toggle menu

ANNONS

Kontrollerad grässeger mot MAIF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

I mötet mellan två 3-5-2-lag var det Hammarby som drog det längsta strået på Strandvallens matta – efter förlust i cupsemin och mållöst i Bajenland kom så årets första seger mot Mjällby. Och i slutändan var den odiskutabel. En tät första halvlek följdes av grönvit islossning i andra, där Jusef Erabi och Nahir Besara fixade en tvåmålsledning. Viktor Djukanović byttes in mot slutet och kunde rulla dit trean.

 

 

Den lokale fotografen fokuserade i vanlig ordning på Joel Nilsson vid uppvärmningen. I startelvan återfanns dock Adi Nalić – och möjligen är hans Mjällby-förflutna något som fallit ur medvetandet. Adi, född på västra sidan av landskapsgränsen men på Listerlandet där folk ju inte ser sig som blekingar eller skåningar, fostrades ju i klubben innan det blev spel i Landskrona och Malmö FF men hann bara noteras för fem A-lagsmatcher på Strandvallen. Där blev återseendet med Mamudo Moro ett glatt sådant, och precis som i de senaste omgångarna var Nalić på spelhumör i första halvlek.

 

Vidare i elvan fick Marc Llinares startdebutera på sin mer hemtama vänsterbacksposition, efter inhoppet i mittlåset i Kalmar, och Simon Strand fick därmed lira till höger och tampas med en likartad spelartyp i Adam Ståhl. Efter en stabil men ganska timid halvtimme på Guldfågeln var spanjoren nu betydligt frejdigare; det var Strand som fick stanna kvar hemåt då Llinares ofta gav sig av på sin kant och också var involverad i offensiva fasta.

 

Efter att laget lirat med felvallat i förra allsvenska omgången kändes det lite olycksbådande att Edvin Kurtulus halkade med tre minuter på uret, varpå Nathaniel Adjei reparerade, men genomgående höll sig Hammarby bra mycket bättre på benen denna eftermiddag. Tolv minuter in var Bajen riktigt nära ett ledningsmål, sedan Nalić tagit sig över till höger i straffområdet och fått bollen av Nahir Besara. Inspelet med adress Llinares och bortre stolpen var välriktat, men Herman Johansson var tiondelen före in i situationen och räddade annars givna 0-1. Med ytterligare tolv minuter spelade var MAIF lika nära de. Efter en högerhörna knoppade Colin Rösler i fritt läge – men den tysknorskengelske mittbacken träffade Oliver Dovins högerstolpe.

 

Båda lagen hade många spelare på rätt sida om bollen, som Hammarby dock hade betydligt mer än de svartgula. Besara hade ett skott tätt utanför bortre stolproten från vänster, Loret Sadiku avlossade ett sällsynt distansskott med bra tryck i som dock fastnasde tidigt och Fredrik Hammar sköt knappa metern över i svallvågorna efter en hörna. Både just Hammar och Jusef Erabi gick eller gjordes eller vräktes också omkull i straffområdet i halvlekens slutskede, utan att ha någonting för sina straffrop. 0-0 i paus, således.

 

 

Men inte länge efter halvtidsvilan. En minut var spelad av andra akten, då Sadiku lyfte in en boll i boxen. Där fanns Erabi på rätt ställe – och han riktade också urstarkt sin nick i nät, med ryggen mot mål och med Tom Petterssons stadiga grepp om tröjan. Och då Mjällby gjorde som mot Elfsborg senast, och skänkte bort bollen i speluppbyggnaden, så var Hammarby och specifikt Hammar lika skoningslösa. Fredrik brytpassade fram en friställande boll till Besara, som var kylig i avslutsläget – och även om det återstod 35 minuter plus tillägg, så såg detta kassaskåpssäkert ut.

 

Motståndarna hade svårt att hitta vägar genom den grönvita defensiven och in i matchen, som Hammarby kontrollerade betänkligt. Ståhl stod visserligen för en fin aktion och inlägg med yttersidan halvvägs in i halvleken, men då mötte David Löfquist med en skyhög volley som möjligen gladde någon campare i omgivningarna. Lika snett gick det i en tänkt forcering, då ett tänkt långt inkast utfördes på fel sätt och helt sonika blev grönvitt. Moro byttes in och skapade viss oreda, medan han också hade enda reduceringschansen – vid sidan av ett cykelsparksförsök, där Llinares tog sig in på rätt sida och täckte. Dovin fick plocka fram den där vassa enhandsräddning då kvarten återstod, och då Moro nöp till från nära håll.

 

Den franske tonsättaren Marc-Antoine Charpentiers 1600-talsstycke ”Te Deum” glömdes bort fram till 1953 då dess första sats lades till grund för den klassiska Eurovisionhymnen, som i sin tur legat något i träda. Men i Bajentappning ekade melodin över Listerlandet denna söndag, och utgjorde ljudspåret då inbytte Viktor Djukanović fastställde 0-3. Besara såg montenegrinens löpning och passningen blev helt friställande – Viktor såg nästan ut att få för mycket tid på sig, men var kylig i duellen med Dovins U21-landslagskonkurrent Noel Törnqvist. Därmed blev vinstsiffrorna desamma som i fjol – och nu kan Hammarby fortsätta att titta uppåt i tabellen.

 

 

 

I nästa omgång väntar som bekant ett utsålt hemmaderby mot AIK.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS