toggle menu

Julkalendern – Lucka 23: Sista matchen på Söderstadion

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Den grönvita supporterkulturen firade stora triumfer under årets säsong. Det blev nya publikrekord, och inte minst såg Tifogruppen till att vi fick njuta av en radda fantastiska tifon på våra läktare. Som en hyllning till vår publik i allmänhet och den grönvita tifokonsten i synnerhet ägnar vi årets julkalender åt några av de kreationer vi fått uppleva genom åren. Bakom den tjugotredje luckan hittar vi tifot från den sista matchen på Söderstadion.

 

Hammarby – Ängelholm, 23 juni 2013

 

Andreas Sandström / Bildbyrån

 

Inför den allra sista matchen som någonsin skulle spelas på Söderstadion breddes ett tifo med två olika motiv ut. Först skrevs arenanamnet över hela, och när tifot sedan vändes över var Söderstadion illustrerat tillsammans med många kära ansikten som spelat matcher i hammarbytröjan på den här mattan, sedan 1967.

 

Andreas Sandström / Bildbyrån

 

Arkitekten som formgav Söderstadion var Paul Hedqvist – som även ritat Skatteskrapan, Västerbron och intilliggande Johanneshovs Isstadion. Allra första tävlingsmatchen, efter invigningen vintern innan fotbollssäsongen det året, var en DM-final där Hammarby Bandy föll med 2-3 mot IFK Stockholm. SM-finalerna i bandy spelades på arenan ända till 1989 då isaggregaten stängdes av i samma veva som Globens tillkomst. Mest välbesökt och välbekant var Söderstadion förstås för fotbollen. Hammarby IP hade ända sedan 1916 kallats Söderstadion, och namnet blev naturligt för stadion som ersatte Johanneshovs IP, multianläggningen där Bajen också spelade boll. Här skulle Hammarby bli kvar i 45 säsonger. Till höjdpunkterna rent hör såklart läktarkulturens intåg i arenans barndom, SM-slutspelet 1982 och guldet 2001. Samtidigt var parollen nedan träffande.

 

 

Sympatiyttringar förekom också bland motståndarsupportrar under året. Nedan ser vi Örebros bortafölje i april.

 

Hasse Fridén

 

Även om Superettan-säsongen var långt ifrån körd; ännu hade VM 2022-aktuelle tränaren Gregg Berhalter förtroende, så var matchen en bisak. Något riktigt sagoslut blev det heller inte, men kanske så nära man kunde komma ren magi, under denna period då Hammarby alltjämt hade svårt att blanda sig i en allsvensk diskussion. För visst var det en året före hemvändande Kennedy Bakircioglu som med sin frispark från långt avstånd åtminstone räddade 1-1 med 84 minuter på uret. Somliga av de 13 201 åskådarna blev kvar på läktarna in på småtimmarna, för att tillsammans bearbeta det man just varit med om.

 

Andreas Sandström / Bildbyrån

 

Återupplev avskedet från Söderstadion:

 

 

 

Hjälp Tifogruppen fortsätta sitt fantastiska arbete – bli månadsgivare.

Eller bidra genom – Swish: 123 662 5438 / Bankgiro: 154-2158.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS