Bajens uppryckning räckte inte mot FCR

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Hammarby var inte med första halvtimmen och serieledarens ledning hade kunnat vara större än 0-1. Men framemot paus bjöd Rosengård in Bajen i matchen och i andra halvlek höjde sig de grönvita för egen maskin. Under en kvitteringsjakt som såg lovande ut kom dock en omställning som gav straff för FCR. Nina Jakobsson kom visserligen in från bänken och grejade 1-2, vilket innebar att HIF gjort två av tre damallsvenska mål på seriesuveränen i år. Fast mer än så hanns inte med. – Deras 0-2 kommer lite olyckligt, konstaterar assisterande tränare Ludvig Axelsson.

Lite överraskande tog Ellen Wangerheim plats bredvid Ellen Gibson på det sittande mittfältet, då Hanna Folkesson drog på sig säsongens tredje varning i Kristianstad och då Fanny Hjelm inte är helt kurant. Mest noterbart i Hammarbys matchtrupp då det även denna helg vankades toppmöte, var ändå att Petronella Ekroth fanns med på bänken – efter 13 månaders skadefrånvaro. I övrigt lät glädjeämnena vänta på sig.

För Rosengård kom ut som ett sårat rovdjur efter Champions League-uttåget och under första halvtimmen var, rent krasst, frågan mest vem av serieledarnas spelare som skulle göra ledningsmålet. Ett första jätteläge nosade sig Jelena Čanković till med minuten spelad, men serbiskan rakade bollen utanför från tio meter. Fem minuter senare rann Mimmi Larsson igenom från vänster. Alice Carlsson pressade anfallaren ur vinkel något, men Anna Tamminen tvingades ändå till en vass parad. Näven fick finskan också slänga upp tretton minuter in, då Čanković återigen avslutade centralt.

Berglind Björg Thorvaldsdóttir stack emellan med ett grönvitt halvläge strax därefter, då hon rev åt sig bollen från Emma Berglund, men isländskan avslutade väl tidigt för att hota bortamålvakten Teagan Micah. Men annars fortsatte FCR att skapa möjlighet efter möjlighet. Mimmi Larsson sökte Olivia Schough med ett inspel från höger där yttern sånär hann fram för att stöta dit bollen. Vid nästa bortachans fläkte sig Hanna Lundkvist emellan i sista stund, på Tamminens retur efter Čankovićs näravslut, som nog annars hade tryckts dit av Schough.

Det höll i 25 ensidiga minuter, men sedan uppstod flipper efter en högerhörna, och Sanne Troelsgaard skickade in 0-1 ribba in. Efter målet bjöd dock Rosengård in Hammarby i tillställningen. Under halvlekens avslutande 20 minuter var frenesin, fantasin och andrabollsspelet puts väck hos de svart bortaklädda. Bajen hade dock inte förmågan att få fram mer än en liknande halvchans som den nämnda – Emilia Larsson nöp åt sig lädret av Troelsgaard, men utan att få till sitt avslut.

Bildbyrån

Andra halvlek inledde Hammarby däremot riktigt starkt och för egen maskin tog laget stundtals över skeendena. Wangerheim flyttades ut till höger och fick naturligt nog mer utrymme, och överlag var HIF betydligt hetare när det gällde att skapa ytor åt varandra än tidigare i matchen. Det gav ett knippe nästanlägen för en kvittering. Rosengård hotade i princip bara genom omställningar, även om Hammarby vid ett tillfälle fick en defensiv trippelhörna att reda ut.

Men i just en av dessa skånska kontringar kom, efter domarkonferens, straffen som innebar 0-2. Mimmi Larsson spelades fram av Ria Öling och här var det dubbelt grönvitt motlut – gränsfall i offsidelinjen, ett pet förbi Tamminen och en något för sen satsning från målvakten för att hinna på bollen. Istället träffades bara anfallaren, och det hjälpte inte att bollen lades upp för inspark. I samråd med assisterande kom huvuddomaren fram till elvametersspark. Tamminen gick rätt på Čankovićs straff, men nådde inte ut till bollen.

En dubbelt så brant uppförsbacke förstås, men ett par minuter efter Rosengårds utökning var Bajen nära att återigen göra match av matchen på allvar. Nina Jakobsson som bytts in stångade fram oreda i bortaboxen efter en lyftning från höger och Hanna Lundkvist. Elsa Karlsson fick på en halvvolley på andrabollen, som täcktes framför mål, och bollen hamnade hos Emilia Larsson – som drog till direkt men sköt precis till vänster om målburen.

Där, med 20 minuter kvar, hade 1-2 behövt komma. Hammarby skulle få fram en reducering, men först på tilläggstid. Gibson lyfte fram bollen till vänster och där rusade Micah ut till synes vältajmat, men Australiens OS-målvakt skickade sin rensning rakt i gapet på Karlsson. En lika snabbtänkt som precis brytpassning senare sattes Jakobsson med öppet mål från halvdistans, ett läge som anfallaren förvaltade behärskat. Det blott tredje damallsvenska baklängesmålet för FCR i år, och HIF har således gjort två tredjedelar av dessa. Men närmre kom inte Bajen poäng, trots att man hann med ett par hotande bollar in i offensivt straffområde.

Assisterande tränare Ludvig Axelssons syn på matchen:
– Man har aldrig någon bra känsla efter förlust. Men vi möter ett starkt Rosengård som är bättre än oss i första halvlek, mycket på grund av att vi inte är tillräckligt noggranna i vissa delar av vårt försvarsspel. De tar ledningen rättvist och styr det mesta i matchen.

– I andra är vi mer synkade i vårt försvarsspel och har stundtals en del möjligheter till att skapa farligheter. Emellertid tar vi inte riktigt vara på det – och det är ett måste mot motstånd av denna kalibern, om vi vill få med oss poäng. Deras 0-2 kommer lite olyckligt när vi börjar få momentum i matchen, och efter det blir uppförsbacken lite väl brant, trots ett reduceringsmål i slutet.

Härnäst, efter ett kortare landslagsuppehåll, väntar bortaderby mot Djurgården på Olympiastadion – lördagen den 25 september klockan 15.00.

Foto överst: Peter Jonsson