toggle menu

ANNONS

150-minutersdragning med diskussioner på Mosebacke

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

På tisdagskvällen hölls ett medlemsmöte med sedvanlig mix av information och diskussion, där 158 mötesdeltagare bjöds på matiga dragningar av företrädare för såväl föreningens ledning som damernas och herrarnas sportsliga dito. Här är ett referat från mötet.

 

Läget i klubben

 

Peter Aronsson, känd från innerplan på Tele2 Arena, inledde med att hälsa de 158 närvarande medlemmarna välkomna. Föreningens ordförande Mattias Fri tog vid och berörde först oroligheterna efter söndagens bortamöte med AIK; ”Inte det vi vill att vår förening ska förknippas med”, konstaterade han, och klargjorde att ”Hammarby som klubb tar avstånd från alla former av våld i samband med vår verksamhet”. Roligare var dock att han kunde konstatera att klubben är på ett bra ställe beträffande i princip allt. För första gången i klubbens historia är till exempel intäkterna från sponsorer högre än 50 miljoner, och på planen har båda A-lagen känning på topplaceringar. Man håller på att lägga en budget vilket är knepigt på grund av det säkerhetspolitiska läget och stundande lågkonjunktur, men långa avtal med partners ger trygghet i en osäker tillvaro och publikintäkterna utgör en fantastiskt trygg bas.

 

Fri menar att man kanske fått väl mycket uppmärksamhet kring spelarförsäljningarna då vi är en fotbollsklubb och vill vinna matcher snarare än att slå monetära rekord, men att övergångarna förstås hjälper klubben att nå sportsliga mål, och att vi fortsatt ska bygga värde i våra A-trupper. Ekonomin är stabil och vi har så pass mycket talang i vår verksamhet att vi kommer kunna utveckla de spelarna och hjälpa dem vidare, för att sedan använda resurserna till att bli ännu bättre.

 

Vice vd Markus Nilsson konstaterade att även om publikintäkterna inte som tidigare är vår ensamt viktigaste intäktskälla, så är det fortsatt essentiellt med publikrekryteringen, inte minst för att skapa nya hammarbyare och supportrar framför allt i Bajenland. I år ser det onekligen väldigt bra ut, med ett herrsnitt över 26 000 och ett damsnitt nära 3000. Ambitionen är att putsa herrarnas högsta notering och att damerna, om inte i år så nästa, luggar dåvarande världslaget Umeå IK på snittrekordet 3271 från säsongen 2005. Klubben är i uppstartsskedet för en ny strategi för publikrekryteringsarbetet där supportergrupper ska involveras – det långsiktiga målet att i princip alltid ha fullsatt ligger kvar. Noterbart beträffande dampubliken är att vi, särskilt på Tele2 Arena, når stora mängder ny publik som kanske inte är hammarbyare när de kommer dit men nog blivit det i och med matchen och inramningen. Senast mot Djurgården såldes souvenirer för tre gånger så mycket per person, som vid herrmatchen mot Degerfors dagen därpå.

 

 

Vidare redogjordes för läget i organisationen. Nilsson är ju tillförordnad föreningschef men har inga ambitioner att fortsätta länge till; man är i slutfas i att tillsätta en ny efter att Peter Kleve slutade i mars. Man har sedan dess diskuterat mycket internt – historiskt har IF och AB haft två chefer och där tror man på att snarare migrera framöver. Marknads- och kommunikationsansvarige Peter Holmberg är tillbaka efter föräldraledighet och Erik Sundin återvänder dessutom som säljare. Nya hammarbyfotboll.se är på gång med tänkt lansering första kvartalet 2023 samt målbilden att det ska upplevas som lite mer än en helt ny hemsida. Och på kommunikationssidan ska det stärkas upp ganska rejält; en tjänst slutrekryteras det till och man kommer inom kort att utlysa ytterligare två-tre tjänster.

 

Samhällsmatchen, klubbens arbete utanför de kritade linjerna, har vuxit och sysselsätter nu tre heltidsanställda. Ett genombrott kom nyligen då tio nya heltidsanställningar påbörjas i september – det låter otroligt och är också otroligt. Det rör sig om ungdomar som nu jobbar ideellt med spontanfotboll i Söderort och nu anställs i nio månader, vilket finansieras helt av Stockholms Stad. Nu gäller det att integrera dem i vår organisation och att ge dem en värdefull vardag ihop med Hammarby Fotboll. Spontanfotbollen ses som superviktig för den långsiktiga publikrekryteringen.

 
Akademierna – HTFF – A-lag
 

Fri tog åter till orda med upplägget AHA; akademierna – HTFF – A-lag. Snarare än att information kommer från föreningen och bolaget ska detta nu vara utgångspunkten. Sex talanger har flyttat in i ”studentkorridoren” i Vega. Klubben har ett momentum i pojkakademiverksamheten men vill ta ytterligare ett steg mot en sömlös organisation. På flickakademisidan ser det lite annorlunda ut och vi satsar, men det ska göras på det sätt som ger bäst effekt. Steget upp till A-lag tar tjejer oftast i yngre ålder och det är kanske inte lika självklart med ett HTFF, men vi tar det steg för steg.

 

Nilsson berättade om att transfermarknaden på damseniornivå börjar röra på sig ganska rejält, och att en UEFA-rapport ger vid hand att det kommersiella värdet för damfotbollen väntas sexdubblas de närmaste tio åren. Om man skulle räkna den som en egen idrott, är det den sport som växer snabbast i Europa. Var tredje ny följare är inte fotbollssupporter sedan tidigare och därmed är detta ett viktigt instrument för att vi ska bli fler hammarbyare.

 

Därefter blev platsbrist ett tema. Fri drog läget kring planfrågan och konstaterade att det fortsatt saknas planer. Efterfrågan kring spel i Hammarby hos barn och unga är väldigt hög men i dagsläget har vi inte möjlighet att växa mycket mer, utan att ge avkall på kvaliteten i träningen. Det är en supercentral fråga för klubben att fortsätta driva och diskussioner förs med Stockholms Fotbollförbund beträffande hur vi tar frågan vidare. Rent konkret saknas 16 fullstora planer i dagsläget och man beräknar att ytterligare 30 planer behövs till år 2040.

 

Även på Årsta IP börjar det bli trångt. Ombyggnation pågår för att göra plats för fler då vi sett en 30-procentig ökning av personal, inte minst i den sportsliga organisationen, och man tittar på ett större gym. Och då där bara finns en fullstor plan och en ändamålsenlig träningsanläggning behövs, och då ambitionen för framtiden är att samla hela den sportsliga verksamheten med herr, dam, akademier och HTFF – så blickas det som bekant mot Skarpnäck och man hoppas verkligen det ska gå att lösa. Dessutom har vi en situation kring Hammarby IP, som återinvigdes för några år sedan, där Bajen på många sätt redan vuxit ur kostymen. De knappt 1000 sittplatserna är konstant slutsålda och det blir svårt att locka barn, familjer och ungdomslag då vi inte har sittplatser att erbjuda. Det finns också stora behov för sportens faciliteter. Man har en dialog med staden på tjänstemannanivå och med idrottsborgarrådet, där vi driver på.

 
Status kring årsmötesmotionerna
 

Från podiet redogjordes det därefter för hur landet ligger kring de fyra motioner från årsmötet där uppdrag gavs till styrelsen. Arbete i enlighet med mötesbeslutet pågår med att digitalisera aviseringen för årsmötena. När det gäller Qatar åker förbundet normalt till ett VM med konferenser och event – där kan man tänka sig att de har fingertoppskänslan att avstå, men om de kör, så kommer Hammarby inte att delta med officiella representanter på plats. För läktarnamn är status att man håller på att ta fram förslag och tanken är att kunna presentera dessa i god tid innan nästa årsmöte. Capoställningen på norra läktarens övre etage är för närvarande en temporär lösning, men man jobbar ihop med Stockholm Live för en permanent konstruktion som förhoppningsvis är på plats till nästa säsong.

 

 

Kring VAR är föreningens hållning den medlemmarna bestämt; kanske införs systemet i Allsvenskan ändå, men inställningen består tills annat beslutats. Klubben ska verka för att AEG köps ut; koncernen är väl medveten om uppdraget föreningsstyrelsen fått av medlemmarna, men när vi adresserat detta har det inte varit en fråga för dem. Vi har absolut beredskap att agera om vi får en chans. Det blir dock en större fråga för medlemmarna – hur vill vi i så fall använda våra pengar? Hur mycket av det egna kapitalet ska nyttjas? Det skulle inte ge oss mer inflytande, men även om vi ju vill bli medlemsstyrda fullt ut behöver vi tänka över vad föreningsresurserna används till.

 
Deltagarfrågor
 

Man öppnade därefter upp för frågor, där hammarbyfiering av Tele2 Arena och matutbudet blev de första ämnena. Nilsson instämde i att vi behöver en så grön och vit arena som möjligt. Utsmyckning kräver ganska mycket mankraft men kan vara värt att göra ändå, och diskussioner pågår med supportergrupper via SLO. Då avtalet med Stockholm Live går ut i december 2023 har diskussioner om formerna för ett nytt avtal påbörjats. Där gäller det att innehållet blir så bra som möjligt för våra supportrar och medlemmar, för biljettsystem och servering. Bevisligen klarar nuvarande underleverantörer inte av det senare men vi kommer inte riktigt vidare, mer än att vi trycker på.

 

Vidare kom svar från klubben om att referat i hörlurar för synskadade är på gång att återkomma, efter att man tidigare kunnat använda Radiosportens slinga, men programmet ju slutat referera varje allsvensk match i sin helhet. När det gäller nytt arenanamn tror vi oss veta ungefär var det kan ta vägen och vad det kommer att kosta. Ambitionen finns att damerna ska kunna spela fler matcher på den större arenan, det är dock inte helt okomplicerat med schemaläggningsprocedur, men en bra relation med Stockholm Live gör att vi kommer kunna agera på saken då ett större intresse på ”Kanalplan” gör det relevant att lägga fler matcher på Tele2 Arena. Nilsson instämde i en medlemsfråga om att potentialen för merch är mycket högre än var vi är nu, och menade att längre avtal som de nuvarande med Craft och Intersport är en förutsättning för att nå dit. En fråga kom kring att södra läktaren står tom då det inte är stormatcher, men feedbacken från ungdomslag och föreningar som färgade södra exempelvis 2015 ger vid hand att sittplats är bättre för målgrupperna.

 
A-lag dam
 

Johan Lager, sportchef på damsidan, och assisterande tränare Rafael Roldán tog sedan plats på scenen – en duo i sportslig medvind, onekligen, efter en kärvare inledning på säsongen. Lager berättade om sin syn på hur arbetet gått sedan han tillträdde i mars 2018, då med en trupp han ärvt och det skulle också sluta med degradering, men sportchefen tog intryck av vad som krävdes. Resan tillbaka började sedan så smått, man kunde erbjuda konkurrenskraftiga ersättningar med allsvenska mått mätt, men hade svårt att locka spelare till Elitettan. Det blev således till att scouta den egna serien och värva talangfullt från Division 1 – bland spelarna som utvecklats i Pablo Piñones regi märks nuvarande lagkaptenen Alice Carlsson och Emilia Larsson som nu finns med på A-landslagets bruttolista. Många pratar om Hammarby och ordet sprids via sådant som att många landslagsspelare tränade med oss inför EM, och ryktet som en bra klubb underlättar i rekryteringen av pjäser som Jonna Andersson och Simone Boye.

 

Duon anslöt ju i sommar från Chelsea respektive Arsenal och en mailfråga gällde rekrytering från andra toppklubbar i Sverige. Lager bedömer detta som fullt möjligt och att vi är klart konkurrenskraftiga, men att ambitionen hos spelare som skulle vara intressanta kanske snarare är ett äventyr utomlands – så kommer det vara även för oss när vi når toppskiktet. Hur ser Lager då på akademins utveckling? Han har en väldigt god känsla kring nye chefen Magnus Bodsgård och vi har enormt bra spelare i våra akademilag, från de i tioårsåldern och uppåt; det är få lag i Sverige som slår oss. Många akademitjejer är uttagna till landslagsspel och Hammarby är mer framgångsrikt än någonsin. Där finns också många bra tränare, men omsättningen är väl stor – vi tittar på hur vi kan stötta framåt. Roldán berättade att man konstant tittar på matcher och för samtal med tränarna, främst för F19 och F17. Tre akademispelare har lirat allsvenskt i år och man jobbar tajt med dessa lag.

