Säkert cupavancemang mot Älvsjö

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Bajen gjorde processen kort med Elitettan-tian Älvsjö och är kvalificerat för gruppspelet i Svenska Cupen vårvintern 2021. Målet lät visserligen vänta på sig till 39:e minuten när Ellen Wangerheim skickade upp 1-0 i bortre burgaveln efter ett snabbt anfall till vänster, och matchen avgjordes inte definitivt förrän i 84:e då Felicia Saving gjorde 2-0 från straffpunkten, men Hammarby styrde och ställde helt och hållet i regnet. – Stabilt defensivt och fröjdefullt offensivt, gladdes assisterande tränare Ludvig Axelsson.

Hammarby använde ett flertal spelare i behov av matchminuter, i denna tredje cupomgång. 16-åriga Ellen Wangerheim startade som vänsterytter, Lawlaw Nazeri tog tillsammans med Klara Andrup hand om högerkanten, Hanna Folkesson och Ellinor Johansson kamperade ihop på innermittfältet. Och så spelade Helén Eke, som mot Stuvsta i förra cupsegern, mittback med F19-lagets Moa Ekmyr Garpenbeck bredvid sig.

Och utfallet blev alltså detsamma som på Stuvsta IP – en 2-0-seger som hade mer än resultatet gemensamt med föregående cupmatch. Hammarby tog kommandot direkt och såväl Andrup som Raiza hade hotat med tunga avslut då tio minuter avverkats. Vi fick se Felicia Saving måtta flertalet andrabollsavslut ganska tätt utanför, och inte minst Wangerheims invik och halvdistansavslut som sökte bortre burgaveln. Ett av dem resulterade i 1-0, när Bajen spelade med tio sedan Raiza stukat foten. Efter att själv ha återerövrat, såg hon Savings vänsterlöpning och inspelet på ett tillslag möttes med en skarv tillbaka på ett, från Dajan Hashemi. Och den här gången, i 39:e minuten, satt skottet där det skulle.

Hashemis målgivande passning kom från anfallspositionen, dit hon klivit upp i Raizas ställe, medan F19-lagets Ida Egegård löste av på vänsterkanten. Wangerheim och Saving hann med ett till kombinationsspel som var nära att resultera innan vilan, där den senare avslutade, men Isabelle Granlund i Älvsjös mål stod rätt. Hon benparerade också strax därefter, då Wangerheim spelats fri. 1-0 stod sig därmed till paus.

Den andra halvleken fortsatte likadant, ställningen till trots. Hashemi var involverad i mycket men fick inget med sig – i åtminstone två sekvenser borde det nog ha blåsts straff då hon gjordes ner via sena satsningar. Älvsjö hade en möjlighet, generöst räknat, efter att ha fått frispark några meter in på Hammarbys planhalva. Den slogs direkt mot mål och fick rätt båge i vätan, men Britta Gynning tog det säkra före det osäkra och tippade till en hörna som Bajen redde ut.

Den andra av de nämnda straffsituationerna uppstod då knappa tio minuter återstod, när regnet just gjort sitt för dagen. Först stämplades Hashemi, utan åtgärd, och sekunden därpå drogs Egegård tydligt ner av Anna-Sofia Jonsson. Älvsjö-spelaren inväntade varningen och frisparken, men domaren pekade på straffpunkten. Hashemi fortsatte att gorma om stämplingen, obrydd om omöjligheten att utdöma en till straff, medan Saving lade upp bollen. Hon väntade säkert ut Granlund och avgjorde definitivt matchen.

Vi fick se ytterligare en glimt av F19-mittfältaren Eden Linds sköna bollbehandling, och sedan blåstes det hela av – utöver fortsatt cupspel gav kanske detta också en bra känsla inför dubbelmötet med just Älvsjö tredje sista och sista Elitettan-matcherna. Efter att 50 säsongskortsinnehavare skapat tryck från huvudläktaren vid de senaste seriematcherna på hemmaplan, så fortsatte sången att eka över ”Kanalplan” även genom hela denna cupafton. Publiken och laget hamnade först i full osynk vid växelsången efteråt, men löste snart uppgiften lika enkelt som avancemanget till gruppspelet grejades. Nu får alltså den kommande försäsongen välkomna tävlingsinslag.

Assisterande tränare Ludvig Axelsson om 2-0 mot Älvsjö:
– Vi ser en tydlig helhet i det vi gör i dag, vilket inte är en självklarhet när det är många på planen som inte spelat så mycket ihop. Och det är tack vare bra prestationer från samtliga där man är lojal i sin roll. Vi följer vårt spelmönster och skapar mängder med chanser matchen igenom. Det är stabilt defensivt och fröjdefull fotboll offensivt. Vunnen match, avancemang till gruppspelet och en bra insats – samtliga spelare ska ha beröm för en väl genomförd match.

Statistik, HIF-ÄAIK 2-0 (1-0):
Avslut 26-7 (19-2)
På mål 7-1 (5-1)
I ramen 0-1 (0-0)
Hörnor 7-2 (5-1)
Frisparkar för 4-4 (2-1)
Gula 1-0 (0-0)
Offside 2-0 (1-0)