toggle menu

4-1-vinst mot Sirius i uppehållsmatchen

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

1434 solbadare på Kanalplan fick se en målrik tillställning där Hammarby, sedan Sirius utnyttjat ett misstag och tagit ledningen halvtimmen in, stod för det mesta av grannlåten. Jusef Erabi utjämnade på tilläggstid och till andra halvlek äntrade åtta nya spelare planen. Då behövde August Mikkelsen och Adi Nalić två minuter för att med gemensamma krafter fullborda vändningen. Montader Madjed fyllde på med 3-1-målet och Fredrik Hammar fastställde segersiffrorna i 91:a.

Hammarbys startelva äntrade planen i den 25-gradiga värmen – i skuggan alltså, som om någon sådan fanns på mattan – och den bestod av spelare som fått färst minuter i Allsvenskan än så länge. En som visade framfötterna mer än övriga var också spelaren som satte punkt för seriens vårsäsong med sitt avgörande mål mot BP, Jusef Erabi. Med 100 sekunder spelade for han fram i en sedvanligt kraftfull räd från vänster och in i läge för ett närskott, som tvingade Hannes Sveijer till en fotparad.

Första målchansen var emellertid blåsvart. 20 minuter hade matchuret tickat upp på, då Tashreeq Matthews vek in från vänsterkanten och avslutade tillbaka mot första stolproten, ett lågt och hårt skott som tvingade Davor Blažević att plocka fram en riktigt vass enhandsräddning längs backen. Ledningen, den tog också de uppländska gästerna tio minuter därefter. Blaževićs centrala uppspel togs emot av Fredrik Hammar, som dock övermannades, och Daniel Stensson kunde stega fram till ett ostört och otagbart avslut.

Viktor Djukanović hotade med en fin aktion till vänster där hans skott blev extra farligt genom en riktningsförändring på försvarsben, men bollen smet utanför och vi såg ut att gå mot underläge i paus. Det kunde också ha varit större, i så fall, om inte Davor frilägesräddat när Christian Kouakou rann igenom alldeles med fem minuter kvar. Istället kom en kvittering, i den första av de tre tilläggsminuter som föranletts av två vattenpauser och att Ludvig Svanberg tvingats kliva av med en skavank. Pavle Vagić, som startade bredvid HTFF-mittbacken, fick på en lyftning som Erabi lyckades bemästra. Sedan letat tålmodigt i boxen efter en lucka tryckte han dit 1-1.

Till andra halvlek gjordes åtta byten; endast Vagić och inbytte Shaquille Pinas blev kvar på planen och fick sällskap av andra mer meriterade spelare. Det skulle heller inte dröja länge innan August Mikkelsen låg bakom den fullbordade vändningen. Redan efter två minuter snurrade han friskt till vänster i utkanten av straffområdet, innan han tog sig inåt och hittade utrymme för skott. Det hade med all säkerhet gått in för egen maskin, men för säkerhets skull sköt Adi Nalić bollen vidare över mållinjen.

Oliver Dovin fick göra ett par enklare ingripanden, men var annars tämligen sysslolös då Hammarby spelade ut på offensiv planhalva. Med halva halvleken spelad kom också 3-1-målet och återigen visade Montader Madjed att det lönar sig att ta avslut även om det finns viss trafik i vägen. Han fick bollen av Nahir Besara och skickade den vidare mot mål, där skottet ändrade riktning via en blåsvart rygg och hamnade i nät.

Fyran låg i luften mot slutet. Mikkelsen fick Jakob Voelkerling Perssons hand i ansiktet och Simon Strand tog tillfället i akt att slå en snabb, påpasslig frispark över mot Besara i högra delen av boxen. Skottvinkeln blev allt snävare och avslutet hamnade i nätet på fel sida av krysset. Adi var också nära att bli tvåmålsskytt då han mötte Augusts fina inspel med ett snärtigt direktskott, tätt utanför närmsta krysset. Och vi skulle få en trivsam slutpunkt på matchen då HIF återigen nätade på tilläggstid. Loret Sadiku lyfte in bollen till vänster i straffområdet, dit en allt mer offensivt positionerad Hammar fyllt på – och ett rätt så vackert volleynummer senare hade lädret lyfts över målvakten och i nät.