ANNONS
Av Mattias Jansson, Publicerat för 8 år sedan.
På måndagskvällen är det dags för allsvensk match igen, och Hammarby tar sig an Örebro SK på bortaplan. De svartvita närkingarna har blandat och gett hittills i serien, med fyra segrar och tre förluster, där det också varit riktigt målrikt på sistone. Här lär du känna ÖSK närmre inför mötet på Behrn Arena.
Efter att missämja uppstått inom IFK Örebro bildades måndagens motståndarklubb 1908 på Café National, av 79 ungdomar, som till en början själva fick svårt att enas – om klubbnamnet. Örebro IF blev först Örebro AIK, innan namnet blev det nuvarande. ÖSK Fotboll har som bäst blivit tvåa i Allsvenskan, 1994.
Pokaler har man alltså inga på rikstäckande nivå, och på den fronten står fotbollssektionen i skuggan av bandy- och handbollssektionerna i ÖSK, som erövrat fem respektive två SM-guld. Särskilt efter att ishockeyverksamheten knoppades av till nuvarande SHL-laget Örebro IK 1972 är fotbollen förstås störst när det gäller supportrarnas intresse, men kanske är 1957 ändå det mest framstående året i den svartvita historien. Inte nog med att bandylaget slog Bajen i SM-finalen – handbollsherrarna gick dessutom hela vägen till final i Mästarcupen, där Dukla Prag dock vann.
När det gäller fotbollsverksamheten så dröjde det länge innan ÖSK rönte några egentliga framgångar. 1922 byttes tröjfärgen från svart till vit, och året därpå gick det så pass bra att ÖSK kvalade till Svenska Serien (Allsvenskans föregångare) mot Westermalm, något som slutade med klar förlust mot gänget från Kungsholmen. Nästa chans skulle låta vänta på sig ända till 1946, då man till sist avancerade upp i finrummet efter kvalseger i ett gnällbälte-derby mot Surahammar. Örebro åkte jojo i några år, där det är värt att notera en mycket lyckosam värvning. Orvar Bergmark från Bureå i Västerbotten blev ny högerback i laget, och skulle vid hemma-VM 1958 utses till mästerskapets bäste på sin position. Bergmark var dessutom med och tog tre av bandygulden för ÖSK, och var svensk förbundskapten i fotboll under 1960-talets andra hälft.
På 1960- och 1970-talen var ÖSK, med bland andra Thomas Nordahl i laget, skapligt etablerat i Allsvenskan där det också blev medalj två gånger via fjärdeplaceringar. 1978 ramlade Örebro ur, och efter tio år av fruktlösa försök var blivande Bajen-tränaren Rolf Zetterlund mannen som förde ”Svartvitt” tillbaka. Bland profilerna i 1990-talets lag fanns polske anfallaren Miroslaw Kubisztal (som gett klacken namnet ”Kubanerna”), isländske målspottaren Arnór Guðjohnsen – och förstås Anders Karlsson, målvakten som gjort flest matcher genom tiderna för ÖSK och tragiskt omkom i vintras.
Karlsson lade av 2002 och därefter följde en turbulent period med tvångsnedflyttning på grund av ekonomin och en rejält uppfräschad Eyravallen som blev Behrn Arena. Början på den nuvarande epoken var tillsättandet av finländaren Sixten Boström som huvudtränare 2008. Som assisterande hade han Alexander Axén, och fotbollen blev plötsligt markant mer konstruktiv och offensiv. Det gav utdelning 2010, men två år senare hackade allt ordentligt och ÖSK hämtade sig aldrig riktigt efter starten med tolv segerlösa omgångar. Som vi minns från Hammarbys 2013-säsong i Superettan studsade Örebro tillbaka direkt, och följande sommar tog Axén över huvudansvaret. Efter en sjätteplats 2014 fick ÖSK en ny katastrofal seriestart i fjol, men samtidigt gick laget till final i Svenska Cupen, och det redde upp sig även i Allsvenskan där man blev nia.
Någon cupfinal blev det ju inte i år, och 2-2-missräkningen i gruppderbyt mot BK Forward blev avgörande för det. I och med att Bajen mötte Örebro i genrepet inför årets serie, så tittade vi nyligen på lagets vinterövergångar:
Tränare Alexander Axén har möjligheten att slå mynt av en stor kontinuitet, med få förändringar i laget under vintern. Valgarðssons landsman och försvarskollega Eiður Sigurbjörnsson har lämnat för tyska Holstein Kiel, Kalmar FF-anfallslånet Pär Ericsson är åter i Småland, och så har ÖSK släppt iväg ytterligare ett par namn: försvararen Samuel Mensah återvänder till Östersund, mittbacken Christoffer Wiktorsson är tillbaka hos moderklubben och rivalen Degerfors, och så har anfallaren Marcus Pode vänt hem till Skåne där det blir spel hos Superettan-nykomlingen Trelleborgs FF.
In i laget har amerikanske Brendan Hines-Ike kommit, en 21-årig mittförsvarare från South Florida som provspelade i ÖSK förra sommaren. Den stora profilvärvningen är BP-fostrade Michael Almebäck, mittbacken som slog igenom på Behrn Arena vilket gav landslagsspel, innan han de senaste fem åren hållit till i klubbar som Club Brügge och Brøndby. Sist men inte minst, om än till växten, är Maic Sema ny i ÖSK-dressen. 27-åringen behöver förstås ingen närmre presentation här, som Årets Bajenspelare 2011, och han ansluter till den svartvita offensiven efter spel i norska Haugesund och senast cypriotiska AEL Limassol.
I 0-2-premiären mot Djurgården var Örebro riktigt blekt, men i Helsingborg kunde man straffa skåningarna hårt i andra halvlek och sent vända till 3-1-seger. Mer komfortabelt blev det hemma mot Jönköpings Södra, där både 2-0 och 2-1 föll på stopptid. Som så många andra i säsongsinledningen fick även sedan ÖSK svårt i Sundsvall, där ”Giffarna” kunde vinna med 3-1 efter att närkingarna bränt flertalet heta lägen.
Och visst har Sema presenterat sig på allvar – ÖSK fick revansch för fjolårets cupfinalförlust i och med 3-2-segern mot IFK Göteborg, där den förre Hammarby-liraren hoppade in och avgjorde med två snabba mål. I brödramötet mot Ken och Östersund var storebror också äldst, men det var Daniel Gustafsson och Kalle Holmberg som hade lekstuga med två eleganta mål var i 4-2-bortavinsten. Närmast kommer Örebro från ytterligare en målrik tillställning – men ledningen i Kalmar, med både 1-0 och 2-1, blev till förlust efter ett sent baklängesmål.
ÖSK saknar erfarne mittfältaren Robert Åhman Persson som är avstängd efter sina tre varningar, och unge anfallaren Jonathan Lundberg som är småskadad – i övrigt är man ordinarie. Av de 15 allsvenska svartvita målen hittills har Gustafsson varit direkt inblandad i sju, och det gäller att Bajen får bättre grepp om den snabbe förre AIK-yttern än senast, när Nordin Gerzic och Astrit Ajdarević lägger sina ofta välriktade omställningsmackor från mittfältet.
Läs också: Truppen mot Hammarby (från oskfotboll.se)
(Foto: Peter Jonsson)
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments