toggle menu

Starkt kryss på Östgötaslätten

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

En poäng borta mot ett Linköping med ständiga toppambitioner är skapligt för en nykomling, även för en ovanlig sådan. Det var också med blandade känslor som man lämnade ett 500-utsålt Linköping Arena. Hammarby-långsidan fick se Matilda Vinberg fastställa 3-3 med sitt första allsvenska mål, medan det under halvtimmen som följde bjöds på dubbla grönvita ramträffar men också ett LFC-tryck mot Bajens defensiva tredjedel.

 

Vi får börja med just bortaföljet, för det var ju första gången på 15 månader som Bajen-publiken kunde ta plats på läktaren i skapliga nummer. Stora trafikproblem gjorde att delar av bilkaravanen missade den matchupptakt som stod givet skriven i manus – Emilia Larsson slog till på sina tonårs hemmaarena, där det blev elva allsvenska inhopp i LFC-tröjan i mitten av 10-talet. Efter ett gäng dueller på mittplan fick Madelen Janogy frispark med sig och Alice Carlsson klev fram. Inte så diskret, inte så snabbt, men ändå överrumplades östgötskorna av lyftningen bakom mittlåset. Larsson läste studsen betydligt bättre än hemmamålvakten Cajsa Andersson och nickade bollen i en båge över henne, för att sedan fira med långsidesklacken.

 

Inledningsvis bet Hammarbys press lika väl som mot Kristianstad senast, men ett bollskickligare Linköping växte in i matchen bättre. Nilla Fischer hade en första möjlighet med hörnnick tätt utanför i nionde minuten och kvitteringen dröjde inte mycket längre än så. Med drygt kvarten spelad tog Cornelia Kapocs emot en djupledsboll till vänster, och när hon sökte Uchenna Kanu brast nigerianskans förstatouch. Carlsson hann inte rikta brytningen som hamnade i gapet på Sofie Bredgaard, och hennes välriktade avslut smet in vid Anna Tamminens bortre stolprot.

 

LFC stärktes av 1-1 men hade svårt att komma till renare lägen än sådana som fastnade i täcket, om än efter näravslut. Istället fick Hammarby utdelning nästa gång bollen var under kontroll i offensivt straffområde. Upprinnelsen var Eva Nyströms mittbacksuppspel i vänstra korridoren, där Elsa Karlsson fyllde på och såg att bollen skulle skära igenom lagdelarna. Inspelet var ämnat för Ellen Wangerheim men hamnade istället framför påfyllande Emma Jansson. I sitt hemjobb sprang Heidi Ellingsen ner Jansson, som själv tog hand om elvameterssparken. Vi fick se en ny säker straff från nummer 10, till vänster om målvakten.

 

Dock blev inte heller denna grönvita ledning långvarig. Ellingsen hittade sin norska landslagskamrat Bredgaard i ytan bakom Hammarbys mittbackar. Varken de eller Tamminen hängde med på den löpningen och lyftningen, och 2-2 nickades dit. Trots två tappade ledningar var det rätt så taget att gå till paus med oavgjort. Bajen var effektivare och i halvlekens sista minut kombinerades Frida Maanum igenom till ett friläge. Tamminen tog sig ut snabbt och klarade avslutet.

 

 

Tidigt i andra halvlek, fem minuter in, fullbordade Linköping sin vändning. Carlsson blev tvungen att dra ner Olga Ahtinen för att reparera ett bolltapp och fick gult kort. Maanums frisparke klarade Tamminen att hålla på rätt sida inte bara mållinjen men också kortlinjen – tyckte hon själv, och assisterande såg ut att hålla med, fast huvuddomaren beslöt sig för hörna. Det blev ödesdigert. Tamminen fick trängd efter lyftningen inte iväg bollen längre med boxningen, än att Fischer kunde slå dit 3-2 via en halvvolley. HIF var något i gungning och Maanum fick strax därefter rejält tryck i ett halvdistansavslut, med ny hörna efter räddningen.

 

Den blev resultatlös och Hammarby genomförde ett trippelbyte i 58:e. Ellen Gibson ersattes av Matilda Vinberg varpå Jansson klev ner bredvid Fanny Hjelm på innermittfältet, Frida Thörnqvist löste av Wangerheim på topp och June Pedersen kom in på sin vänsterbacksplats i Karlssons ställe. Förändringarna gav resultat snabbt. Pedersen var med i speluppbyggnaden innan Carlssons långa uppspel mot högerflanken satte Janogy en mot en med Elin Landström. ”Madde” vann duellen och forsade ifrån motståndaren, och såg också Vinbergs löpning in i straffområdet, där Thörnqvist skapade utrymme genom att dra på sig Fischers uppmärksamhet. Inspelet möttes med en säker bredsida i nät – och nu var det Bajen som tagit sig tillbaka målmässigt.

 

Effektivt från HIF-håll, återigen. LFC var efter tre raka kryss mer intresserat av att hålla sin 3-2-ledning då man väl vänt, än att skapa något framåt. Efter 3-3 blev matchbilden gradvis en annan. Linköping satte allt högre tryck mot Hammarbys defensiva tredjedel, och fick fram en del nästanlägen som satte Tamminen i arbete. Samtidigt var målchanserna under denna sista halvtimme vassare åt andra hållet.

 

I 67:e satte Jansson iväg en löpboll för Larsson, som sköt över via ribban. I 81:a nådde Nyström högst på en Pedersen-hörna och nicken hade nog gått in om den inte styrts utanför via hemmahuvud. Och med fem kvar av ordinarie tid skar Vinberg in från höger och böjde bollen mot bortre krysset – men istället för ett drömmål gick skottet högt upp i stolpen. Blandade känslor, som sagt. Men kryss med viss mersmak borta mot ett poängdesperat Linköping, där de tillresta fick se ett riktigt drama i sommarhettan, är definitivt något att ta med sig in i landslagsuppehållet och den allsvenska fortsättningen.

 

 

Matchfakta finns här. I nästa omgång, som låter vänta på sig till den 20 juni, väntar bortamöte med Piteå.

 

 

Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS