toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Brommapojkarna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

Mycket har förstås hänt sedan den 16 april, när Hammarby tog en 4-0-vinst mot Brommapojkarna i Allsvenskans tredje omgång. Att nykomlingen BP, trots en lite mer erfaren trupp än brukligt, går en tuff kamp för förnyat kontrakt i serien överraskar inte. Turbulensen i somras, som landade i att tränare och sportchef byttes ut mot nygamle Roberth Björknesjö, väckte desto mer uppmärksamhet. Här får du koll på motståndarnas säsong inför dagens match.

 

Vill du veta mer om det rödblå västerortsgängets förflutna längre tillbaka i tiden rekommenderas motståndarkollen inför lagens föregående möte, som ju spelades redan i Allsvenskans tredje omgång. Då, den 16 april, gjorde ju Imad Khalili två mål när Hammarby vann klart med 4-0 inför 20 630. Här tittar vi istället på vad som hänt i Brommapojkarna sedan dess – och som kolltexten om IFK Göteborg inleddes senast, så kan det konstateras att även dagens motståndarlag haft en lång säsong på flera sätt.

 

Innan vårförlusten Bajen hade BP hunnit förlora med uddamålet i Norrköping och vinna med 2-0 i en smått kaotisk hemmamatch mot Häcken, där två gulsvarta visades ut. De tre poängen stannade nykomlingen på april månad ut; efter 0-2 mot Elfsborg var BP chanslöst då motståndarna bröt sina negativa trender – Malmö FF vann med 3-1 hemma innan Östersunds FK gjorde hela 4-0 på Grimsta IP.

 

Med årets jämna streckstrid i Allsvenskans nedre regioner är förstås varje trepoängare blytung, men säkert smakade triumfen mot Djurgården som inledde det VM-täta majmatchandet extra bra, för de bland 4378 som höll på hemmalaget. Här gjorde kvicke kantkenyanen Eric Omondo, som anslöt från Vasalund inför säsongen, matchens enda mål. I nästa omgång hade BP inget att hämta i Sundsvall, utan föll med 0-3.

 

Den goda hemmaformen höll dock i sig. Kalmar FF, som stått för en stark serieinledning, dippade här ordentligt – efter Markus Gustafssons straff och Fritiof Björkéns nickbalja redan innan paus, hade 2-0 speglat matchen bättre än vad som blev fallet, då KFF reducerat på tilläggstid. Segern innebar ett kliv upp på tolfte plats, men då det bara blev en poäng i de två avslutande matcherna innan uppehållet – 1-2-torsken i Trelleborg och 0-0 mot Örebro – var BP tillbaka på kvalplatsen över VM.

 

Högsommaren stod för dörren, men juli blev en mörk månad för Brommapojkarna. Att man föll ihop till 1-5-förlust trots ett tidigt Alexander Nilsson-ledningsmål borta mot AIK var sin sak. Värre då med de ytterligare tre förlusterna, mot bottenkollegor. 211, den näst lägsta publiksiffran i Allsvenskans historia, såg Dalkurd gå ifrån till slutresultatet 3-0 redan efter dryga halvtimmen. 869 masade sig till Grimsta där BP i nästa omgång föll med 0-1 mot Sirius. Och efter storförlusten i Solna var 0-3-nederlaget i Göteborg lika odiskutabelt.

 

Övergångsfönstret öppnade, men något vidare utrymme fanns inte, för att stärka den trupp som redan var äldre och således lite mer påkostad än vanligt. Offensive mittfältaren Philip Hellquist, med drygt 100 allsvenska matcher för Djurgården och färska sejourer i Österrike och Grekland, återvände till Sverige. ”BP har något riktigt intressant på gång med Luis och de andra i ledarstaben tillsammans med Daniel”, sa han http://ifbp.se/forening/valkommen-till-bp-philip-hellqvist/, syftande på tränare Pimenta och Majstorović. Den sistnämnde sportchefen lånade också anfallaren Kristján Flóki Finnbogason från norska Start och gjorde sig samtidigt av med tänkte målgöraren Bajram Ajeti.

 

Den sista augusti publicerades en granskning, av missförhållanden i ledarskapet som skulle innebära att såväl tränare som sportchef fick lämna klubben. Brommapojkarna, som ju ofta grämer sig över att exempelvis inte få vara med när övriga 08-klubbar pratar om derbyn, ska nog den här gången vara tacksamt över att gå lite under radarn – de svarta rubriker som följde hade annars stämplat klubben med större eftertryck.

 

Vad det sportsliga anbelangar fick BP som lag en drömstart på månaden, för att inte tala om Flóki Finnbogason som nyförvärv. Islänningen byttes in med en fjärdedel kvar av hemmamötet med Dalkurd och 0-1 på tavlan, och fem minuter senare hade han knoppat dit kvitteringen. 16-årige Jack Lahne, som bytts in i anfallet samtidigt, avgjorde sedan i slutskedet. Av bara farten tog BP sin andra raka trepoängare i Örebro, där 10-0 i hörnor och ett bastant chansövertag inte hjälpte hemmalaget; Omondi avgjorde med ett omställningsmål tidigt i andra halvlek. Övriga resultat gick dock inte rödsvart väg, och de båda segrarna lyfte inte mer än att kvalplaceringen befästes. Välbehövligt, då spelprogrammet framgent var för tufft; 0-2 mot AIK och hela 0-6 på Hisingen, men även DFF och TFF gick samtidigt lika trögt och situationen kring strecket förblev densamma.

 

September inleddes inte bara mot mästarna Malmö FF som ju vaknat till med besked – BP saknade dessutom tränare under den korta Pimenta-timeout som föregick avskedet, och föll med 0-3. Under landslagsuppehållet slickades såren ihop med nygamle Roberth Björknesjö, som återvände från Frej och tog över manager-rodret; ansvaret för såväl huvudtränarsysslan som spelaraffärerna. Sedan kom årets andra vinst mot DIF, då kapten Gustav Sandberg Magnusson hittade rätt, precis som i hemmamötet med god hjälp av en Andreas Isaksson-tabbe. Mot seriens båda norrländska inslag blev det däremot 1-3-förluster; Hellquist kvitterade förgäves mot GIF Sundsvall och tröstmålade också i Östersund.

 

Lahne gjorde även han sitt andra allsvenska mål för klubben i senaste omgången, då bortareturen mot KFF stod på programmet. Debuten i serien klarade talangen av mot Bajen i april, och i första starten gav han BP ledningen i 56:e minuten, efter att Viktor Elm inte hängt med. Dock hade storebror Rasmus vid det laget haft en frispark i stolpen, och nästa satt, bara tre minuter efter 0-1. Krysset stod sig, och det innebär att Brommapojkarna fortsatt har tre poäng att gå på gentemot Dalkurd, dock betydligt sämre målskillnad (16-52) – även om det nu producerats baljor framåt fyra gånger på raken, sedan Björknesjö klev in.

 

Det vore ingen jätteskräll om respektlöse Lahne fick en ny chans i eftermiddag. Annars gäller det att se upp med bitige Flóki Finnbogason, som blev kvar på bänken i Kalmar men gjorde två mål på Grimsta i tisdags, då Hammarby ändå säkrade U21-finalplatsen. Tim Söderström får Bajen-publiken vänta på att bekanta sig med till efter säsongen trots att mittfältaren är tillbaka efter skavanker, men i övrigt är BP-truppen helt kry och dessutom avstängningsfri.

 

Se också: BPTV: Roberth Björknesjö inför Hammarby, Inför BP – Hammarby IF och Truppen till BP – Hammarby IF 7 oktober 17.30 (från ifbp.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS