Bajen vände mot brandskattat Brann

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Det blev vinst för Hammarby i damernas första match på Marbella-lägret, men avgörandet satt långt inne. Andrine Hegerberg gav ett omdanat Brann ledningen i början av andra halvlek varpå Bajen kunde vända via en replik från Matilda Vinberg och ett avgörande i slutsekunderna då Sara Kanutte presenterade sig – andra gången som hon fick bollen i nät inom några minuter, så fanns inget för domarteamet att anmärka på.

Hammarby ställdes på torsdagseftermiddagen mot den norska mästarklubben – med betoning på klubben. För att kalla Brann ett regerande mästarlag så här i början av februari känns nästan fel, med tanke på hur mycket som hänt i truppen, där man fått ersätta mängder av Englandsflyktade spelare och som bäst håller på att sätta ihop pusselbitarna. Det såg dock knappast ut som att det var första gången motståndarspelarna träffades, även om mötet med Bajen var första matchframträdandet. Brann bjöd på gott motstånd och såg under en period också ut att kunna avgå med segern.

Men vi ska förstås börja i rätt ände. Norskorna sparkade igång matchen, men det var Hammarby som omgående fick fram första målchansen. Vilde Hasund rev 80 sekunder in åt sig bollen högt upp på offensiv planhalva och hade med sig en i dag centralt anfallande Emma Westin, men gick på eget lågt avslut, metern utanför. Avsluta fick Westin däremot göra kvarten in, då Jonna Andersson fick på ett fint inlägg från sin vänsterkant, men nicken hamnade utanför bortre stolpen. Minuten därpå avancerade Hasund hela vägen in i straffområdet där hon gick omkull. Utan åtgärd, men i anfallets andravåg skottpassade Adelina Engman in bollen i röran framför mål från snäv högervinkel. Avslutet blev Maika Hamanos, men landslagsmålvakten Aurora Mikalsen räddade.

Halvvägs mot paus slog Eva Nyström fram en boll i Engmans högerkorridor och ett fint inlägg senare hade Hamano chansen på nytt, men här gick halvvolleyn en bit över. Därefter jämnade matchbilden ut sig fram till vilan, medan spelet blev rätt så hafsigt från båda håll. Lotta Ökvist hade den avslutande kvartens enda riktiga läge sedan Kyra Cooney-Cross tagit fart ända från egen planhalva efter en Brann-halvchans, men Ökvists skott hamnade inom målvaktens greppvidd och vi hade 0-0 med oss till andra halvlek.

Till den händelserika andra akten ersattes Westin av Madelen Janogy längst fram medan Thea Sørbo löste av Engman. Hasund klev in centralt och den offensiva positionen till höger intogs av Matilda Vinberg. Efter en ganska intensiv inledning tog Brann ledningen sju minuter in. Norskorna tog sig in i straffområdet från höger och Hammarby hade minst en bra möjlighet att få undan bollen därifrån, men istället kunde Göteborg FC-bekanta Andrine Hegerberg trycka dit bollen, otagbart för Anna Tamminen. HIF hade överlag stundtals problem med ett efter paus mer fysiskt och resolut motstånd.

Bajens replik skulle dock inte låta vänta på sig längre än till den 65:e minuten. Då slog Andersson en djupledsboll till vänster som Janogy kunde snappa upp. Med sig hade hon Vinberg som nog hade kunnat möta inspelet med ett bra direktavslut oavsett, men nu tappade det fart då en Brann-försvarare försökte bryta, och då bollen peggades upp perfekt mitt i ”slottet” kunde Matilda knappast missa. Kvitteringen satt välplacerat till vänster om keepern. I samband med målet lämnade också Hasund, Eva Nyström, Simone Boye och Julia Roddar plats för Sara Kanutte, Smilla Holmberg, Alice Carlsson och Ellen Gibson.

HIF fick fram ett flertal lägen att fullborda vändningen redan omgående efter 1-1-struten. Bland annat friställdes Janogy då kvarten återstod av Hamano, som klivit ner oväntat djupt i planen, men den gången fick ”Madde” se sitt avslut reflexräddas av inbytta Sandra Stavenes. Kanutte, som varit företagsam redan under sina första sekunder på planen, gick upp i duell med målvakten efter ett motlägg i 84:e. Nyförvärvet nickade visserligen bollen i mål… men då hade Stavenes redan haft sina tio fingrar om lädret.

Just då klockan tickat upp mot 91 minuter och det började hojtas om att 30 sekunder återstod, så slog Ökvist en tidig djupledsboll mot Kanutte, och i denna duell med burväktaren var det inget snack. Sara var först på bollen och lyfte den över den utrusande målvakten, och den ofrånkomliga smällen kändes nog betydligt mindre smärtsam då hon fick se skottet studsa i nät. Brann hann inte med mycket under sekunderna innan slutvisslan och Hammarby kunde således fira tredje raka försäsongssegern ihop med ett gäng nedresta supportrar.

I nästa lägermatch, nu på söndag, tar sig Hammarby an Vålerenga som tidigare i dag besegrade Häcken med 3-1.