman trängde undan Giorgi Kharaishvili, som ändå nådde Amin Affane vid straffpunkten. Ett givet mål – om Junior inte reparerat med en perfekt brytning i avslutsögonblicket. Johan Wiland kunde sedan peta bort bollen med ett språng; hans enda riktiga ingripande i dag, men viktigt. Strax innan vilan slog Jiloan Hamad en snett inåt bakåt-boll som varit fin… i rätt straffområde. Med en rimlig träff vid avslutet hade Erlingmark gjort 1-1 – men detta blev ingen september-match.

Andra halvlek var mer tempofylld men desto mindre metodisk. Fyra minuter in blev André Calisir sittande med smärtor, och på storbildsskärmarna kunde 18 973 se Poya Ashbagi ge Hammarby-lånade Marcus Degerlund instruktioner för inhopp. Mittbacken klev fram med sin vänsterfot efter minuten på planen, och var faktiskt inblandad i gästernas enda målchans i halvleken, där Sebastian Olsson spelade in till Kharaishvili, men georgiern fick inte kraft bakom läget.

Med knappa halvtimmen kvar av ordinarie tid, just efter att Tobias Hysén bytts in hade Göteborg sin enda egentliga period av kontrollerat bollinnehav i matchen, vilket inte ledde till något värre än en hörna som Wiland plockade ner. Värre då att Djurdjić åkte på en smäll i omställningen, men han kunde resa sig.

Och om det rått stiltje, jämförelsevis, under en period… så blev minut 73 desto mer späckad. Publiken var uppfylld av att Kennedy Bakircioglu var på väg in, och Göteborg missade att Juniors ordnade frispark slogs direkt av Hamad, till Djurdjić. Anfallaren löpte ifrån Degerlund och fick honom i ryggen, en given straff. Jiloan lämnade över kaptensbindeln och tog sedan hand om straffen på bästa sätt; Amos väntades ut, gick till vänster, och bollen skickades i målets andra hälft.

Detta var ändå bara en bris mot vad som komma skulle, men det är värt komma ihåg är att Hamad utöver straffmålet var inblandad i det som hände i 79:e, då han gjordes ner närmare 30 meter från bortaburen. Bakircioglu stegade fram – sedan är ord förstås överflödiga. Efter den frisparken i krysset var det bara en balja för Leo Bengtsson som saknades, men i 85:e var Amos ofin nog att parera, då Fällman friställt inhopparen. Med denna trepoängare i hamn kan vi vara mindre kluvna till att två av toppkonkurrenterna kryssat tidigare i omgång 24, och istället rikta in oss på nästa match, även den mot ett desperat motståndarlag – Brommapojkarna på Grimsta IP.

Siffror, HIF-IFKG 3-0 (1-0):
Avslut 19-11 (8-4)