toggle menu

Julkalendern – Lucka 19: Ronnie

Av Tilde Ede, Publicerat för 1 år sedan.

Den grönvita supporterkulturen firade stora triumfer under årets säsong. Det blev nya publikrekord, och inte minst såg Tifogruppen till att vi fick njuta av en radda fantastiska tifon på våra läktare. Som en hyllning till vår publik i allmänhet och den grönvita tifokonsten i synnerhet ägnar vi årets julkalender åt några av de tifon vi fått uppleva genom åren. Bakom den nittonde luckan hittar vi hyllningen för Ronnie Hellström som tillverkades på rekordtid inför sista matchen 2021. 

 

Hammarby – Kalmar FF,  4 december 2021

 

Kenta Jönsson / Bildbyrån

 

Tifogruppen hade som alla andra hört om Ronnie Hellströms insjuknande i obotlig strupcancer, och när beskedet om sjukdomen kom åtta dagar innan den sista matchen för säsongen,  ville de göra något. Diskussioner pågick om att vänta, men då prognosen var negativ var det inte läge att hålla på tifot tills våren. Designen och skissen sattes snabbt samma vecka. Alla involverade fick hålla full fart och porträttet på Ronnie målades in i det sista – arenafixet pågick fram till klockan fem på morgonen för matchdagen. Men där prydde sedan Ronnie läktaren, genom ett tifo tillverkat på rekordtid.

 

“Det var otroligt. Jag vill tacka alla fansen, men inte bara för tifot utan också för alla åren i klubben och allt jag fått vara med om”, sa Hellström till Expressen ett par veckor senare.

 

 

Ronnie Hellström går med fanan under halvtid i fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Kalmar FF den 28 augusti 2015.Andreas L Eriksson / Bildbyrån 

 

Ronnie Hellström flyttade från Malmö med sin familj då han var 13 år och fortsatte sitt fotbollsspelande i Hammarby. Den stora talangen var påtaglig och en klasskamrat från högstadiet berättade nyligen om hur han därmed slapp tråkingar för dialekten i plugget – “Han hade alldeles för hög status redan då”. Ronnie blev kvar i Bajen till strax innan 1974-VM, då flytten gick till tyska Kaiserslautern där han fortsatte att blomma ut och under en mångårig karriär hos de rödvita tyskarna bland annat togs ut i VM:s världslag vid två tillfällen. Ifall du vill läsa mer om målvaktslegendarens betydelse för Bajen och för svensk fotboll, där hans omvittnat varma personlighet också gjorde sitt till, finns denna minnestext som vi publicerade dagen efter bortgången.

 

Bildbyrån

 

Ronnie Hellström avled den 6 februari, strax innan årets tävlingspremiär i Svenska Cupen mot Falkenberg. Där hedrades förstås ikonen stort på innerplan och på läktarplats fick vi se en parafras på den klassiska scenen i Sällskapsresan där bajaren Stig-Helmer utbrister “När Ronnie vakta’ kassen, då var det lite stil på Bajen”.

 

Kenta Jönsson

 

Själva matchen mot Kalmar FF, då? Astrit Selmani blev fyramålsskytt när Hammarby vann med 5-3, en trepoängare som innebar en femteplacering denna säsong.

 

Se höjdpunkterna från den målrika matchen här: 

 

 

Hjälp Tifogruppen fortsätta sitt fantastiska arbete – bli månadsgivare.

Eller bidra genom – Swish: 123 662 5438 / Bankgiro: 154-2158.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS