toggle menu

ANNONS

Småknackig storseger i cupen

Av Love Gustafsson, Publicerat för 4 år sedan.

Chansrikt åt båda håll, men målrikt åt endast ett. Hammarby vann den inledande gruppspelsmatchen i Svenska Cupen över Varberg med hela 5-1, och segern i sig var odiskutabel. Fast hade det inte varit för Davor Blazevic storspel hade vinstmarginalen kunnat bli betydlig mindre.

Hammarby rivstartade matchen och redan innan matchuret tickat förbi minut ett hade Alexander Kacaniklic i höjd med straffområdeslinjen bröstat ner en lyftning från Darijan Bojanic och avslutat direkt – och rakt på August Strömberg i Varbergsmålet.

Bara minuter senare var Aron Jóhannsson nära att ge Bajen ledningen när han påpassligt klackade ett inspel från Tim Söderström mot mål, men Strömberg styrde undan med en fin räddning, och kort därefter var det nära igen när Jóhannsson nickade ett fint inlägg från Kacaniklic rakt på Strömbergs fötter.
Det skulle komma betydligt mer från Kacaniklic och Jóhannsson med mer lyckosam utgång, men just då var det en frustrerad islänning som ju jagade sitt första mål i Bajentröjan.

Rejält frustrerad blev sedan Kacaniklic när han blev upphakad i skottögonblicket efter att ha spelats fri av Muamer Tankovic. Straff tyckte samtliga grönvita på Tele2 Arena, men inte domaren som friade. Vid det här laget hade det gått tio minuter av matchen.

– Vi startar bra kanske borde gjort mål. Vi visste att Varberg skulle våga kliva på oss högt, och de gör det bra medan vi sedan är slarviga. De var värda att göra både två och tre mål, sa Stefan Billborn efter matchen.

För Varberg lyckades vrida sig ur Hammarbys grepp efter en kvart eller så, och Anton Liljenbäck fick ett ypperligt läge att nicka in ett ledningsmål för gästerna när han helt ren mötte bollen med pannan inne i Hammarbys straffområde. Lädret gick dock rakt på Davor Blazevic. I det läget föreföll Bajen ha tappat rytmen och Varberg fick mer att säga till om, men då föll det grönvita ledningsmålet.
Duon Kacaniklic/Jóhannsson fick nu till samarbetet ordentligt och Aron förvaltade Alexanders precisa inspel från straffområdets högra del i öppen kasse. 1-0 till Bajen i den nittonde matchminuten, och äntligen kom det där förstamålet för Aron.

Lyckan kunde dock ha blivit kortvarig. Varberg svarade direkt med att skapa en jättechans där Astrit Seljmani bommade helt öppen kasse efter ett snabbt anfall.
Bortalaget fortsatte att spela frejdigt med en högt stående backlinje och satte i perioder Bajenförsvaret på prov under hela matchen, men när Alexander Kacaniklic utökade Hammarbys ledning i den 27:e minuten, framspelad av Dennis Widgren, kändes saken i stort sett klar.

Det kände dock inte Varberg, som återigen svarade med ett jätteläge som Davor tvingades göra en minst sagt svettig räddning på. Returen hamnade sedan i mål, men det vinkades av för offside. Bara någon minut senare fick Seljmani åter öppen kasse men satte bollen i stolpen, och innan halvleken var över hade Davor avvärjt ytterligare ett friläge.

Tidigt i andra halvlek fick Varbergsanfallaren Seljmani sitt tredje gyllene läge. Denna gång gick skottet gick på täckande Bajenförsvarare. Mål där och det hade kunnat bli nervdaller, istället trampade Bajen på gasen i anfallet efter och punkterade tillställningen. Aron tackade Alexander för målpassen från första halvlek med samma vara, och Alexander tunnlade målvakten och bollen rullade över mållinjen innan tillskyndande försvarare han fram.

Drygt fem minuter senare tappade Strömberg bollen när han skulle plocka ett inlägg från Tim Söderström, och Aron kunde enkelt rulla in sitt andra mål för kvällen i öppen kasse.

Avgjort så klart, men det blev lite väl avslappnat i Bajenlägret. Varberg trummade på medan Hammarbyspelarna inte förmådde hålla i bollen några längre stunder. Davor tvingades till ytterligare ett par kvalificerade räddningar, och verkade omöjlig denna kväll.

Fast i den 66:e minuten kom reduceringen när Alexander Johansson blev frispelad till höger i Hammarbys straffområde och placerade in bollen intill den bortre stolproten.

Det något håglösa grönvita spelet fortsatte, ännu med betryggande ledning alltså, utan att man släppte till några fler riktigt klara målchanser.
Målchanser skapade dock inbytte Gustav Ludwigson för Hammarby när han först löpte sig fri, och hakades upp utan åtgärd, och sköt på en utrusande Strömberg. Den andra kom på tilläggstid när han i hög fart löpt sig till öppet skottläge – men osjälviskt passade i sidled till Muamer Tankovic som kunde fastställa slutresultatet.

– Jag är nöjd med resultatet, men mindre nöjd med prestationen summerade Stefan Billborn Hammarbys insats.

På söndag bortamöter Hammarby Brommapojkarna i den andra gruppspelsomgången. Grönvitt kan där skaffa sig ett gyllene läge till att ta hem gruppsegern eftersom BP och Sundsvall spelade oavgjort.