toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Östersunds FK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

Östersunds FK har ju sedan uppflyttningen till Allsvenskan fått genomslag såväl där som i Europa League, även om framgångarna fått en rättslig bismak. I år har ÖFK däremot inte kunnat bjuda till på samma sätt. Poängskörden inför i nionde omgången är 13, och bakom den ligger kämpainsatser snarare än spelmässig grannlåt. Frågan är om Hammarbys vind i seglen räcker för en första allsvensk trepoängare mot jämtarna, som du här lär känna närmre.

 

Mer om klubben Östersunds FK och dess historik finns i denna tidigare motståndarkoll. Här tar vi istället en titt på vinterns truppförändringar och jämtarnas säsongsinledning.

 

De stora smällarna när det gäller spelarförluster kom förra sommaren, då nyckelspelare som Ken Sema, Sotirios Papagiannopoulos och Saman Ghoddos lämnade ÖFK. Ett nyligt spelartapp vi känner till väl är ju däremot Dennis Widgren, vänsterbacken som efter en vinter störd av skador nu börjar bli varm i kläderna hos Bajen. Mellan säsongerna släppte ÖFK också iväg målvakten Andreas Andersson och ghananske mittfältaren Frank Arhin till Dalkurd, permanent respektive på lån. Någon fortsättning blev det förstås inte heller för Smajl Suljević som hamnade i Syrianska. Och så håller Douglas Bergqvist numer till i Haugesund, som har köpoption på sitt lån.

 

Ian Burchnall, som ju tog över tränaransvaret i somras då landsmannen Graham Potter försvann till Swansea, hade många nya ansikten i sitt lag då försäsongsträningen påbörjades. Sixten Mohlin, MFF-målvaktsprodukten som fick elitfotbollsgenombrottet på lån hos Dalkurd i fjol, kritade på. Ett MFF-förflutet, om än kort, har ju även ytterbacken Isak Ssewankambo som lånades ut till Malmö från Molde under fjolvåren, men det permanenta flyttlasset hem till Sverige efter utlandsflytten vid 16 års ålder gick till Jämtland. En annan som lämnade utomlands tidigt och sedan valt ÖFK är Fruängen-bördige mittbacken Thomas Isherwood.

 

I övrigt handlar det om rena importer, som vanligt med brittisk tonvikt. 19-årige anfallaren Francis Jno-Baptiste kommer från Crystal Palaces ungdomsled och 22-årige mittfältaren Charlie Colkett från Chelseas akademi. Ravel Morrison är Manchester United-produkten som sedan ligacupframträdandena för storklubben 2010 haft en brokig karriär, senast på lån till mexikanska Atlas från Lazio, och 26-åringen har nu våren på sig att komma tillbaka i slag. Och så breddades målvaktsbesättningen med walesaren Kelland Absalom. Från belgiska andraligan hämtades 21-årige vänsterbacken Marco Weymans och från norska andradivisionen kom jämnårige förre stortalangen Eirik Haugan, även han försvarare. Slutligen är Alhaji Gero tillbaka – anfallarens sejour i Iran blev inte långvarig.

 

Det är som bekant turbulent vid sidan av planen hos den 22-åriga klubben från Jämtland. ÖFK inledde också årets tävlingssäsong med att åka ur Svenska Cupen. 0-0 mot Halmstad följdes av en 2-3-bortaförlust mot Division 1-nykomlingen Karlstad BK, och då blev 3-0-vinsten mot Sirius i gruppavslutningen betydelselös om än ett desto bättre försäsongskvitto.

 

Hammarby och ÖFK är ju första paret ut i Allsvenskans nionde omgång. Inför matchen är Bajen fyra med 14 inspelade poäng, medan ÖFK finns två placeringar och en poäng bakom, på den jämna övre halvan. De rödsvarta inledde seriespelet med en av fyra oavgjorda matcher hittills, den mållösa i Solna. I hemmapremiären hade man besvär med nykomlingen Falkenberg inför 4088, men Isherwood avgjorde med 3-2 i 89:e. Nära poäng i Malmö var det sedan aldrig; 0-2, och ÖFK fick nöja sig med 1-1 mot Elfsborg och Curtis Edwards kvittering med halvtimmen kvar. Första trepoängaren bärgades i Eskilstuna, där Dino Islamović fick igång en målproduktion som skulle fortgå.

 

Islamović slog till igen med 2-0 mot Helsingborg, där Ssewankambo och Jamie Hopcutt stod för matchens övriga fullträffar. Maj inleddes sedan med ett nytt kryss – och ännu en strut från Islamović. Ledningsmålet i Kalmar gjordes redan två minuter in, men lika tidigt i andra halvlek utjämnade KFF, som också hade bud på betydligt mer. Mohlins straffräddning med halvtimmen kvar blev avgörande för ÖFK:s poäng. Närmast kommer ÖFK från 1-1 även mot Häcken, där Isherwood nickade in kvitteringen på hörna i 29:e, direkt efter gästernas ledningsmål – siffror som stod sig, vilket ÖFK ska vara mest nöjt med.

 

ÖFK berättar inget om truppläget på sin sajt, men vi kan konstatera att man i likhet med Bajen är förskonat från avstängningar. Däremot har Morrison varit skadad, och mittfältaren sägs inte vara spelklar. Hammarby jagar inte bara sin fjärde raka seger – utan även den första allsvenska trepoängaren mot ÖFK. Gästerna har dock blivit skickliga på att kriga in poäng även då man fått släppa ifrån sig den spelmässiga taktpinnen.

 

 

Se också: ÖFK-TV: På toppen av Hammarbybacken inför kvällens match och Dagens motståndare: Hammarby (från ostersundsfk.se)

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS