toggle menu

Julkalendern – Lucka 11: Cupfinalen 2010

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Den grönvita supporterkulturen firade stora triumfer under årets säsong. Det blev nya publikrekord, och inte minst såg Tifogruppen till att vi fick njuta av en radda fantastiska tifon på våra läktare. Som en hyllning till vår publik i allmänhet och den grönvita tifokonsten i synnerhet ägnar vi årets julkalender åt några av de tifon vi fått uppleva genom åren. Bakom den elfte luckan gömmer sig cupfinalen 2010 – en milstolpe på läktarplats, med två tifoarrangemang.

 

13 november 2010, Hammarby – Helsingborg

 

Första halvlek

 

 

Andra halvlek

 

 

2010 var en märklig grönvit fotbollssäsong. Hammarbys herrar, som ramlat ur Allsvenskan efter tolv säsonger i finrummet under vad som överlag måste betecknas som en storhetstid, var inte nära ett snabbt återtåg från Superettan. Bajen kunde inte alls haka på i toppstriden och hade, när tabellen räknades ihop, närmre till negativt än till positivt kval. Turbulensen runt klubben var påtaglig och på planen underpresterade ett ganska namnkunnigt lag – men prestationerna i Svenska Cupen skulle göra truppen odödlig. Åtminstone tills Hammarby faktiskt gick hela vägen och vann en titel, något som supportrarna skulle få vänta på i ytterligare elva år.

 

Cupen spelades då vår/höst. I april höll Bajen på att åka ur mot Värmdö som ledde med 2-0 – en grönvit kvittering kom i 90:e och segermålet i 91:a. Desto mer imponerade Hammarby sedan i drabbningarna mot allsvenska lag. 3-1 mot Trelleborgs FF som slutade femma i finrummet och samma siffror mot Elfsborg som sedan nådde en Europaplats. Där det låste sig och blev en svag prestation i serien, så var anspänningen som bortblåst. Jumbon BP och mittenlaget Kalmar FF eliminerades på straffar i kvart respektive semi och efter en osannolik cupresa var HIF i final… mot HIF.

 

Titelmatchen spelades på en givetvis fullsatt Söderstadion och även om blivande allsvenska tvåan Helsingborg – här mitt i guldstrid mot Malmö FF – dominerade matchen, så var hemmafavoriterna nära att skaka fram ännu en förlängning. Det höll inte hela vägen den här gången, men på läktarna hade Bajenpubliken satt en ny standard för hur inramningen kan te sig på en fotbollsmatch i Sverige – igen. Främst genom att samtliga 12 357 stod upp och sjöng matchen igenom, men också via tifon inför båda halvlekarna.

 

 

 

Hjälp Tifogruppen fortsätta sitt fantastiska arbete – bli månadsgivare.

Eller bidra genom – Swish: 123 662 5438 / Bankgiro: 154-2158.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS