1-2-förlust i nykomlingsmötet

Av Eva Fransson, Publicerat för 7 år sedan.

Dagens match mellan Hammarby och LB07 var också ett möte mellan årets två nykomlingar i damallsvenskan. Malmölaget vann efter en mycket stark första halvlek och en 2-0 ledning i paus efter mål av Michaela Johnsson och Mia Persson. Hemmalagets reducering kom i början av andra halvlek av lagkapten Olga Ekblom, inför 647 åskådare.

Innan matchen hyllades hemmalagets evighetsmaskin Madeleine Tegström för 150 matcher i den högsta serien. Tyvärr blev det ingen rolig match för henne och de andra grönvita spelarna.

Första halvleks andra halva dominerades klart av LB07. I den 20:e minuten kom en passning från Eveline Pariika fram till lagets notoriska målskytt Michaela Johnsson, som gjorde mål med höger yttersida förbi Emma Holmgren i hemmamålet. Det var bortalagets första målchans i matchen. LB07 hade ett bättre passningsspel och mer boll. De skapade också några fler och farligare chanser i halvleken.

Efter en dryg halvtimmes spel tog Anna Oscarsson bollen på den egna planhalvan och fortsatte upp på offensiv planhalva. Hon slog ett inlägg in till Kajsa Sund vid bortre stolpen. Bollen gick över målvakten Emma Lind till Sund, som dock inte fick ordning på bollen innan den gick ut över kortlinjen. De chanser som Hammarby hade kom nästan alla från högersidan.

I den 35:e minuten skadades Elina Sadiku så illa att hon tvingades byta. Det var samma knä som har hållit henne från fotbollsplanen i flera säsonger. In kom istället Julia Zigiotti. Bara tre minuter senare – i den 39:e minuten, kom istället 2-0 till laget från Malmö. Efter fint spel på deras vänsterkant slogs bollen in till Mia Persson som tog emot bollen och kom förbi Sejde Abrahamsson och kunde lätt placera in bollen bakom Holmgren i målet.

Första halvlek var en halvlek som hemmalaget inte kan ha varit nöjd med. Det blev bättre i andra. Efter endast fyra spelade minuter kom reduceringen av Olga Ekblom. Sund spelade fram Oscarsson som tog ett skott från höger sida i straffområdet. Lind kunde inte hålla skottet utan returen gick rakt ut till Ekblom, som enkelt gjorde mål.

Hammarby dominerade andra halvlek precis som LB07 dominerade första. Efter en dryg timme var Sund ganska nära att kunna nicka dit ett inlägg från Filippa Angeldahl, men nära räcker ju inte. Sund byttes ut mot Frida Sjöberg och senare byttes även Ellen Gibson in. Hemmalaget gick ner på trebackslinje och satsade mer offensivt för kvittering.

Oscarsson hade ännu ett fint skott från högersida av straffområdet. Den här gången tippade Lind ut bollen till hörna. Olga Ekblom hade förutom sitt mål ännu en chans att göra mål, men missade i mottagningen. Hammarby försökte med inlägg, men de var lite för få spelare inne i straffområdet. Inläggen hamnade oftast hos målvakten. En bitter och onödig förlust för Hammarby, som hade chanser för kvittering.