toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Ytterhogdals IK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

På lördagen spelar Hammarby sin andra gruppspelsmatch i Svenska Cupen. För motståndet står Division 2-laget Ytterhogdal från Härjedalen. YIK inleder sin 100-årsjubilerande säsong på bästa sätt, då man slog ut Vasalund och lirar gruppspel nu på vårvintern, men cupspelet hade onekligen kunnat påbörjas bättre än via 0-13 mot Häcken. Här är en titt på motståndarna inför matchen.

 

Ytterhogdals IK bildades alltså 1921, och idrottsklubben är mest välbekant i resten av Sverige som samarbetsklubb till Östersunds FK och som sådan starkt brittiskt influerad, även om det också var här som Tord Grip påbörjade sin långa resa inom fotbollen. Tony Gustavsson, med spelarbakgrund i klubben, inledde här sin tränarkarriär innan det så småningom bar av till Söderstadion.

 

Orten har 461 invånare och är en av fyra platser i Sverige som gör anspråk på att vara landets geografiska mittpunkt, beroende på hur man räknar. Går man efter vilken plats som har längst till Treriksröset och Smygehuk samt till fastlandets gränser mot Norge och Östersjön, så hamnar man i just Ytterhogdal. I dag ligger Ytterhogdal såväl i landskapet Hälsingland som i Härjedalens kommun och i Jämtlands län, men fram till 1645 var bygden än mer markant delad; mellan Norge och Sverige.

 

Detta är inte första gången som YIK nått Svenska Cupens gruppspel. 2016/17 slogs Team TG tillbaka med 7-1 och Syrianska efter straffar, varpå Ytterhogdal fick ta sig an Falkenberg, Elfsborg och Värnamo. Några poäng blev det inte – 0-7 i målkvot där man var närmast mot Värnamo (0-1).

 

Lördagens match blir heller inte det första tävlingsmötet med Hammarby. 2003 tog Ytterhogdal emot Bajen, då som nu ett allsvenskt topplag, inför 1740 på Svedjevallen som är lagets ordinarie hemmavall. Antti Pohja blev då tremålsskytt i den grönvita 5-0-vinsten i andra omgången. HIF-tränare Anders Linderoth berömde då gräsmattan som bättre än nationalarenans, och häpnade över att man ett par dagar tidigare skottat bort 600 kubikmeter snö.

 

Klubbens huvudtränare, 43-årige engelsmannen Sebastian Bowles, har en ganska lång sejour i finska FC Haka närmast bakom sig. Där hade han huvudansvaret för klubbens äldsta pojklag. Till truppen, som haft stor omsättning sedan fjolårets säsong avslutades med en femteplats i Division 2 Norrland, har han tagit med sig fem unga finländare.

 

I laget finns lika många britter samt också en handfull killar från Benelux, medan det bara innehåller tre svenskar. Skotske högerbacken John Stewart har en ganska representativ karriärbana – efter pojklagsåren hos Alloa FC gjorde han ett försök i engelska League Two-klubben Rochdales reservlag, innan flyttlasset gick vidare till gibraltiska ligan med tre matcher och ett gult kort som facit hos Europa Point FC, och numer håller 24-åringen alltså till i Norrlands inland.

 

Det unga manskapet fick stora bekymmer när Häcken gästade Ånge IP, spelplats på vårvintern då Svedjevallen är snötäckt, och mycket till match blev det aldrig. Bajens finalmotståndare från i fjol satte sig i gruppens förarsäte inför fortsättningen, genom att skaffa sig hela 13 plusmål från besöket i Norrland – det stod 0-6 redan efter 20 minuter. Man kan förmoda att Ytterhogdals målsättning inför mötet med Hammarby är att stå upp betydligt bättre.

 

Det lilla vi vet om hur Ytterhogdal tänker inför matchen – det står att läsa i gästboken på klubbens sajt. En besökare beklagade sig på fredagsmorgonen över inaktiviteten på sajten, och fick svar från självaste huvudtränaren. Efter att ha bett om ursäkt och förklarat att man har en ny hemsida på gång, berättade Bowles om läget. ”Vi har haft en bra träningsvecka med grabbarna, lärt oss viktiga lärdomar från Häcken-spelet och ska göra vårt allra bästa för att förbättra oss mot Hammarby”, skriver han.

 

Bilden: Segermatchen mot Vasalund (hogdalsbygden.se)

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS