Enkel grönvit vinst i försäsongspremiären

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

Fjolårets seger mot HJK satt långt inne – minst sagt. Den gången avgjorde Emma Jansson i åttonde tilläggsminuten, och i dag öppnade hon målskyttet betydligt tidigare än så, redan i första anfallet på indirekt frispark. Norrköpingsvärvade anfallaren Emilia Larsson stod för en minst sagt lyckad Bajendebut; två fina mål och konstant ett hot mot finländarna, som genomgående hade svårt med Hammarbys tempo.

Uppladdningen blev inte optimal för Hammarby, som först hamnade i bowlinghallen med samma namn som fotbollshallen. Med 18 minuter till avspark anlände spelarbussen till rätt adress, och med Bajenkryssningens tidsschema samt tv-sändningarna, så var det bara att värma upp snabbt och effektivt. Det gjorde det till stora delar nykomponerade laget så bra att man tog värdarna på sängen helt. I fjol kunde HJK-damerna styra och ställa stundtals, med en fin innehavsfotboll, men 2019 var de blåvita chanslösa.

Man gav dessutom Hammarby hjälp på traven redan i andra spelminuten, när målvakten Anna Koivunen till synes oförklarligt tog upp en hemåtpassning i skopan. Det indirekta frisparksläget till vänster i straffområdet förvaltades perfekt – Emilia Larsson petade bollen exakt ett halvt varv, och Emma Janssons vrist förpassade den i bortre krysset.

Britta Gynning i buren, Elin Bergkvist i mittlåset jämte nygamla Julia Ekholm, Felicia Saving på innermittfältet med Ellen Gibson invid sig och Larsson på topp bredvid Merlinda Shabanaj gjorde alla sina första framträdanden i Bajen. Dessutom dök ett nytt namn upp i truppen när elvan tillkännagavs, provspelande högerbacken Johanna Axfeldt, senast i Kvarnsveden. Ändå såg det allt som oftast strukturerat ut på planen, i den nästan bandykyliga hallen.

Kvarten in noterade Larsson att hemmamålvakten placerat sig långt ut – men lobben blev misslyckad. Nästa gång gick det bättre. Bergkvist stötbröt, och ”Peking”-förvärvet vände om innan hon måttade en perfekt båge över Koivunen, in invid hennes högra stolpe. Ledningen hade också kunnat vara större än 2-0 – Lotta Ökvist var minst sagt aktiv på sin vänsterkant vilket gav flera nästan-lägen och Alma Nygren var nära med en hörnnick då Shabanaj servat. HJK hade tydliga bekymmer med det tempofyllda presspelet och svårt att få ordning på något eget lir.

Till andra halvlek gjorde än fler sina första framträdanden för Hammarby. Lawlaw Nazeri gick in på Janssons vänsterkant medan Hanna Lundkvist ersatte i högerkorridoren då Nygren istället flyttade upp i anfallet. Ekholm fick avlösning av F19-upphämtade Alice Ruda och säkra men närmast sysslolösa Gynning ersattes av Jonna Andersson.

Det var inte långt ifrån ännu ett drömmål tidigt i andra halvlek, då Emilia testade en halv bicykleta efter Lundkvists precisa inlägg. Istället kunde HJK reducera, sedan Essi Sainio – landslagsanfallare med förflutet i Potsdam – glömts bort centralt i straffområdet, efter ett anfall längs vänsterkanten. Andersson var maktlös då det låga skottet hittade in vid stolproten.

Jonna Ståhl ersatte Shabanaj på innermittfältet dit startspelaren flyttat ner efter paus, och gjorde sina första 23 minuter i grönvitt. Fjolårets Växjö-kapten hann visa kvicka fötter och en tydlig vilja att fylla på i djupled, Ökvist testade målvakten med ett pressat näravslut, Larsson försökte med en frispark där sikten var väl fri, och Nazeri grundlurade en motståndare innan eget avslut. Men Andersson fick också svara för ett viktigt ingripande då hon i 58:e klarade en nick från nära håll efter kantfrispark, och höll returen så kort att hon hann ner först på bollen.

Strax därefter avgjorde Bajen definitivt, och den här gången bar samarbetet mellan Lundkvist och Larsson frukt. F17-landslagsyttern, oerhört snabb i sina bolltransporter till höger, sökte och fann Bajens 2-0-skytt – som alltså också fastställde slutsiffrorna. Här lade hon retfullt enkelt bollen tillrätta för högeravslutet, i bortre gaveln, med tio minuter kvar att spela. I slutskedet hade Ruda flyt då hon täckte ett inspel i stolpen, men var överlag respektlös och resolut, bredvid kraftfulla Bergkvist. HJK åstadkom med andra ord inte mycket mer än sitt mål, och Bajen kunde fira en lovande försäsongsstart ihop med bortaföljet.

Foto, dagens tvåmålsskytt: Marcus Bolldén