Landslagsuppehållet: Spel för många grönvita

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Under de två veckorna mellan herrarnas hemmaseger mot Malmö FF och söndagens derbyretur som ju även den spelas på Tele2 Arena, så har flertalet Hammarby-spelare representerat sina länder på olika nivåer. Här är en summering av deltagandet under landslagsuppehållet.

VM-kval, A-landslag

Island betade av tre hemmamatcher på en vecka. Jón Gudni Fjóluson blev kvar på bänken mot Rumänien och Nordmakedonien (0-2 respektive 2-2), men mot Tyskland på onsdagen mönstrades mittbacken från start mot Tyskland och 32-åringen gjorde därmed sin artonde A-landskamp. Roligare än resultatet, 0-4, var också att Birkir Már Sævarsson uppmärksammades – Bajens förre högerförsvarare gjorde sin hundrade match för Island.

I Sveriges grupp återfinns ju också Kosovo med HIF-anfallaren Astrit Selmani. Landet var poänglöst efter de två första kvalomgångarna, men nu i september gick det desto bättre. 1-0-bortasegern mot Georgien följdes av en slutminutskvittering mot Grekland – 1-1. Kosovanerna föll sedan med 0-2 mot Spanien och avancemang blir liksom för Island svårt, men man kan alltså ta med sig ett par bra resultat. Selmani väntar fortsatt på sitt första framträdande för Kosovo; 24-åringen fanns med i matchtrupperna men utan att bytas in.

EM-kval, U21-landslag

U21-EM spelas i Rumänien och Georgien sommaren 2023 och kvalspelet är i full gång. Slovenien, med Hammarbys höstnyförvärv Aljoša Matko, har en knepig grupp att ta sig an med bland annat England och Tjeckien. Tuff blev också utgången i slovenernas första kvalmatch – borta mot tjeckerna, som avgjorde på en hörna i 89:e minuten. Matko spelade hela matchen och utgick från högerytterpositionen. I nästa omgång väntade Andorra på bortaplan, där det förstås både fordrades och förväntades en trepoängare. Så blev det också – men bergsnationen stretade emot och Sloveniens seger stannade vid 1-0. Matko spelade återigen hela matchen, nu mer centralt släpande.

P18-landslaget

Bajens anfallare Jusef Erabi spelade kring den gångna helgen sina två första matcher för Sverige. Resultatmässigt blev det dock en motig blågul resa till Finland, där hemmalaget vann båda matcherna med 3-0. Erabi startade i det första mötet på anläggningen i Eerikkilä, där Finland fick utdelning genom sitt första avslut strax innan paus, och straffade Sverige i sitt omställningsspel i andra halvlek. Det blev 74 minuter fotboll för Jusef i debuten. I returmötet byttes Erabi in i förre hammarbyaren Emil Robacks ställe i 35:e, i underläge såväl målmässigt som numerärt; Sverige drabbades av en utvisning redan efter tre minuter och föll alltså återigen med samma siffror.

P17-landslaget

Bildbyrån

Som för all fotboll runt om i världen, så har pandemin ställt till det även för P17-landslaget. När truppen samlades i Medelpad för att ta sig an Belgien och Danmark i en trenationsturnering, så var det lagets första matcher på två år. Sett till dessa förutsättningar, så var det inledande mötet med belgarna i Matfors ett bra kvitto. 0-0-matchen avgjordes på straffar där startande Williot Swedberg förvaltade sin elvametersspark, men där Blågult ändå föll till slut. I matchen mot danskarna byttes Swedberg in med halvtimmen kvar och 1-1 på tavlan. Sverige lyckades vinna i Selånger, efter avgörande med kvarten kvar.

P16-landslaget

Bildbyrån

Hammarbys ytter Matteo Pérez Winlöf finns med i det landslag för pojkar födda 2005, som förbereder sig inför det kvalspel till P17-EM som inleds i slutet av september. Där står Litauen, Lettland och Tjeckien för motståndet – samtliga matcher på bortaplan för Blågult. Som genrep spelade Sverige ett dubbelmöte med Schweiz i norrort. I matchen på Sollentunavallen (som kan ses i repris på denna länk) byttes Pérez Winlöf in i 65:e minuten, vid ställningen 1-1, och Sverige vann till sist med 2-1. På Kungsängens IP (höjdpunkter finns här) blev det spel hela matchen för Bajen-talangen, när denna retur slutade 1-1.

Futsallandslaget, träningsmatcher

Bildbyrån

Tolga Ayranci, Gabriel Diaz och Liridon Makolli fanns med när Sverige tog sig an Österrike i en dubbellandskamp i Uddevalla. I den första matchen föll Blågult med 3-5 efter att ha tappat en 3-2-ledning, men lite revansch blev det dagen därpå; i onsdags hämtades ett 0-2-underläge upp till slutresultatet 2-2. Ayranci vaktade Sveriges bur i den andra matchens första halvlek, medan Diaz och Makolli fick gott om speltid i båda mötena. – Det är en ära att få representera Sverige, och ett kvitto på att man gör bra ifrån sig. Jag lär mig en massa för varje samling, säger “Doni”.

Foto överst: Bildbyrån