toggle menu

Krampaktig tremålsvinst mot Kvarnsveden

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Hammarbys första vinst mot Borlänge-laget sedan hösten 2017 blev till slut klar. 1-1 hade nog speglat första halvlek bättre än 2-0, vilket Carol Rodrigues ordnade via sista sparken innan paus. Nerv blev istället i andra, där Kvarnsveden reducerade tidigt, men gästerna orkade inte hela vägen. Sista kvarten blev istället en jakt på än bättre målkvot inför slutomgångarna, som resulterade både i 88:e och i 93:e. – Vi är noggranna och lojala i vårt försvarsspel vilket belönar sig med vunna matcher, säger assisterande tränare Ludvig Axelsson om segern och den goda trenden.

Hammarby inledde sisådär och matchens första målchans, tio minuter in, var Kvarnsvedens. Ett uppspelsmisstag bjöd förra Bajen-spelaren Alma Nygren på skottläget från vänsterläge, där bollen gick förbi Britta Gynning och högt i bortre stolpen. Emma Jansson hade strax därefter en hörnmöjlighet då Dajan Hashemi fått tag i June Pedersens högerlyftning i bortre ytan, men utan att få bättre träff än att Sara Björk hann sträcka ut och tippa avslutet över ribban. Istället var det när Kvarnsveden bjöd igen i uppspelsfasen som Jansson ordnade ledningsmålet i 18:e – fjortonde seriestruten för året skickades dit invid målvaktens bortre stolpe.

HIF fick inte alltför mycket att stämma i övrigt under de första 45. När saker och ting väl klaffade, som i 36:e då Felicia Savings delikata djupledslyftning friställde Emma Westin, så grep assisterande domaren in med en offsideflagga trots att tre blåklädda verkade upphäva den regelvidrigheten. 2-0 skulle ändå komma, via halvlekens sista spark, och symptomatiskt nog var det inga jätteavslut som Carol Rodrigues hittade rätt med. June Pedersens inlägg nickades rakt på Björk från nära håll och på returen sparkade brasilianskan sånär hål i luften – men en bra målgörare ska ha tur, och gästernas back lyckades inte rädda framför tom bur.

Peter Jonsson

Bara tre minuter efter pausvilan reducerade Kvarnsveden, efter en frisparkslyftning från mittplan. Moa Öhman nådde högst och revanscherade sig för sitt felpass fram till 1-0 då Britta Gynning, som var på väg ut för att försöka boxa, hamnade på mellanhand och inte kunde få mer näve på nicken än att den gick ribba in. Dalkullorna hade fortsatt väl mycket att säga till om, men från halvlekens mitt hade Hammarby ett bättre grepp om händelserna.

Bland annat svarade inbytta Emilia Larsson och Jansson för varsin ribbträff på fem minuter. Larssons halvdistansavslut styrdes via en backrygg i överliggaren, medan Jansson träffade den med en hård vristträff efter att ha stegat in i straffområdet från högerläge. Under slutkvarten slokade Kvarnsveden ihop och här handlade det mest om huruvida Hammarby skulle kunna punktera tillställningen. Larsson var återigen nära i 83:e, efter att likaledes inhoppande Ellen Wangerheim förarbetat på sin vänsterflank, men Björk lyckades hinna ner med en näve vid sin första stolprot och mota direktskottet. Glädjande när det gäller bidrag från bänken var även Hanna Folkessons återkomst, som kortar ner skadelistan inför slutomgångarna.

Så länge det bara stod 2-1 kändes förstås de offensiva fasta situationer som Kvarnsveden orkade vaska fram hotande, men strax efter just en bortahörna ordnade Bajen istället ett definitivt matchavgörande 3-1-mål. Wangerheim satte av i sin korridor och tog sig förbi flera blåklädda, innan passningen in centralt nådde Jansson. Med i omställningen och i bäst avslutsposition fanns Westin till höger, och här var Björk maktlös – ett säkert, lågt skott hittade in vid bortre stolpen.

Hammarby hann också lägga sista handen vid målskillnaden för i dag, i 93:e. Pedersens inspel hamnade då på försvarskollegans arm, från otacksamt nära håll. Larsson tog hand om elvameterssparken och väntade ut keepern, sedan låg 4-1-bollen i nät. Inte den klang- och jubelföreställning som siffrorna kanske antyder, men förstås spelar det mindre roll i detta seriens slutskede.

Assisterande tränare Ludvig Axelssons syn på dagens seger:
– I dag har vi en lite trevande inledning under matchens första tio-femton minuter, som gör att vi blir orytmiska med boll. Men när vi väl gör rätt saker på det sättet vi vill, då gör vi också våra mål.

– I andra får de in en tidig reducering som gör att de kan kanalisera energi, men vi visar stort mod i vårt försvarsspel och blir inte för låga. På det sättet kontrollerar vi matchen och lyckas sedermera trötta ut dem tillräckligt, för att till slut stänga den med både 3-1 och 4-1.

– Jobbet som tjejerna lägger ner just nu är fantastiskt att se. Även när det inte klaffar helt i det offensiva spelet, så är vi noggranna i vårt försvarsspel och villiga att vara lojala i det, vilket belönar sig med vunna matcher.

Foto överst: Henric Wauge