toggle menu

ANNONS

Inför årsmötet: Py Börjeson

Av Love Gustafsson, Publicerat för 5 år sedan.

På torsdag hålls Hammarby IF Fotbollförenings årsmöte då en ny styrelse ska väljas in. Inför årsmötet intervjuar vi de kandidater som valberedningen nominerat för ny- eller omval, och först ut är Py Börjeson, som är nominerad till suppleant för en period om ett år.

 

Py Börjeson började sin yrkesbana som lärarutbildare på lärarhögskolan, och klev sedan in i politiken. Från 2002 till 2006 var hon stads- och idrottsborgarråd i Stockholm, då hon bland annat blev involverad i stadens arenafråga där Hammarby var en stark drivande part. Hon har även varit ordförande i Hammarby Bandy, och är i dag vice ordförande i Svensk Elitbandy, samt sitter i Hammarby IF:s alliansstyrelse.
Som stockholmare sedan många år tillbaka lever smålandsbördiga Py i en genuin Hammarbyfamilj – hennes man och barn har spelat i Hammarby Hockey – och innehar säsongskort på Tele2 Arena där hon går på matcher med sin man och sina barnbarn.

 

Py, du är alltså nominerad som suppleant i Hammarby IF FF:s styrelse. Hur resonerade du när valberedningen kom med sin förfrågan?

–  Frågan jag fick var om jag kunde hjälpa Hammarby Fotboll med kontakterna med staden när nu Maria Östberg Svanelind slutar. Jag är också intresserad av och engagerad i anläggningsfrågor, så jag tyckte att det passade. Dessutom är jätteintresserad av Hammarby Fotboll och hur man jobbar inom organisationen.

 

Tillgången till planer och träningstider är ju en stor stötesten inom ungdomsfotbollen i Stockholm. Hur ser du på den frågan?

– Stockholm ligger ju efter något alldeles fruktansvärt i anläggningsfrågan när det gäller alla idrotter, även fotbollen. Det är också så att man har en tendens att gärna vilja bygga bostäder på gamla grusplaner, det är bekvämt eftersom det är en stor, platt yta. Då brukar man säga att idrotten ska ersättas av andra ytor, men de ytorna låter sig inte finnas så himla lätt. Så mycket handlar det om att idrottsytor inte får försvinna, antingen att man bevarar dem eller ersätter dem. Jag ser anläggningsfrågan som en del av den infrastruktur som man ska ha i ett bostadsområde, det är självklart, och det är viktigt att jobba med dem frågorna.

 

Ur det perspektivet när det gäller planfrågan – bostadsfrågan är ju också ständigt het i Stockholm – är det en ojämn kamp?

– Ja, det är det. Intresset för idrottsfrågor är väldigt svårt att hålla uppe även politiskt, det märkte jag inte minst när jag var inne i politiken. Man får arbeta för idrottsfrågorna även inom det egna partiet om man vill åstadkomma någonting, så det är en evig kamp med andra starka intressen. Men det finns ju bra argumentation för idrotten och den får man använda sig av. Vi är Sveriges största folkrörelse och gör så mycket samhällsmässigt totalt sett, och ändå har så svårt att få gehör för våra frågor, och det förvånar mig.

 

 

Förutsatt att du blir invald, vad hoppas du kunna bidra med under ditt första år som suppleant?

– Jag hoppas kunna hjälpa till med att hitta planer, att inte lägga ner planer utan rusta upp de som finns, och att vi kan få ett bra konstgräs på dem. Jag vet ju hur trångt det är på exempelvis Hammarbyhöjden och Skarpnäck och de andra platser där ungdomsfotbollen håller till, och hur svårt det är att hitta träningstider. Det vill jag så klart vara med och utveckla. Och sedan är jag intresserad av hur man driver ett så framgångsrikt fotbollslag, det ska bli spännande att se. Första tiden i en styrelse måste man ju också ägna sig åt att läsa av styrelsearbetet.

 

Årsmötet hålls nu på torsdag klockan 18 (insläpp från klockan 17.30) i Åsö vuxengymnasiums aula, Blekingegatan 55

 

Läs även: Inför årsmötet: Dokument för nedladdning

ANNONSER

Comments

comments