 

Henric Wauge

 

Laget går efter ett kortare landslagsuppehåll in i en högintressant period, med tre matcher mot lagen på Champions League-platserna – Rosengård, Kristianstad och Linköping. ”Rafa” konstaterar att man tar en match i taget och är i en skön situation. Gör vi bra prestationer och får resultaten vi vill, har vi en fantastisk plattform. Rosengård på ”Kanalplan” om tio dagar blir en riktigt bra match och truppen hoppas på ett lika fint stöd som vanligt. Lager menar att det helt enkelt är dags att slå FCR nu, att fortsätta jakten på topplagen nu när vi krympt avståndet, och förhoppningen är att vi kan bli höstens bästa lag. En avslutande fråga gällde hur många i truppen som kan ha fotboll som sitt yrke. För några år sedan var snittlönen i serien 11 000, nu är den över 20 000. Således är det ganska många som nu lever på fotbollen och i en snar framtid lär det gälla alla.

 
A-lag herr
 

Precis som Roldán på damsidan där Piñones-Arce fått förhinder, fick Imad Khalili rycka in i Martí Cifuentes frånvaro, då han tog plats i soffan ihop med Jesper Jansson. Khalili menade att man stått upp bra på Friends Arena, hade velat ha med sig tre poäng och således var lite missnöjda. Jansson konstaterade att Hammarby åkte på två käftsmällar i vardera halvlek men att man egentligen inte påverkades, något som ger en bild av att klubben tagit enorma steg när det kommer till vinnarkultur.

 

När det gäller Cifuentes styrkor nämnde Imad att spanjoren är jäkligt bra organiserad både på och utanför planen, där alla vet exakt vad de ska göra – rollerna är tydliga även om mittfältspjäserna har svåra uppgifter. Man har en fortsatt tro på att spela bakifrån och Davor Blažević som aldrig varit riktigt bra med fötterna lirar nu ut på ett tillslag. Man arbetar väldigt hårt med videoanalys jämfört med tidigare. Khalili fick också berätta om intrycket av Veton Berisha, och sa till att börja med att det är ett proffs som är på tårna hela tiden samtidigt som han hjälper de yngre och pratar med alla.

 

Jansson, som haft ett hektiskt sommarfönster, konstaterade att man kan tycka att Allsvenskan är viktigast men att straffarna i cupfinalen blev helt avgörande – för intresset utifrån och hur man bygger truppen. Vi värvar på en högre hylla än tidigare och det kostar väldigt mycket mer att nå upp dit, men hela klubben gör ett jättejobb där omsättningen blivit högre ihop med kraven. Sportchefen menade att han inte skulle vilja vara tränare för Hammarby nu, när man tvingas låta en del jäkligt bra spelare sitta på bänken. Där har Khalili en viktig roll som breakthrough-tränare, i att ha uppsikt och kontroll över just de spelarna som för tillfället hamnar utanför. Med sin kunskap och sina känslor för klubben är han som klippt och skuren, tycker Jesper.

 

Mattias Saaranen

 

När det öppnades upp för medlemsfrågor svarade Jansson, angående unga BP:s framfart i Superettan, att man inte anser sig indragna i den BP-hajp han tycker råder i stan då man själva är väldigt bra på ungdomssidan och hellre fokuserar på egna akademispelare. Han fick också förklara reglerna för HTFF-listan med spelare upp till 21 år som fastställs nu då augusti blir september, där man exempelvis kan sätta upp Dennis Collander så att han kan matchas efter fullbordad rehab. Man ser överhuvudtaget Bajen och HTFF som en stor trupp då man arbetar nära på Årsta. På tal om yngre spelare har Jansson sett bekymmer med kontraktering på längre sikt, men tycker att en förändring skett, då vi kan visa upp goda exempel som derbystartande Alper Demirol; att vi har en plan. Jesper vill att det ska synas att det är ett Hammarbylag som spelar oavsett ålder och tycker att småttingarna han ser runt om i Söderort spelar väldigt bra fotboll. Även för A-laget är tillgång till planer avgörande och viktigast är en naturgräsplan att träna på; som det är nu hämmas man tydligt. Avslutningsvis berättade han att allsvenska matchtrupper på 20 spelare lär bli av till nästa år, då alla är eniga.

 

Efter runt två och en halv timme rundades det matiga mötet av, med ett tack till deltagarna.

 

 

Foto: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS