toggle menu

HIF Futsal stöttar Samhällsmatchen – lär känna Ehsan Gohlami

Av Jocke Eriksson, Publicerat för 6 år sedan.

Satsningen Samhällsmatchen sjösattes nyligen av Hammarby Fotboll. Samhällsmatchen är paraplynamnet för klubbens alla samhällsinitiativ såsom matchbesök, skolbesök, karriärdag och spontanfotboll. Hammarby Futsal är naturligtvis också med och bidrar i det här viktiga arbetet. En mängd aktiviteter och projekt för barn och ungdomar genomförs med fokus på hälsa, integration, jämställdhet och sysselsättning. I artikeln möter du 19-årige Ehsan Gohlomi från Afghanistan, som kom till Sverige 2015 och nu är målvakt i SFL-truppen.

 

Futsalen är stor i våra förorter och när spontanfotbollen omvandlas till spontanfutsal under vintern kommer Hammarby Futsal på besök för att se hur det går, ge lite tips och kanske utmana kidsen i en match eller två.

 

Futsallaget kan också ses som ett integrationsprojekt i sig. I träningsmatchen mot Strängnäs FC nyligen var nio länder representerade i en trupp på tio man, bland dessa två ensamkommande flyktingar. Vi träffade en av dem, målvakten Ehsan Gohlomi, för att lära känna honom lite bättre. Ehsan är 19 år gammal och kommer från en liten ort som ligger bredvid Mazar-e Sharif i Norra Afghanistan.

 

Är futsal stort i dina hemtrakter?
– Inte jättestort, utan det är främst fotboll som spelas. Sporten har dock vuxit mer och mer sedan den kom till Afghanistan för tre-fyra år sedan.

 

Du är en väldigt duktig målvakt, hur kommer det sig att man inte spelar så mycket futsal i din hemby?
– Jag bodde i Iran i några år och flyttade dit för sex-sju år sedan, för jag hade lite problem hemma i Afghanistan. Där träffade jag några kompisar som sedan bjöd in mig att träna med deras lag, och jag började spela med dem. Det här var i en stad ungefär en timme utanför huvudstaden Teheran.

 

Hur kom det sig att du sökte dig till Sverige?
– För tre år sedan blev livet i Iran svårt för mig. Jag bestämde mig då för att flytta därifrån till Europa. Jag visste inte till vilket land, men jag var tvungen att flytta från Iran. När jag väl påbörjat min resa därifrån bestämde jag mig för att åka till Sverige. Hit kom jag 2015.

 

Du pratar väldigt bra svenska. Du har verkligen lärt dig fort.
– Tack! Det här är ett väldigt lugnt och tryggt land, utan krig, och det finns en massa människor här som respekterar varandra – därför älskar jag Sverige.

 

Hur kom det sig att du blev målvakt?
– Äh, jag vet inte… Jag spelade med mina kompisar och de ville att jag skulle stå i mål. Jag hade inte tänkt på det själv. men provade och tyckte att det var kul, så då bestämde jag mig för att bli målvakt.

 

Hur hamnade du i Hammarby Futsal då?
– Jag bor i Åkersberga där jag känner en massa folk. Både ungdomar och folk som hjälper oss ensamkommande. Jag träffade en familj vars barn spelar i olika lag allihop. En av dem spelar i Hammarby Futsal, och sa då att jag kunde komma och provträna med laget. Jag träffade tränaren och började provspela. Efter några veckor sa de sedan att jag var välkommen att spela på riktigt med laget.

 

Just nu väntar du på att få rätt att stanna i Sverige och studera färdigt på gymnasiet.
– Ja, men nu har Gymnasielagen nyligen gått igenom. Jag hade tidigare fått avslag tre gånger och myndigheterna ville flytta mig till norra Sverige någonstans, jag vet inte vart. Men i Åkersberga finns en förening som hjälper ensamkommande att få stanna kvar, den heter Frivilliga Familjehem. De hittade en familj till mig där jag nu bor sedan länge.

 

Om vi ser till det sportsliga då, vad tror du om Hammarbys chanser i Svenska Futsalligan?
– Jag vet inte så mycket om SFL, men vi har många duktiga spelare i Hammarby som har tränat hårt tillsammans nu i fyra månader under försäsongen, så jag tror att vi har en bra chans att klara oss fint.

 

Truppen är just nu mitt inne i slutspurten av förberedelserna inför premiären i Svenska Futsalligan (SFL). Den 13 oktober möter man KFUM Linköping på bortaplan och veckan efter, den 21 oktober, väntar en prestigefylld hemmapremiär mot Nacka Juniors. Derby direkt med andra ord! Klicka här för att säkra biljetter till Hammarby – Nacka Juniors. Därefter spelar Bajen bland annat mot IFK Göteborg, Djurgården, Örebro SK och Halmstad.

 

Hammarby Futsal kommer, som tidigare nämnts, att genomföra en del besök under året i samband med spontanfotbollskvällarna i Bagarmossen och Skarpnäck.

 

För att följa Samhällsmatchen finns vi dels på vår egna hemsida, samhällsmatchen.se, men även på sociala medier under namnet Samhällsmatchen. Vi finns på Instagram, Facebook och Twitter.

 

Foto: Jocke Eriksson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS