toggle menu

Flickakademin summerar 2022 med ett SM-guld – och blickar framåt

Av Magnus Bodsgård, Publicerat för 1 år sedan.

Flickakademin summerar 2022 med ett SM-guld och blickar mot ett spännande 2023. Akademin lägger ett starkt år till handlingarna, där flera spelare representerat Hammarby i såväl distrikts- som landslagssammanhang. Säsongen avslutades med att ett, av många uträknat, F17 genom en stark höst sprang hem SM-guldet på Hammarby IP.

 

Tre spelare från akademin har representerat damerna i OBOS Damallsvenskan under 2022 – Bella Andersson, Mercy Söderling och Smilla Holmberg.

 

På landslagssamlingarna har Hammarby IF varit välrepresenterade och närmare 20 spelare har gjort något form av läger. Matcher med landslag har hela sex spelare gjort i åldrarna 15 till 18 år. Dessa spelare var Mercy Söderling, Amanda Sundström, Smilla Holmberg, Bella Andersson, Lykke Ihrfelt och Bella Axelsson.

 

Då F17 kom tillbaka från sommaruppehållet var laget nog uträknat av de flesta då de låg på en femteplats i tabellen. F17 gjorde sedan en utmärkt höst och radade upp segrarna; sakta men säkert knappade de in avståndet och säsongen avslutades med final på Hammarby IP, där de efter en 3-0 seger mot Umeå IK fick lyfta SM-pokalen inför storpublik.

 

Utöver starka resultat i seriespel har akademin också avverkat en hel del cuper där bland annat F2007 tog sig ända till final i Gothia Cup och F2009 spelade final mot Madrid CFF i turneringen East Mallorca.

 

Efter ett starkt 2022 blickar akademin fortsatt framåt och ser optimistiskt på framtiden. Jag tillträdde ju som ny akademichef i augusti och under hösten har det skruvats på flera delar av verksamheten, vilket ska ge ännu en skjuts i spelarutvecklingen.

 

Inför den kommande säsongen blir vi fler som arbetar fullt ut med den här verksamheten och nu har vi både F19- och F17-tränare med heltidskontrakt. Vi ökar också antalet tränare totalt sett i akademin och har ett närmare samarbete med damernas tränarstab och sportchef. Sedan ett par veckor tillbaka har vi också ett nytt kontor på Hammarby IP, vilket bidrar till att vi får bättre förutsättningar att utföra vårt arbete. Samtidigt har vi också strukturerat om akademins lag så att vi skapar fler möjligheter för att utmana och stimulera spelare individuellt. 2022 har varit ett bra år, men vi ser verkligen fram emot 2023.

 

 

Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS