ANNONS
Av Hammarby Fotboll, Publicerat för 3 år sedan.
Med anledning av den senaste tidens tilltagande debatt kring den så kallade Villkorstrappan vill Hammarby Fotboll göra ett par förtydliganden kring var klubben står i frågan och hur vi under en lång tid både arbetat och arbetar för att få till en positiv förändring.
Låt oss först och främst vara tydliga med att Hammarby i grunden vill samma sak som publiken, övriga samhället och polismyndigheten – att läktarna ska vara fyllda och att våra fotbollsevenemang ska vara trygga och säkra för alla.
Vi i Hammarby anser att vi sedan länge har trygga evenemang och att polisens metod med kollektiv bestraffning av både publik och klubb är både orimlig och kontraproduktiv. De senaste 20 åren har både den upplevda och kartlagda säkerheten ökat markant och i dag är vi den klubb i Sverige som attraherar mest publik på regelbunden basis, däribland en kraftig ökning av både kvinnor och barnfamiljer på läktarna.
Brott hör till ovanligheterna vid våra evenemang och Hammarby Fotboll ligger i topp i de trygghetsmätningar som genomförs. Jämfört med övriga Europa ligger ordningsstörningar inom både Hammarbys arrangemang och svensk fotboll generellt på en betydligt lägre nivå än genomsnittet.
I samband med Hammarby Fotbolls matcher har polisen redan i dag ett minimalt antal poliser på plats, eftersom säkerhetsansvaret på arena och närområde ligger hos arrangören. Vi bekostar själva en stor säkerhetsapparat bestående av bland annat sjukvårds- och brandpersonal, publikvärdar och ordningsvakter.
Trygghet och ordning riskerar nu tyvärr att gå åt fel håll på grund av Polismyndighetens metod som vi som sagt anser vara både orimlig och kontraproduktiv – den så kallade Villkorstrappan.
Bakgrund
Inför 2014 samarbetade Svensk Elitfotboll (SEF), Polismyndigheten med fler aktörer om att utveckla en nationell strategi för att minska otrygghet, brottslighet och ordningsstörning i samband med idrottsevenemang. Den grundade sig på dialog, samverkan och ansvarsfördelning och ledde till en tydligt mätbar ökning av ordning och trygghet på och runt våra arenor.
2016 presenterade Polismyndigheten sedan en helt ny strategi för sin villkorsgivning vid fotbollsevenemang – Villkorstrappan. Denna gång utan att involvera SEF och klubbarna, trots den tidigare strategins dokumenterade framgång. Sedan dess har samverkan och dialog mellan parterna minskat kraftigt. Tidigare i år tog polisen bort själva namnet Villkorstrappan, men strategin är fortfarande densamma.
Polismyndighetens nya förhållningssätt har försvårat arbetet med att arrangera säkra fotbollsevenemang, samtidigt som användande av kollektiv bestraffning som åtgärd har en stor negativ inverkan både på fotbollsklubbars ekonomi och på supportrars förtroende för Polismyndigheten.
Hammarby Fotbolls syn på villkorsgivning och vårt arbete framåt
Vår uppmaning är: Ta inte våra resurser! Ge oss i stället förutsättningar och verktyg att upprätthålla och bli ännu bättre på ordning och trygghet, utan att förstöra det engagemang som gör vår och svensk fotboll så unik och livskraftigt – supporterkulturen. I slutändan en existentiell fråga.
När du vill arrangera ett publikt evenemang (oavsett om det rör idrott, musik eller kultur) i Sverige är det i en del fall anmälningspliktigt, i andra fall tillståndspliktigt. För Hammarby Fotbolls del är det anmälningspliktigt när klubben ska genomföra en match i Allsvenskan. Efter att matchen anmälts officiellt får arrangören från Polisen ett ”Bevis om anmälan”, alternativt ett ”Tillståndsbevis”. I dessa dokument framgår det bland annat vad som förväntas av en arrangör, exempelvis hur stort antal deltagare som tillåts och vilka konkreta säkerhetsåtgärder som åligger arrangören. Det som i folkmun kallas för ”Villkorstrappan” är en del av dessa villkor. Det betyder alltså att Polismyndigheten trappar upp sina repressiva åtgärder om de anser att ett evenemang riskerar att brista i säkerhet på grund av tidigare händelser vid arrangörens evenemang. Det kan innebära att Polisens tillståndsgivare drar ner på publikantalet, utökar ansvarsområdet eller andra åtgärdskrav. Polismyndighetens dokument som reglerar villkorstrappan PM 2016:21 finner du här.
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments